Ukrayna, bu ay içinde AB’ye yaptığı tarımsal ihracat üzerindeki kısıtlamaları kaldırmaması halinde, Brüksel ve AB üyesi ülkeleri Dünya Ticaret Örgütüne (DTÖ) şikayet etmekle tehdit ediyor.
Ülkenin ana ticari ürünü olan tahıl ihracatının Polonya, Macaristan ve diğer üç AB ülkesinin pazarlarına girişi, çiftçileri savaştan zarar gören komşularından gelen ucuz ürün akınından korumak amacıyla bu yılın başlarında Avrupa Komisyonu ile varılan bir anlaşma uyarınca yasaklanmıştı.
Daha önce bir kez uzatılan kısıtlamaların süresi 15 Eylül’de doluyor. Avrupa Komisyonı Başkanı Ursula von der Leyen’in bu kısıtlamaların süresinin dolmasına izin vereceği yönündeki spekülasyonların ortasında Polonya ve Macaristan, kendi tek taraflı ithalat yasaklarını uygulama tehdidinde bulundu.
Ukrayna DTÖ’ye gitme tehdidini dile getirdi
Ukrayna Ekonomi Bakan Yardımcısı Taras Kaçka POLITICO’ya verdiği demeçte, “[15 Eylül’den] sonra herhangi bir yasağın getirilmesi halinde Ukrayna, Polonya’ya ve AB’ye karşı Dünya Ticaret Örgütüne dava açacaktır,” dedi. Kiev, söz konusu kısıtlamaların 2014 tarihli AB-Ukrayna serbest ticaret anlaşmasını ihlal ettiğini savunuyor.
Kaçka’nın yorumları, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin üst düzey yardımcılarından İgor Jovka’nın bu hafta yaptığı açıklamayı destekliyor. Interfax-Ukrayna’ya konuşan Jovka, Brüksel’in ticaret anlaşmasını ihlal eden ülkelere karşı harekete geçmemesi halinde Kiev’in ‘nasıl karşılık verileceğine dair yasal mekanizma seçeneklerini saklı tuttuğunu’ söyledi.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı da Kiev’in AB ile ortaklık anlaşması kapsamında tahkim süreci başlatma ya da DTÖ’ye başvurma hakkını saklı tuttuğunu açıkladı.
Kaçka, “Ukrayna ve AB arasındaki dostluk ve dayanışma ruhu göz önüne alındığında hemen misilleme yapma niyetinde değiliz,” dedi ama ‘Ukrayna’nın çıkarlarına yönelik sistemik tehdidin’ kendilerini bu davayı DTÖ’ye taşımaya zorladığını da savundu.
Kiev’e göre fiyatlarda dalgalanma yok
Kaçka, POLITICO’nun sorularına cevaben gönderdiği yazılı yorumlarda, ithalat kısıtlamalarının uzatılmasını haklı çıkaracak fiyat sapmaları ya da tahıl arzında önemli bir artış olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmadığını ileri sürdü.
Kaçka, “Polonya ve Macaristan da dahil olmak üzere komşu üye devletlerin toprakları üzerinden malların daha iyi transit geçişini sağlamak için çok destek aldık. Son iki ay içerisinde Ukrayna’dan gelen malların taşınması konusunda Romanya ile işbirliğimizi önemli ölçüde ilerlettik,” dedi.