DİPLOMASİ

Vučić ile Stoltenberg Sırbistan’ın NATO ilişkilerini görüştü

Yayınlanma

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg arasında Belgrad’da yapılan görüşmede Kosova’nın kuzeyinde son dönemde yaşanan gerginlikler, Kosova Gücü’nün (KFOR) faaliyetleri ve Sırbistan’ın NATO ile işbirliği konuları ele alındı.

Stoltenberg, “KFOR yirmi yıldır tüm toplumlar için güvenliği ve güvenli bir ortamı garanti altına almıştır. Bunu BM yetkisi altında tarafsız bir şekilde yapmaya devam edeceğiz,” dedi.

Eylül ayında bazı NATO mensuplarına yönelik saldırıları ‘kabul edilemez’ olarak nitelendiren Stoltenberg, sorumluların adalet önüne çıkarılması gerektiğini vurguladı ve Sırbistan’ın bu çabalardaki işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

NATO şefi, “Barışı korumaya hazırız ve Sırbistan ile KFOR arasındaki koordinasyonu memnuniyetle karşılıyoruz,” dedi.

Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić ise Kosova’da ‘Sırplar dışında hiç kimse için barışı güvence altına almaya gerek olmadığını’ savundu.

Vučić, “Sadece Sırplar tehlike altındaydı ve saldırıya uğradı, asla Arnavutlar değil. Daha da açık olmak gerekirse, 2001’den beri, özellikle de 2008’den sonra ve özellikle de Albin Kurti iktidara geldiğinden beri sadece Sırplar saldırıya uğradı,” iddiasında bulundu.

Vučić, Priştine yönetiminin yoğun baskı ve tehditleri nedeniyle geçtiğimiz yıl Sırpların %13’ünün kuzey Kosova’yı terk ettiğini iddia etti.

“Eğer bu şiddet değilse, o zaman şiddetin ne olduğunu bilmiyorum,” diyen Vučić, son olaylara ilişkin farklı bakış açılarını kabul etmekle birlikte, Batı’nın talepleri ve NATO’nun beklentilerinin anlaşılması gerektiğini vurguladı.

NATO Genel Sekreteri normalleşme yolunun diyalogdan geçtiğini belirterek Belgrad ve Priştine’yi ‘gerginliği tırmandırıcı eylemlerden kaçınmaya’ çağırdı ve tartışmalı Sırp Belediyeler Birliğinin kurulmasını destekledi. Yine de Sırp Silahlı Kuvvetlerinin sınıra yakın yerlerde yığınak yapmasına karşı uyarıda bulunarak ‘bunun duruma yardımcı olmayacağını’ belirtti.

Vučić Sırp birliklerinin konuşlandırılmasının Sırbistan’a bağlı olduğunu, başka kimsenin buna karar veremeyeceğini söylerken, “Sırp Silahlı Kuvvetlerine gelince, görevlerini profesyonelce yerine getirdiler, hiçbir zaman hak ve yetkilerini aşmadılar, KFOR ve NATO ile her zaman saygılı bir ilişki sürdürdüler. Güçlerimizi nerede ve nasıl konuşlandıracağımız, Sırbistan Cumhuriyeti Anayasası ve bu ülkenin yasaları uyarınca, kimseyi herhangi bir şekilde tehlikeye atmadan, bizim işimizdir,” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version