Rusya

Rusya’ya dönüş için Renault’ya milyarlık fatura

Yayınlanma

AvtoVAZ Başkanı Maksim Sokolov, Renault’nun Rusya pazarına geri dönmesi halinde 1,2 milyar avroluk yatırım bedelini karşılaması gerektiğini belirtti. Sokolov, Renault’nun ayrılışı sonrası yapılan yatırımların, Fransız şirketinin önceki yıllık yatırımlarını aştığını vurguladı. Renault CEO’su dönüş ihtimalini değerlendirirken, şirketin finans direktörü ise dönüşün zor olduğunu ifade etti.

AvtoVAZ Başkanı Maksim Sokolov, Fransız otomobil üreticisi Renault’nun Rusya’daki hisselerini geri almak istemesi halinde, şirkete yaptığı 112,5 milyar rublelik (güncel kurla 1,2 milyar avrodan fazla) yatırımı geri ödemesi gerektiğini söyledi.

Sokolov, Renault’nun Rusya’dan ayrıldığı dönemde yapılan yatırımların, Fransız şirketinin ülkede faaliyet gösterdiği dönemdeki yıllık yatırımlarından çok daha fazla olduğunu vurguladı.

Sokolov’un açıklamasına göre, 2020’lerin başında Renault, AvtoVAZ’ın modernizasyonu için yıllık 20-22 milyar ruble civarında yatırım yapıyordu.

2023 yılında Rus tarafının yatırımları 27,5 milyar rubleyi aşarken, 2024 yılında 40 milyar rubleye yaklaştı. 2025 yılı için ise en az 45 milyar rublelik yatırım planlanıyor.

İnterfaks haber ajansına konuşan Sokolov, “Renault’nun geri dönmesi durumunda bu yatırımların karşılanması gerekiyor. Dolayısıyla, Renault için giriş bedeli kesinlikle 1 rublelik sembolik çıkış bedeline eşit olmayacak,” dedi.

Renault CEO’su Luca de Meo, 20 Şubat’ta şirketin Rusya’ya geri dönme olasılığını değerlendirdiğini ifade etmişti.

Financial Times gazetesine konuşan De Meo, “Geçmişi yakalamaya çalışmaktansa geleceğe bakmanın daha iyi olduğunu düşünüyorum; ancak biz bir işletmeyiz. Bir iş fırsatı gördüğünüzde, onu değerlendirmeniz gerekir,” demişti.

Fakat, Renault Finans Direktörü Thierry Pieton daha önce şirketin Rusya’ya eski formatında geri dönme olasılığının çok düşük olduğunu belirtmişti.

Pieton, yaptırımların gelişimine bağlı olarak birçok şeyin değişebileceğini ve kesin bir yargıya varmak için erken olduğunu vurgulamıştı.

Sokolov ise bu açıklamalara yanıt olarak, AvtoVAZ’ın konuyla ilgili herhangi bir resmi belge almadığını söyledi.

Renault’nun Rusya pazarındaki varlığı 1990’ların başlarına dayanıyor. Şirket, 1992-1993 yıllarında Rusya’da ilk ofisini açtı ve 1998 yılında Moskova hükümetiyle Avtoframos adlı ortak bir girişim kurmak üzere anlaşma imzaladı.

Bu girişimin temelinde 2005 yılında tam kapasiteli bir fabrika inşa edildi. Renault, zamanla şirketteki hissesini yüzde 100’e çıkardı ve 2014 yılında şirketin adı Renault Rusya olarak değiştirildi.

Fransız şirketinin Rusya’daki varlığını genişletmesindeki en önemli adım, AvtoVAZ’ın çoğunluk hisselerini satın alması oldu.

Renault, Mayıs 2022’de AvtoVAZ’ın hisselerini altı yıl içinde geri alma opsiyonuyla sattı.

Sokolov, aralık ayında AvtoVAZ’ın satışlardaki düşüş ve rublenin değer kaybetmesi nedeniyle 2025 yılında üretimi azaltabileceğini açıklamıştı.

Eylül ayında ise şirketin toplam borcunun 100 milyar rubleyi aştığını belirtmişti.

Renault CEO’su de Meo: Rusya’ya dönüşü göz ardı etmiyoruz

Çok Okunanlar

Exit mobile version