RUSYA

Rusya’nın metal ihracatı yaptırımlar nedeniyle darboğazda

Yayınlanma

Rusya’daki bir diğer önemli hammadde sektörü, ABD yaptırımlarının ağırlaşması ve banka ödemelerinin büyük ölçüde bloke edilmesi nedeniyle ihracatta sorunlar yaşıyor.

Ocak-haziran döneminde ihracatlarının neredeyse beşte birini (Kpler’in tahminlerine göre yüzde 17) kaybeden kömür ihracatçılarının ardından Rus metalürji şirketleri de dış pazarlara yapılan sevkiyatlarda keskin bir düşüşle karşı karşıya.

Interfax ajansının Rus Demiryolları’nın kamuya açık olmayan istatistiklerine dayandırdığı haberine göre, yılın ilk yarısında demiryoluyla yapılan metal ihracatı yüzde 14 oranında düştü.

Geçen yılın ocak-haziran dönemine kıyasla metal üreticileri, 2 milyon tondan fazla ihracat kaybı yaşarken toplam ihracat hacmi 13,1 milyon tona geriledi.

En büyük kaybı Rusya’nın en büyük çelik boru üreticisi TMK yaşadı. Pervouralsk Novotrubnıy Zavod’un ihracatı yüzde 21 oranında düşerken, ChTPZ ve Voljskiy boru fabrikasının (VTZ) ihracatı yarıdan fazla, sırasıyla yüzde 57 ve yüzde 58 azaldı.

Milyarder Aleksey Mordaşov’a ait Severstal, ihracatta yüzde 24, Meçel yüzde 23 ve Evraz tesisleri yüzde 7 ila 20 oranında düşüş kaydetti.

Çin bankaları, Rusya’dan demiryolu ile taşınan mallar için ödeme kabul etmemeye başladı

Rusya Demiryolları istatistiklerine göre NLMK ve MMK sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 8 olmak üzere biraz daha az ihracat kaybı yaşadı.

Federal Gümrük Teşkilatına göre geçen yıl yurt dışına metal satışı Rusya’ya 60 milyar dolar ya da ekonominin toplam ihracat gelirlerinin yedide birini getirdi ki Merkez Bankası bu rakamın 423 milyar dolar (2022’ye kıyasla 130 milyar dolar daha az) olduğunu tahmin ediyor.

Hükümet, ihracatın bu yıl 471 milyar dolara çıkacağını tahmin etmişti ancak Rus şirketlerinin ödeme yapmakta sorunlarla karşılaşması ve ‘dost’ ülkelerdeki bankalarla anlaşma girişimlerinin durması üzerine nisan ayında bu tahmini (428 milyar dolara) kayda değer ölçüde düşürdü.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynakların mayıs ayında Bloomberg‘e verdiği bilgiye göre, bankalarla yaşanan sorunları nedeniyle en az iki büyük Rus çelik şirketi ödemelerini kripto para üzerinden yapmaya başladı.

Kaynaklara göre bu amaçla dolara bağlı stablecoinler (USDT) kullanılıyor ve Çin’deki kripto hesaplar ana hedef haline geldi.

Hazine Bakanı Janet Yellen, geçen günlerde ABD’nin geleneksel anlaşmalar daha karmaşık hale geldikçe Rusya’nın kripto para ile ödeme yapma girişimlerini izlediğini belirtmişti.

Yellen, yaptırımların Rusya ekonomisine ‘giderek daha fazla zarar vermesi’ nedeniyle bunun ‘endişe kaynağı haline geldiğini’ de sözlerine eklemişti.

ABD: Rusya’nın kripto para birimleriyle yaptırımları delme girişimlerini yakından izliyoruz

Çok Okunanlar

Exit mobile version