DİPLOMASİ

Ukrayna’dan barış için toprak tavizi sinyali

Yayınlanma

Financial Times‘ın New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na katılan Avrupalı diplomatlara dayandırdığı haberine göre, Ukrayna’nın Rusya ile savaşı sona erdirme karşılığında Batı’ya toprak vermeyi görüşmeye başladığı bildirildi.

Haberde, Batı ile olası bir çözüme ilişkin tartışmaların tonu ve içeriğinin ‘fark edilir şekilde’ değiştiği vurgulanıyor.

Diplomatlar, özellikle Kiev yetkililerinin, Rus birlikleri Ukrayna topraklarında kalmaya devam ederken bile bir ateşkes anlaşması ihtimalini tartışmaya daha açık olduklarına dikkat çekiyor.

Kaynaklar, Ukrayna’nın yeni Dışişleri Bakanı Andriy Sibiga’nın ABD’ye yaptığı ilk ziyarette Batılı meslektaşlarıyla özel toplantılar yaparak olası uzlaşı çözümlerini ele aldığını belirtiyor.

Sibiga’nın, selefi Dmitriy Kuleba’ya kıyasla toprak karşılığı güvenlik müzakereleri konusunda daha pragmatik bir tutum sergilediği ifade ediliyor.

New York’ta bulunan bir diplomat, “Savaşın nasıl sonuçlanacağı ve kalıcı bir barış anlaşması için Ukrayna’nın nelerden vazgeçmesi gerektiği konusunda giderek daha açık sözlü oluyoruz,” dedi.

Aynı diplomat, bunun ‘bu tür bahislerin tabu olduğu altı ay öncesine göre bile büyük bir değişim’ olduğunu vurguladı.

Öte yandan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın yakın zamanda müzakerelere girme isteği konusunda şüpheci yaklaşıyor.

Zelenskiy, Ukrayna’nın mevcut durumunun adil bir anlaşma sağlamak için çok zayıf olduğundan endişe ediyor. Buna rağmen, Batılı ortaklarından bir çözüme giden diplomatik bir yol bulması için artan bir baskı altında. Üst düzey bir Ukraynalı yetkili, “Çoğu taraf gerilimin düşürülmesini istiyor,” diye belirtti.

Zelenskiy, ‘zafer planı’ gibi eski söylemleri tekrarlasa da asıl önemli nokta Ukrayna’nın hedeflerini tam kurtuluştan savaşı Kiev’in lehine çevirmeye kaydırması olarak görülüyor. Bir kaynak, “Bu, savaşın gidişatını değiştirme ve Rusya’yı müzakere masasına oturtma girişimi,” dedi ve Zelenskiy’nin ‘buna gerçekten inandığını’ ekliyor.

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nin Washington ofisi başkanı Jeremy Shapiro’ya göre, ABD de ‘bu savaşı daha sakin bir duruma taşımak’ istiyor. Shapiro, Başkan Joe Biden yönetiminin ‘mevcut stratejisinin sürdürülemez olduğunu fark ettiğini’ belirtiyor.

Ukrayna şu anda, başkanlık seçimlerini kazanması halinde Kiev’e bir barış anlaşması ‘dayatabilecek’ olan Donald Tramp’ın tehdidi altında. Eğer uzlaşmayı reddederse, Cumhuriyetçi Parti’nin mali ve askeri yardım transferini durdurma ihtimali bulunuyor.

Kiev, son aylarda müttefiklerini ABD ATACMS, İngiliz Storm Shadow ve Fransız SCALP gibi füzelerin Rus topraklarına karşı uzun menzilli saldırılarda kullanılmasına izin vermeye ikna etmeye odaklandı. Özellikle Ukrayna ordusunun, Rusya’nın bu yıl muharebe mevzilerine saldırmak için aktif olarak kullandığı planör bombalarına karşı savunmasının olmadığı belirtiliyor. Orduya göre, bu tür silahlarla mücadelenin en etkili yolu, Rus uçaklarını düşürmek için kullanılabilecek uzun menzilli füzeler olacak. Ancak müttefikler henüz böyle bir izin vermedi.

FT: Trump seçimi kaybetse bile Batı Ukrayna’yı müzakereye zorlayacak

Çok Okunanlar

Exit mobile version