DİPLOMASİ

Türk savunma sanayi bölge ülkeleri için fırsatlar sunacak

Yayınlanma

Savunma ve güvenlik alanlarında önemli bir tanıtım, pazarlama ve işbirliği platformu haline gelen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF), bu yıl 16’ncı kez misafirlerini ağırladı.

IDEF katılımcı firmalar açısından dünyanın en büyük ilk 4 savunma sanayi fuarı arasında yer alırken en büyük savunma sanayi fuarı olarak da dikkati çekiyor. IDEF’te, önceki yıllarda olduğu gibi, Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen birçok ürün ilk kez bu yıl sergilendi.

Fuarda, zırhlı muharebe araçları, taktik zırhlı araçlar, insansız kara, hava ve deniz araçları, silah sistemleri, roketler, güdümlü füzeler, piyade silahları, askeri simülatörler, elektronik harp çözümleri, güç grupları ve patlayıcı madde imha ekipmanlarının aralarında bulunduğu birçok ürün yer aldı.

Fuar kapsamında yerli ve yabancı resmi heyetler, katılımcı firmalar arasında çeşitli işbirliği görüşmeleri gerçekleştirerek önemli anlaşmalara imza attı. Yerli ve yabancı yaklaşık 1000 firmanın katıldığı fuarda özellikle Körfez ülkelerinden Türk savunma sanayi ürünlerine yoğun ilgi söz konusuydu.

Yabancı ziyaretçiler Türkiye’nin tecrübelerini, tecrübe aktarımını ilerletecek anlaşmalar ile daha fazla savunma sanayi yatırımı adına görüşmelerde bulunarak Türkiye’nin ilerleyen dönemlerde yapacağı atılımlar hakkında bilgi edindi. Deniz, kara ve hava ortamları için çeşitli platformlar ile göz dolduran Türk savunma sanayi ürünleri çeşitli ülkelerin orduları tarafından modernizasyon ve teknoloji aktarımı için partner olarak görülüyor. Bu platformların içinde var olan sistemler ve alt sistemleri yerli teknoloji ile sağlanıyor.

120 işbirliği protokolü ve sözleşme imzalandı

Fuara son gün katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kapanış törenindeki konuşmasında, Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ve Savunma Sanayii Başkanlığını yoğun bir hazırlık sürecinden sonra fuarı başarıyla düzenledikleri için tebrik etti.

Bu fuarın Türkiye için önemli bir kazanım olduğunu, “katılımcı ve firma sayısının yanı sıra ürünlerimizin genişleyen yelpazesi de teyit etti” diyen Erdoğan,  Türk savunma sanayinin adeta görücüye çıktığı fuar sürecince farklı kategorilerde 200’e yakın sistem ve alt sistemin tanıtımının yapıldığını, katılımcı şirketler, yabancı heyetler ve Türk tedarik markaları arasında 5 bin iş görüşmesi gerçekleştirildiğini, ayrıca dört gün boyunca 120 tanıtım işbirliği protokolü ve sözleşme imzalandığını bildirdi.

“IDEF 23’teki başarımızı aldık, Türkiye’nin gurur hanesine yazdık” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, önümüzdeki yıllar için daha büyük hedefler koyulduğunun da altını çizdi.

‘Türkiye savunma endüstrisini teknoloji ile de destekliyor’

Özellikle de Katar ve Suudi Arabistan’dan gelen savunma uzmanlarının fuara ilgisi yüksekti. Harici’ye konuşan Katarlı savunma sanayi uzmanları, Türkiye’nin savunma sanayi teknolojisinde attığı adımların ilerleyen dönemlerde bölgedeki ülkeler için savunma alanında önemli anlaşmaların ortaya çıkmasını tetikleyeceğinin altını çizdi.

İsim vermeden konuşan Katarlı uzman, “Türkiye’nin son yıllarda kara hava ve deniz platformlarındaki askeri projeleri büyük bir teknoloji atılımı olarak değerlendirilmeli ve giderek gelişim gösteriyor. Savunma sanayide artık endüstrinin gelişmiş olması yeterli değil bunu teknoloji ile desteklemeniz gerekiyor. Türkiye kısa sürede bunu başarabilen ülkeler arasında. Bugün bu gelişimi fuarda somut bir şekilde gözlemlemek mümkün” ifadelerini kullandı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version