Washington Post’un ABD’li yetkililere dayandırdığı haberine göre, Ukrayna, ABD’yi Rusya’nın derinliklerindeki hedeflere yönelik saldırılar için verilen silahların kullanımına ilişkin kısıtlamaları kaldırmaya ikna edemedi.
Beyaz Saray ve Pentagon yetkilileri, Kiev’in bu saldırıların savaşın gidişatını değiştirecek güçlü gerekçeler sunamadığını belirtti. ABD, Kırım’daki hedeflerin Batı silahlarıyla vurulmasının daha etkili olduğunu savunuyor.
Kaynaklar, Ukrayna’nın ATACMS füzeleri ve benzeri mühimmat stoklarının son derece sınırlı olduğunu ve Rusya topraklarına yönelik saldırılara izin verilse bile bunun cephede büyük bir fark yaratmayacağını vurguluyor. Ayrıca bu tür saldırıların Ukrayna’nın mühimmat stoklarını kısa sürede tüketeceği ifade ediliyor.
Bir yetkili, Ukrayna’nın Rusya’nın derinliklerine saldırı talebinin, Moskova’nın gerilimi tırmandırma riskini artırdığı için önceki taleplerden farklı olduğunu kaydetti.
Bazı Avrupa ülkeleri ise ABD’nin bu tutumuna katılmıyor. Gazeteye konuşan Avrupalı yetkililer, NATO’nun askeri doktrininin düşman hatlarının gerisinde uzun menzilli saldırılara izin verdiğini hatırlatarak, bu tür kısıtlamaların kaldırılmasının Ukrayna’nın zaferini getirmeyeceğini ancak Rusya’nın lojistik ağını bozabileceğini ve komuta merkezleri ile silah depolarını hedef alabileceğini dile getirdi.
Bir Avrupalı diplomat, Ukrayna’nın Kursk oblastındaki son saldırısının, Rusya’nın nükleer silah kullanmayacağına dair Batı’ya bir mesaj olduğunu ileri sürdü. Bir Ukraynalı yetkili ise, ABD’nin uzun menzilli saldırılara karşı çıkışının, daha önce ‘kırmızı çizgiler’ üzerine yapılan tartışmalar gibi anlamsız hâle geldiğini belirtti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, 16 Eylül’de Başkan Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer arasındaki görüşmeyi değerlendirirken, Washington yönetiminin Ukrayna’nın Rusya içindeki hedeflere uzun menzilli saldırılar düzenlemesine henüz izin vermeyeceğini söylemişti.
Aynı gün The Times da İngiltere’nin, ABD’nin onayı olmadan Ukrayna’nın Rusya’nın derinliklerine Storm Shadow füzeleri ile saldırmasına izin vermeyeceğini yazdı. Fakat Washington’un, 22-23 Eylül tarihlerindeki BM Genel Kurulu sırasında bu füzelerin kullanımına onay verebileceği iddia edildi.
21 Eylül’de ise ABD ve İngiltere’nin, Ukrayna’nın Rusya’ya yönelik saldırılar için Storm Shadow füzelerini kullanmasına izin verebileceği ancak bu kararın kamuoyuna duyurulmayacağı öne sürüldü.
Şu anda Ukrayna’ya, Batı silahlarıyla sadece sınıra yakın Rus hedeflerine saldırma izni verilmiş durumda, bu da Ukrayna şehirlerine saldıran kilit havaalanlarını hedef almayı engelliyor. Bu nedenle Kiev, ABD’nin ve Batı’nın bu kısıtlamaları tamamen kaldırmasında ısrar ediyor.