Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Vučić ile Stoltenberg Sırbistan’ın NATO ilişkilerini görüştü

Yayınlanma

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg arasında Belgrad’da yapılan görüşmede Kosova’nın kuzeyinde son dönemde yaşanan gerginlikler, Kosova Gücü’nün (KFOR) faaliyetleri ve Sırbistan’ın NATO ile işbirliği konuları ele alındı.

Stoltenberg, “KFOR yirmi yıldır tüm toplumlar için güvenliği ve güvenli bir ortamı garanti altına almıştır. Bunu BM yetkisi altında tarafsız bir şekilde yapmaya devam edeceğiz,” dedi.

Eylül ayında bazı NATO mensuplarına yönelik saldırıları ‘kabul edilemez’ olarak nitelendiren Stoltenberg, sorumluların adalet önüne çıkarılması gerektiğini vurguladı ve Sırbistan’ın bu çabalardaki işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

NATO şefi, “Barışı korumaya hazırız ve Sırbistan ile KFOR arasındaki koordinasyonu memnuniyetle karşılıyoruz,” dedi.

Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić ise Kosova’da ‘Sırplar dışında hiç kimse için barışı güvence altına almaya gerek olmadığını’ savundu.

Vučić, “Sadece Sırplar tehlike altındaydı ve saldırıya uğradı, asla Arnavutlar değil. Daha da açık olmak gerekirse, 2001’den beri, özellikle de 2008’den sonra ve özellikle de Albin Kurti iktidara geldiğinden beri sadece Sırplar saldırıya uğradı,” iddiasında bulundu.

Vučić, Priştine yönetiminin yoğun baskı ve tehditleri nedeniyle geçtiğimiz yıl Sırpların %13’ünün kuzey Kosova’yı terk ettiğini iddia etti.

“Eğer bu şiddet değilse, o zaman şiddetin ne olduğunu bilmiyorum,” diyen Vučić, son olaylara ilişkin farklı bakış açılarını kabul etmekle birlikte, Batı’nın talepleri ve NATO’nun beklentilerinin anlaşılması gerektiğini vurguladı.

NATO Genel Sekreteri normalleşme yolunun diyalogdan geçtiğini belirterek Belgrad ve Priştine’yi ‘gerginliği tırmandırıcı eylemlerden kaçınmaya’ çağırdı ve tartışmalı Sırp Belediyeler Birliğinin kurulmasını destekledi. Yine de Sırp Silahlı Kuvvetlerinin sınıra yakın yerlerde yığınak yapmasına karşı uyarıda bulunarak ‘bunun duruma yardımcı olmayacağını’ belirtti.

Vučić Sırp birliklerinin konuşlandırılmasının Sırbistan’a bağlı olduğunu, başka kimsenin buna karar veremeyeceğini söylerken, “Sırp Silahlı Kuvvetlerine gelince, görevlerini profesyonelce yerine getirdiler, hiçbir zaman hak ve yetkilerini aşmadılar, KFOR ve NATO ile her zaman saygılı bir ilişki sürdürdüler. Güçlerimizi nerede ve nasıl konuşlandıracağımız, Sırbistan Cumhuriyeti Anayasası ve bu ülkenin yasaları uyarınca, kimseyi herhangi bir şekilde tehlikeye atmadan, bizim işimizdir,” dedi.

DİPLOMASİ

Trump: Çin ile Rusya’nın yakınlaşmasını istemiyorum

Yayınlanma

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ve Rusya arasındaki yakın ilişkiler konusunda temkinli olduğunu ifade ederek, dünya sahnesinde ABD’ye karşı birleşen iki ülke ile ilişkileri geliştirme planlarının ana hatlarını çizdi.

ABD lideri Fox News’e verdiği demeçte, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmelerini tamamlamasından kısa bir süre sonra gelen yorumlarında, “Bir tarih öğrencisi olarak … öğrendiğiniz ilk şey Rusya ve Çin’in bir araya gelmesini istemediğinizdir,” dedi.

Amerikan lider, Moskova ve Pekin’in ikili ilişkilerinin temeli konusunda şüpheleri olduğunu söyledi ve bunun “doğal” olmadığını ileri sürdü.

Trump, “Muhtemelen şu anda dostlar ama biz her ikisiyle de dost olacağız,” diye ekledi.

Trump’ın Rusya ile ilişkileri geliştirmek istemesi, bazı analistler tarafından “tersten Nixon” olarak adlandırılan ve Soğuk Savaş döneminde Amerika’nın SSCB’yi Çin’den ayırma çabalarına atıfta bulunan bir girişimle, Moskova’yı Pekin’den uzaklaştırma çabası olarak görülüyor.

Dışişleri Bakanı Marco Rubio geçen ay bu düşünceyi reddederek, ABD’nin Rusya’nın Çin’in küçük ortağı olmasını engellemek istediğini ama nükleer silahlara sahip komşuların anlaşmazlığa düşmesinin “küresel istikrar için” kötü olacağı uyarısında bulunmuştu.

Çin lideri Xi Jinping, Ukrayna savaşının başlamasından günler önce Putin ile “sınırsız” bir dostluk ilan etmiş ve Çin pazarlarına erişim o zamandan beri ABD liderliğindeki yaptırımların izole ettiği Moskova’ya iktisadi olarak can simidi olmuştu.

Çin hükümeti Moskova’yı savaşı sona erdirmek için Washington ile görüşmeler yaptığı için övdü ve “nifak tohumları” ekme girişimlerini “başarısızlığa mahkum” olarak nitelendirdi.

Trump röportajında Rusya ile Çin arasındaki ilişkilerin ısınmasını eski Başkan Barack Obama dönemine dayandırdı ve ayrıntıya girmeden iki ülkenin “kötü enerji politikaları” nedeniyle bir araya gelmek zorunda kaldığını savundu.

