DİPLOMASİ

Suudi Arabistan Çin’in ‘Yaz Davosu’na üst düzey heyet gönderiyor

Yayınlanma

Pekin, arabuluculuk diplomasisiyle Orta Doğu ile işbirliğini derinleştirirken, Suudi Arabistan bu hafta Çin’de yapılacak “Yaz Davos”una en büyük resmi delegasyonlardan birini gönderecek.

Financial Times’ın haberine göre, altı bakan ve bakan yardımcısından oluşacak 24 kişilik heyetin üç yıl sonra Çin’de düzenlenen ilk yüz yüze Dünya Ekonomik Forumu etkinliğine katılımı, iki ülkenin Batı’ya alternatif yatırım ortakları aramasıyla gerçekleşti.

Çin’in kuzeydoğudaki liman kenti Tianjin’de 27 Haziran’da yapılacak ve halk arasında Yaz Davosu olarak bilinen Yeni Şampiyonlar Yıllık Toplantısı’na Çin Başbakanı Li Qiang da katılacak. Açılış konuşmasını yapacak olan Li, ardından Dünya Ekonomik Forumu İcra Başkanı Klaus Schwab ve diğer yabancı katılımcılarla görüşecek.

Etkinliğe katılacak olan Suudi Arabistan heyetine ekonomi ve planlama bakanı Faysal Alibrahim ile iletişim ve bilgi teknolojisi bakanı Abdullah Alswaha başkanlık edecek.

Suudi Arabistan, Çin’in en büyük petrol tedarikçisi iken, Çin de bir önceki yılki 87 milyar dolardan 2022’de 116 milyar dolara yükselen ikili ticaretle krallığın en büyük ticaret ortağı konumunda.

Ekonomiyi çeşitlendirme arayışları

Suudi Arabistan, ekonomisini çeşitlendirmek için Çin’den, geleneksel petrol, rafineri ve telekomünikasyon sektörlerinin de ötesinde, çelikten internet platformlarına, oyun ve turizme kadar çeşitli sektörlerde yatırımlar istiyor.

Riyad, Batıyla olan geleneksel ortaklığının ötesine bakmaya ve Asya, özellikle Çin ile ticareti güçlendirmeye hevesli. PetroChina ve telekomünikasyon grubu Huawei gibi ülkenin en büyük şirketlerinden bazıları şimdiden Suudi Arabistan’da bulunuyor. Çin ile ilişkiler, Xi’nin Aralık ayında Krallığa yaptığı devlet ziyaretiyle güçlendirildi.

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, Vizyon 2030 olarak bilinen bir program kapsamında ülkenin petrol ağırlıklı ekonomisini sağlık, altyapı, dijital ekonomi ve turizm gibi alanlara çeşitlendirmek istiyor.

Program kapsamında, mayıs ayında Çin’in en büyük çelik üreticisi Baowu Steel, Suudi Aramco ve egemen Kamu Yatırım Fonu ile bir ortak girişimin %50 hissesi için 437.5 milyon dolarlık ödeme planını açıkladı.

Diğer ikili yatırımlarda, Suudi Arabistan Yatırım Bakanlığı nisan ayında Çinli tema parkı işletmecisi Haichang Ocean Park’ı ülkede yeni bir tesise yatırım yapmaya davet ederken, Çinli genetik şirketi BGI bu ay Riyad’da bir test laboratuvarı açtı.

Bir yıl önce Riyad’a genişleyen Çin destekli bir paket teslimat grubu olan J&T Express hızla büyüdü ve bu ay Hong Kong’da 1 milyar dolara varan bir liste için başvuruda bulunuyor.

Çin-Suudi ilişkilerinin balayı dönemi

Suudi Arabistan’ın en büyük özel sermaye fonlarından biri olan eWTP Arabia Capital’in yönetici ortağı Jessica Wong, Krallığın dijital ve altyapı hizmetlerinde batılı şirketler tarafından sunulandan daha fazla “yerelleştirme” istediğini söyledi.

Financial Times’a konuşan Wong, “Her segmentte Batılı şirketler yüzde 80 ila 90’lık bir pazar payına sahip, ancak hepsi yerelleştirmeyi göz ardı etti” dedi ve ekledi: “Piyasa, kullanıcı alışkanlıklarına saygı duyan ve her zaman yüksek prim talep etmeyen birini istiyor.”

Suudi Arabistan’da Çin dijital hizmetlerini yerelleştirmeye odaklanan Wong’un fonları, 2019’da 400 milyon dolar topladı ve bunun 300 milyon doları Kamu Yatırım Fonu’ndan geldi. İkinci bir bağış toplama turunun bu yılın sonuna kadar 1 milyar dolarla kapanması muhtemel.

Potansiyel büyümeyi hisseden Çinli girişimciler bu ay yapılan Arap-Çin iş forumuna yoğun katılım sağladı. Diğer katılımcılara göre, Çinli katılımcıların yarısı Riyad’ı ilk kez ziyaret ediyordu.

Pekin ve Xiamen gibi Çin şehirlerinden delegasyonların resmi ziyaretleri de hızla artıyor. Konferansa katılanlardan biri, “Çin-Suudi ilişkilerinin balayı dönemine tanık oluyoruz” demişti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version