Telegram, kullanıcı gizliliği politikasını değiştirdikten sonra ABD makamlarından gelen taleplere yanıt oranını kayda değer ölçüde artırdı. 2024’te 2253 kullanıcının bilgileri ABD ile paylaşılırken, bu değişim Fransa’nın kurucu Pavel Durov’a yönelik baskılarının ardından geldi.
Geçtiğimiz sonbaharda, Batılı ülkelerin baskısı altında kullanıcı verileri politikalarını değiştiren Telegram, ABD makamlarına sağladığı kullanıcı verisi miktarını 20 katın üzerinde artırdı.
Telegram’ın 2024 yılı başından 13 Aralık’a kadar olan dönemi kapsayan raporuna göre, mesajlaşma platformu ABD hükümetinden gelen 900 talebe yanıt vererek 2253 kullanıcının telefon numaraları ve IP adreslerini paylaştı.
404 Media ve Bleeping Computer gibi uzmanlaşmış platformların aktardığına göre Telegram daha önce yalnızca terörizmle bağlantılı vakalarda kullanıcı bilgilerini paylaşıyordu ve 30 Eylül 2024 tarihine kadar ABD makamlarının 108 kullanıcıya ilişkin toplam 14 talebine yanıt vermişti.
Fakat, Telegram’ın geçtiğimiz eylül ayında gizlilik politikasını değiştirmesi sonrası bu tür taleplerin büyük çoğunluğuna olumlu yanıt verilmeye başlandı.
Telegram’ın kurucusu Pavel Durov’un 24 Ağustos’ta Fransa makamlarınca gözaltına alınması ve ardından yargı gözetimi altına alınması bu değişikliklerin başlangıcını oluşturdu.
Fransa’dan ayrılması yasaklanan Durov, platformdaki içeriklerin yetersiz şekilde denetlenmesi ve kolluk kuvvetleriyle işbirliği yapmayı reddetmesi nedeniyle yasa dışı faaliyetlere dolaylı olarak ortak olmakla suçlandı.
Fransız basını, bu suçlamaların arasında uyuşturucu dağıtımı, çocuk pornografisi, dolandırıcılık ve siber suçlarla bağlantılı içeriklerin yayılması gibi faaliyetlerin yer aldığını bildirdi. Ayrıca, Durov’un yetkili kurumların veri taleplerini reddetmesi de suçlamalar arasındaydı.
Bir ay sonra Durov, Telegram’ın içerik denetimini artırdığını ve gizlilik politikalarındaki değişiklikler doğrultusunda yetkililerle daha aktif bir işbirliği içinde olacağını duyurdu.
Güncellenen gizlilik politikasında şu ifadeler yer aldı: “Eğer Telegram, yargı mercilerinden, suç teşkil eden bir faaliyette şüpheli olduğunuzu doğrulayan bir mahkeme emri alırsa, bu talebi hukuki açıdan değerlendirip IP adresinizi ve telefon numaranızı ilgili makamlara açıklayabiliriz.”
Rusya’ya ilişkin verilere bakıldığında ise Telegram botu yalnızca 1 Ocak-30 Eylül 2024 dönemini kapsayan bilgi sağlıyor. Şirketin raporuna göre bu dönemde hiçbir talebe yanıt verilmedi.