Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) kurucusu ve sektörün önde gelen isimlerinden Morris Chang, Japonya’nın 1980’lerde sahip olduğu çip üretimi zaferini yeniden kazanmaya çalışmasıyla birlikte bu ülkede bir “çip rönesansı” yaşanacağını öngördüğünü söyledi.
Nikkei Asia’ya göre, TSMC’nin Japonya’daki ilk çip üretim tesisinin açılış töreninde konuşan Chang, TSMC’nin 2019 yılında Japon ekonomi bakanlığından ülkede bir tesis inşa etmek için davet aldığını kaydetti.
“Bu [yeni fabrika] Japonya ve dünya için çip tedarik esnekliğini artıracak” diyen Chang, “Ayrıca, inanıyorum ki, umuyorum ki, yarı iletkenlerde bir rönesans başlatacaktır” ifadesini kullandı.
Japonya’nın yarı iletken endüstrisi bir zamanlar dünyanın bir numarasıydı. Ülke 1980’lerin sonlarında dünyanın en büyük 10 çip üreticisinden altısına sahipti. Ancak ABD ile yaşanan ticari çatışmalar, bilgisayar devriminde kaçırılan fırsatlar ve yetersiz yatırımlar, ABD, Tayvan ve Güney Kore’den rakiplerin öne geçmesine izin vererek liderliğini aşındırdı. Değişken Pazar bazı Japon şirketinin iflas etmesine sebep oldu.
2023 yılında, gelirlerine göre ilk 10 çip üreticisinden hiçbiri Japonya’dan değildi. Ancak Sony gibi çip üreticileri görüntü sensörlerinde, özellikle de üst düzey sensörlerde hala önemli bir paya sahipken, Renesas ve Rohm otomotiv ve endüstriyel uygulamalara yönelik güç yarı iletkenlerinde önemli oyuncular. Kioxia, NAND flash bellek çipleri üretiminde hala dünyanın ilk beşi içinde yer alıyor.