DİPLOMASİ

Scholz’dan Rusya’nın da katılacağı Ukrayna barış konferansı çağrısı 

Yayınlanma

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz Alman kamu televizyonu ZDF’ye verdiği bir mülakatta, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Ukrayna’daki savaşı sona erdirmeyi amaçlayan gelecekteki bir barış konferansına Rusya’nın da dahil edilmesi gerektiği konusunda hemfikir olduklarını söyledi.

Scholz ayrıca çatışmanın çözümüne yönelik çabaların artırılması çağrısında bulundu.

Şansölye, “Şu anda bu savaş durumundan mevcut izlenimin gösterdiğinden daha hızlı nasıl çıkabileceğimizi tartışmamız gerektiğine inanıyorum,” dedi.

Scholz, kesinlikle yeni bir barış konferansının yapılacağını ve bunun Rusya’nın da hazır bulunacağı bir konferans olması gerektiğini kaydetti.

Eyalet seçimlerindeki sonuçlar etkili oldu

Haziran ayında İsviçre’de düzenlenen bir önceki uluslararası barış konferansı 78 ülkenin Ukrayna’nın “toprak bütünlüğünü” desteklediklerini ifade etmeleriyle sona ermiş, fakat bundan sonra izlenecek yol belirsiz kalmıştı.

Scholz, Kiev’in silahlandırılmasına karşı çıkan AfD ve BSW gibi partilerin 1 Eylül’deki eyalet seçimlerinde üç partili iktidar koalisyonundaki partilerin aleyhine başarılı olmasının ardından, hükümetinin Ukrayna’ya para ve silah da dahil olmak üzere verdiği destek konusunda ülke içinde daha fazla siyasi hoşnutsuzlukla karşı karşıya.

Partisi her iki seçimde de oyların %10’undan azını alan Scholz, “Seçim sonuçlarının bazı vatandaşların Ukrayna’ya verdiğimiz desteği kabul etmemesiyle de ilgisi var,” dedi.

Sosyal Demokrat Parti’nin bazı üyeleri de Rusya’ya karşı diplomasiye daha fazla ağırlık verilmesi çağrısında bulundu.

AfD ve BSW, Scholz’un açıklamalarından memnun

1 Eylül’de Thüringen’de ilk kez bir eyalet seçimi kazanan ve Saksonya’da da ikinci olan Almanya için Alternatif (AfD), Scholz’un açıklamasını memnuniyetle karşıladı ve bunu partinin duruşuyla ilişkilendirdi.

AfD’nin eş lideri Tino Chrupalla X’te yaptığı açıklamada, “Uzun zamandır Rusya da dahil olmak üzere savaşan tüm tarafları kapsayan barış müzakereleri çağrısında bulunuyoruz,” diye yazdı ve Şansölyenin şimdi AfD’nin talebini takip etmesinin güzel olduğunu savundu.

Scholz’un açıklamaları, Rusya ile diplomasiyi savunan Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW) tarafından da övgüyle karşılandı.

BSW’nin Avrupa Parlamentosu’ndaki lideri Fabio de Masi, Scholz’un yorumlarını “ateşkese giden yolda önemli bir girişim” olarak nitelendirdi.

Ukrayna’ya yardımlar “tavsıyor” 

Bu arada Zelenskiy de cuma günü Almanya’daki Ramstein’da yapılan Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısında aldığı destek için müteşekkir olduğunu söyledi.

Ukrayna lideri katılımcıları savaş alanına askeri donanım teslimatını hızlandırmaya çağırdı ve ayrıca bu silahların Rusya’nın derinliklerindeki hedefleri vurmak için kullanılmasına izin verilmesi için izin istedi.

Toplantıda ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Biden yönetiminin 250 milyon dolarlık bir askeri yardım paketi daha açıklayacağını söyledi.

Birleşik Krallık 650 hava savunma füzesinden oluşan bir paket göndereceğini söylerken Almanya da 12 adet kundağı motorlu obüs gönderme sözü verdi.

Zelenskiy gece yaptığı video konuşmasında, “Sonbaharın başında bizim için asıl önemli olan Ukrayna’nın, Ukraynalıların konumunu güçlendirmek, şehirlerimizi ve köylerimizi Rus teröründen korumak ve elbette cephedeki askerlerimize daha fazla imkan sağlamaktır,” dedi.

Alman medyası: Zelenskiy, gizli görüşmelerde ikna edildi

Bild’in haberine göre Zelenskiy, Ramstein’da yapılan Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısındaki gizli görüşmelerde bu konuda anlaşmaya vardı. İsviçre’deki zirvenin ardından Zelenskiy Rusya’nın bir sonraki konferansa katılması çağrısında bulunmuştu.

Nitekim Zelenskiy hafta sonu İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile yaptığı görüşmede, Ukrayna’nın barış planını kasım ayında hazır hale getireceğini söyledi.

“Savaşın sonuna, başında olduğumuzdan daha yakınız” diyen Zelenskiy, planını ilk olarak ABD Başkanı Joe Biden’a ve yaklaşan ABD başkanlık seçimlerindeki adaylara sunmak istediğini sözlerine ekledi.

Somut bir savunma paketinin Rusya’ya karşı güçlü bir caydırıcı unsur olacağını ve savaşın diplomatik bir sonuca bağlanmasına yardımcı olacağını kaydeden Ukraynalı lider, “Bu sadece silahlarla ilgili değil, aynı zamanda önemli küresel meselelerle de ilgili,” dedi.

Meloni-Zelenskiy görüşmesi

Ülkesinin Rusya topraklarını uzun menzilli vurma kabiliyetinden mahrum bırakılmasının bir “hata” olduğunu söyleyerek Batı politikasını eleştirse de, 2025 yılında Ukrayna’nın yeniden inşasına ilişkin bir sonraki konferansa ev sahipliği yapma kararı ve “adil bir barışın tesis edilmesini” desteklediği için İtalya’ya teşekkür etti.

Meloni ayrıca Zelenskiy ile Ukrayna’nın meşru savunmasının nasıl sağlanacağını ve adil bir barış için nasıl çalışılacağını görüştüklerini de teyit etti.

İtalyan lider, “Ukrayna konusundaki tutumum iki yıl öncesinden bu yana aynı kaldı. Şimdi başbakan olarak Ukrayna’dan vazgeçmememiz ve onu desteklemeye devam etmemiz gerektiğini savunuyorum,” diye ekledi.

Borrell, Meloni’yi eleştirdi

Fakat İtalya, Como Gölü’nde hazır bulunan AB’nin baş diplomatı Josep Borrell’in de eleştirdiği gibi, Rusya içinde saldırı yasağının kaldırılmasına karşı çıkmaya devam ediyor.

Borrell, Meloni’nin yorumlarını överken, İtalya’nın Ukrayna’nın Rusya içindeki Rus üslerine saldırmak için sağladığı silahları kullanmasına izin vermeyi reddetmesinden duyduğu “hayal kırıklığını” dile getirdi. 

Borrell, “Bugün çok net konuşan Başbakan Meloni’ye tamamen katılıyorum. Ancak İtalya neden Ukrayna’nın bu silahları Rusya içindeki Rus üslerini vurmak için kullanmasına izin vermiyor? Sözler güzel ama Ukrayna’nın kendisini etkili bir şekilde savunmasına izin versek çok daha iyi olurdu. Aksi takdirde Rusya Ukrayna’yı cezasız bir şekilde yok etmeye devam edecektir, tıpkı İsrail’in Gazze’yi cezasız bir şekilde yok ettiği gibi,” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version