ABD lideri, önceki ABD yönetimleri temiz enerji gündemini zorlarken Çin gibi ülkelerin kömür enerjisini kullanmak zorunda bırakılarak “haksız bir avantaj” elde ettiklerini savundu.

Trump iktidara geldiğinden bu yana Putin ile doğrudan görüşürken, ABD’nin dünyanın 2 numaralı ekonomisine yönelik gümrük vergilerini iki kez artırmasına rağmen Çin lideriyle henüz görüşmedi.

Trump, “Çin’in ticaret açısından bize çok ihtiyacı var ama açığı düzeltmemiz gerekiyor ve Rusya ile birlikte, bizim iktisadi gücümüzün bir kısmına sahip olmak istiyorlar,” iddiasında bulundu.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Rusya ve Pakistan’dan ortak tatbikat

Yayınlanma

Rusya ve Pakistan deniz kuvvetleri, Arap Denizi’nde ortak bir tatbikat gerçekleştirdi. Rusya’dan korvetler ve bir tanker, Pakistan’dan ise bir fırkateyn ve bir korvetin katıldığı tatbikatta, taktik manevralar, hava savunma ve teröristler tarafından ele geçirilen bir geminin kurtarılması gibi senaryolar uygulandı.

Rusya Deniz Kuvvetleri’ne ait gemiler, Pakistan Deniz Kuvvetleri ile Arap Denizi’nde ortak bir tatbikat gerçekleştirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre tatbikata Rusya tarafından Pasifik Filosu’na bağlı Rezkiy ve Rusya Federasyonu Kahramanı Aldar Tsıdenjapov korvetleri ile Peçenga adlı orta sınıf deniz tankeri katıldı.

Karaçi limanından ayrıldıktan sonra Rus gemileri, Pakistan’a ait Şah-Cihan fırkateyni ve Tabuk korveti ile birleşerek ortak bir filo oluşturdu.

Tatbikat sırasında Rus ve Pakistan gemileri, taktik manevra görevlerini yerine getirdi ve düşman insansız deniz araçlarının olası saldırılarını bertaraf etti.

Daha sonra mürettebat, Pakistan savaş uçakları ve devriye uçaklarının gemisavar füze atışlarını simüle ettiği bir hava savunma tatbikatı gerçekleştirdi.

Tatbikat, Peçenga tankerinin teröristler tarafından ele geçirilmesinin ardından kurtarılması senaryosuyla sona erdi.

Rusya Savunma Bakanlığı, geçen yılın ekim ayında Pakistan’da Dostluk-2024 adlı Rusya-Pakistan ortak tatbikatının başladığını duyurmuştu.

Bu taktik tatbikatlarda, iki ülkenin askerleri yasa dışı silahlı grupların imhası, keşif-arama faaliyetleri ve pusu operasyonları gibi görevlerde işbirliğini geliştirdi.

Rusya ve Pakistan arasındaki “Dostluk” ortak tatbikatları 2016’dan beri düzenli olarak yapılıyor.

Rusya, Çin ve İran’dan Hint Okyanusu’nda ortak tatbikat

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

İngiltere, Rus iş insanı Ferhat Ahmedov’a uygulanan yaptırımları kaldırdı

Yayınlanma

İngiliz yetkililer, eski Nortgaz hissedarı Rus iş insanı Ferhat Ahmedov’u yaptırım listesinden çıkardı. Bu kararla birlikte Ahmedov’un mal varlığı üzerindeki dondurma işlemi ve kendisine yönelik tröst hizmetleri yasağı kaldırıldı. Ahmedov, daha önce AB’nin yaptırım listesinden de çıkarılmış ve AB Konseyi’ne karşı açtığı davayı kazanmıştı.

İngiliz yetkililer, Rus iş insanı ve doğalgaz şirketi Nortgaz’ın eski hissedarı Ferhat Ahmedov’a uygulanan yaptırımları kaldırdı.

Birleşik Krallık Finansal Yaptırımlar Uygulama Dairesinin (OFSI) açıklamasına göre, Ahmedov’un mal varlığı üzerindeki dondurma işlemi ve kendisine yönelik tröst hizmetleri yasağı iptal edildi.

Ahmedov, 8 Nisan 2022’de Avrupa Birliği’nin yaptırım listesine alınmıştı.

AB, Ahmedov’un “Kremlin’e yakın olduğunu” ve “Rusya ekonomisinin kilit sektörleriyle bağlantıları olduğunu” iddia etmişti.

Aynı yıl İngiltere de Ahmedov’a yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Eylül 2023’te Ahmedov, AB’nin yaptırım listesinden çıkarılmıştı. Geçen sene ise AB Konseyi’ne karşı açtığı davayı kazanarak tüm kısıtlamaların kaldırılmasını sağlamıştı.

Mahkeme, Ahmedov’un Nortgaz’daki hisselerini 2012’de sattığını ve portföyünde başka Rus şirketi hissesi bulunmadığını tespit etmişti.

Mahkeme ayrıca, Ahmedov’un yaptırım listesine alınmasına gerekçe gösterilen diğer bazı nedenleri de geçersiz ve hatalı bulmuştu.

20 Mart’ta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, eski Formula 1 pilotu Nikita Mazepin’in de yaptırım listesine alınmasına ilişkin kararı iptal etmişti.

Mazepin, Mart 2022’de listeye dahil edilmişti. Mahkeme kararında, yarış pilotuna yönelik kısıtlamaların uygulanması için, babası ve Uralhim’in eski sahibi Dmitriy Mazepin ile olan aile bağlarının yeterli olmadığını belirtmişti.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English