Asya
Trump’ın gümrük vergileri Güney Kore’nin çip ve otomotiv sektörlerini sarstı

Güney Kore endüstrisi, ABD Başkanı Donald Trump’ın otomobillere yönelik ağır gümrük vergileri tehdidi ve Amerika’da yatırım yapan çip üreticilerine yönelik milyarlarca dolarlık sübvansiyonu kaldırma vaadiyle sarsılıyor.
Geçtiğimiz hafta Seul’de düzenlenen bir forumda yarı iletkenler birliği yöneticisi, Trump’ın Çip Yasasını çöpe atma sözü vermesinin “mantıklı olmadığını” söyledi. Samsung Electronics Teksas’taki yarı iletken üretim tesislerine 37 milyar doların üzerinde bir yatırım için 4,75 milyar dolarlık bir sübvansiyon üzerine Joe Biden yönetimiyle bir anlaşma imzalamıştı.
Kore Yarı İletken Endüstrisi Birliği yöneticilerinden Jun Jae-min, “ABD’nin mallara gümrük vergisi koyduğunu görüyoruz ve ardından Çip Yasası’nı rafa kaldırmaya yönelik bir hamle var ki bu beni çok endişelendiriyor,” dedi.
“Mantıklı olmasa da yapabileceğimiz bir şey yok. Sadece [Güney Kore] hükümetinden bizi zarardan uzak tutmak için biraz daha fazla çaba göstermesini istiyoruz, yapabileceğimiz tek şey bu. Bu yüzden biraz sinir bozucu” dedi Jun.
Trump, şubat ayında nisan ayından itibaren ithal otomobillere %25 gümrük vergisi uygulayacağını açıkladı. Buna karşılık Güney Koreli bir otomobil derneği yöneticisi endişelerini dile getirerek, ülkedeki araç üreticilerinin gümrük vergilerinden kaçınmak için ABD üretimini artırmayı düşündüklerini belirtti.
Kore Otomobil ve Mobilite Derneği yöneticisi Kim Ju-hong, “Trump’ın yeni gümrük vergisi bombası nedeniyle her gün endişe içinde yaşıyoruz,” dedi. “ABD’ye yılda 1.49 milyon otomobil ihraç ediyoruz. Eğer %25’lik bir gümrük vergisi ile karşı karşıya kalırsak, bunların bir kısmını yerel olarak üretmekten başka çaremiz kalmaz” diye ekledi.
Hyundai Motor, ocak ayında yaptığı bir konferans görüşmesinde ABD’deki satışlarının %70 veya %80’ini Amerikan fabrikaları aracılığıyla karşılayabileceğini söyledi. Alabama’da bir fabrikası bulunan ve ekim ayında Georgia’daki yeni tesisinde üretime başlayan Güney Kore’nin en büyük otomobil üreticisi, nihai olarak yılda 300.000 ila 500.000 adet arasında kapasite ekleyeceğini söyledi. Hyundai ABD’de yılda yaklaşık 1 milyon otomobil satıyor.
Analistler, Güney Kore’nin ABD’nin çip, otomobil ve diğer mallara yönelik olası gümrük vergilerine hazırlıklı olması gerektiğini, zira ticaretin ülkeyi resesyondan uzak tutmada çok önemli olduğunu söylüyor.
Fitch Solutions’ın bir araştırma birimi olan BMI cuma günü yayınladığı bir raporda, “USMCA (Amerika Birleşik Devletleri-Meksika-Kanada Anlaşması) anlaşmasına rağmen Kanada ve Meksika’ya gümrük vergisi uygulanması gösteriyor ki, Amerika Birleşik Devletleri-Kore Serbest Ticaret Anlaşması (KORUS) Güney Kore’nin zarar görmeden çıkacağına dair çok az garanti sunuyor” dedi.
Moody’s Analytics’te yardımcı ekonomist olan Dave Chia, geçen hafta yayınladığı bir notta “ABD gümrük tarifelerindeki değişiklikler Güney Kore ticaretini yakın vadede önemli ölçüde etkileyebilir” dedi.
“Güney Kore’nin ihracata olan bağımlılığı giderek artan bir endişe kaynağı. İhracat bu yıl yavaşlamaya yol açabilecek zorluklarla karşılaşacak” dedi.
Kore ekonomisi 2024’te %2,0 büyüdü, ancak Kore Merkez Bankası, Washington’un gümrük tarifesi politikası ve geçen yılın sonlarından bu yana ülkeyi sarsan siyasi kargaşa nedeniyle Asya’nın dördüncü büyük ekonomisindeki büyümenin bu yıl %1,5’e yavaşlayacağını tahmin ediyor.
Ticaret Savaşı 2.0: Çin, ABD tarım ürünlerine gümrük vergisi getirdi