Almanya Şansölyesi Olaf Scholz Perşembe günü yaptığı açıklamada, üçüncü ülkelerle yapılan geri dönüş anlaşmalarının AB ülkelerinin göçmen sayısını azaltmasına yardımcı olacak ‘çığır açıcı’ bir gelişme olduğunu iddia ederken, ‘sert konuşmalarla göçmenleri sınır dışı edebileceklerini iddia eden’ liderlere yüklendi.
AB’ye üye devletler Akdeniz kıyılarına gelen göçmenlerin sayısındaki artışla mücadele ederken, ‘düzensiz göç’ün azaltılması önümüzdeki hafta yapılacak liderler zirvesinde Scholz ve AB’li mevkidaşları için kilit bir konu olacak.
Scholz milletvekillerine yaptığı konuşmada, Birleşik Krallık ve İtalya’nın başbakanları Rishi Sunak ve Giorgia Meloni’ye üstü kapalı bir göndermede bulunarak, “Dünyanın pek çok ülkesinde, göçmenlerin sert konuşmalarla sınır dışı edilebileceğini iddia ederek kendilerini farklı göstermeye çalışan politikacılar var,” dedi.
İki lider, iki hafta önce Granada’da düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu (EPC) toplantısı öncesinde The Times gazetesinde ortak bir köşe yazısı yayınlayarak göçmenleri ve insan kaçakçılarını durdurmak için ‘diğerlerini de aynı aciliyetle hareket etmeye’ çağırmıştı.
Scholz, “Genellikle [sert konuşan] politikacılar artan sığınma taleplerini seyrediyor ve kaynak ülkeler ve transit ülkelerle işbirliği yapmanın bir yolunu bulamadıkları için başarısız oluyorlar,” iddiasında bulundu.
Üçüncü ülkelerle yapılacak göç anlaşmalarının, göçü azaltmaya yönelik geçmiş çabalara kıyasla ‘çok önemli bir fark’ yaratacağı iddiasında bulunan Şansölye, Almanya’nın artık göçmenleri geri alan ülkelere, karşılığında daha fazla teşvik sunabileceğini, örneğin göç reformları sayesinde vasıflı işçiler için daha fazla vize verilebileceğini savundu. Scholz, Alman diplomatların şu anda bu tür altı anlaşma üzerinde çalıştıklarını açıkladı.