Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, ülkede zorunlu askerliğin yeniden başlatılmasına ilişkin kararnameyi imzaladı. Vucic, kararını açıklarken “Umarım güçlü bir orduya ne kadar ihtiyacımız olduğunun farkındasınızdır,” dedi. Zorunlu askerlik hizmet süresi 75 gün olacak ve erkekler için zorunlu olacak, kadınlar gönüllü olarak hizmet edebilecek.
“Kimseye saldırmayacağız ama bizi tehdit edenleri korkutup kaçırmak istiyoruz,” diyen Vucic, Sırbistan’a yönelik tehdidin kaynağının kim olduğunu belirtmedi.
Belgrad, 2011 yılında zorunlu askerlik hizmetini kaldırmıştı. Vucic’in kararnamesinin yürürlüğe girmesi için hükümet ve cumhurbaşkanının partisinin ezici çoğunluğa sahip olduğu parlamento tarafından onaylanması gerekiyor.
Ağustos ayında Hırvatistan’ın 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren 2008 yılında kaldırılan zorunlu hizmeti de geri getireceği öğrenildi.
Hizmet süresi iki ay olacak. Karar, Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri müdahalesi ve diğer Balkan ülkelerinin silahlı kuvvetlerini güçlendirmesi nedeniyle Avrupa’da artan gerilimle ilgili. Hırvatistan Savunma Bakanı Ivan Anusic, ülke ordusunun modernizasyonunun NATO ile yapılan plan ve anlaşmalarla uyumlu olduğunu söylemişti.
Bazı Avrupa ülkeleri de zorunlu askerliği geri getirmeyi düşünüyor ve bazıları bu tedbire çoktan başvurdu. Özellikle Letonya, Ukrayna’daki çatışmalar nedeniyle 2023 yılında zorunlu askerliği yeniden uygulamaya koymuştu. Hizmetin zorunlu olduğu Norveç’te nisan ayında ilave 20 bin kişinin silah altına alınmasını öngören plan açıklandı.
Mayıs ayında dönemin Başbakanı Rishi Sunak, “otoriter devletler ekseninden (Rusya, İran, Çin, Kuzey Kore) gelen artan tehdit” nedeniyle İngiltere’de zorunlu askerliği geri getirme sözü verdi. Almanya zorunlu askerliğin geri getirilmesi için üç seçenek geliştirdi ve bunlar şu anda hükümet düzeyinde tartışılıyor. Litvanya parlamentosu, haziran ayında okulu bitiren genç erkekler için dokuz aylık zorunlu askerliği onayladı.