ASYA

Trump’ın erken öne geçmesiyle Asya para birimleri düşüşe geçti

Yayınlanma

ABD’de erken oy sayımının Donald Trump lehine sonuçlanmasıyla Asya para birimleri genel olarak zayıfladı. Piyasalar, Trump’ın Çin mallarına %60, diğer tüm ithalatlara %20 gümrük vergisi ve genişletici maliye politikası önermesinin ABD enflasyonunu kötüleştireceğini, daha az ABD faiz indirimine yol açacağını ve doları güçlendireceğini düşünüyor. Harris’in kazanacağı bir zaferin, Biden yönetiminin küresel ticarete ilişkin politikalarının devamı olması bekleniyordu.

Yen, artan volatilite karşısında günün en güçlü seviyesi olan 151,33’ten %1,7 değer kaybederek dolar karşısında 154 seviyesine geriledi.

Gümrük tarifeleri çağrısı nedeniyle Trump’ın başkanlığından en çok etkilenecek olan Çin’de, onshore Çin yuanı 7,1298 ile ülkenin merkez bankasının sabitleme oranının altında açıldı. Bu durum, offshore Çin yuanındaki eğilime paralel olarak piyasaların zayıf bir yuan fiyatladığını gösteriyor.

Güneydoğu Asya’da, bu yıl bölgede en iyi performans gösteren para birimlerinden bazıları olan Tayland Bahtı, Malezya Ringiti ve Singapur Doları dolar karşısında %1’e varan oranlarda değer kaybetti.

Goldman Sachs stratejistleri geçen ay yaptıkları analizde Güney Kore, Malezya, Endonezya ve Tayvan para birimlerinin dolar-Çin para birimi kurundaki değişikliklere karşı hassas olduğunu, Hindistan ve Filipinler’in ise en az etkilenen ülkeler olduğunu söyledi.

“Bunun nedeni Güney Kore, Malezya ve Tayvan’ın Çin ile büyük ticari bağlantıları olması, IDR’nin [Endonezya rupiahı] ise yüksek betalı bir para birimi olması ve bu nedenle USD/CNY’deki hareketleri yakından takip etmesidir” dediler.

Asya hisse senetleri karışık bir görüntü sergilerken, Japon hisse senetleri kazanç kaydedenler arasında yer aldı ve Hong Kong’da düşüş yaşandı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version