Diplomasi
WaPo: Ukrayna, ABD’yi Rusya topraklarındaki saldırılara yönelik kısıtlamaları kaldırmaya ikna edemedi

Washington Post’un ABD’li yetkililere dayandırdığı haberine göre, Ukrayna, ABD’yi Rusya’nın derinliklerindeki hedeflere yönelik saldırılar için verilen silahların kullanımına ilişkin kısıtlamaları kaldırmaya ikna edemedi.
Beyaz Saray ve Pentagon yetkilileri, Kiev’in bu saldırıların savaşın gidişatını değiştirecek güçlü gerekçeler sunamadığını belirtti. ABD, Kırım’daki hedeflerin Batı silahlarıyla vurulmasının daha etkili olduğunu savunuyor.
Kaynaklar, Ukrayna’nın ATACMS füzeleri ve benzeri mühimmat stoklarının son derece sınırlı olduğunu ve Rusya topraklarına yönelik saldırılara izin verilse bile bunun cephede büyük bir fark yaratmayacağını vurguluyor. Ayrıca bu tür saldırıların Ukrayna’nın mühimmat stoklarını kısa sürede tüketeceği ifade ediliyor.
Bir yetkili, Ukrayna’nın Rusya’nın derinliklerine saldırı talebinin, Moskova’nın gerilimi tırmandırma riskini artırdığı için önceki taleplerden farklı olduğunu kaydetti.
Bazı Avrupa ülkeleri ise ABD’nin bu tutumuna katılmıyor. Gazeteye konuşan Avrupalı yetkililer, NATO’nun askeri doktrininin düşman hatlarının gerisinde uzun menzilli saldırılara izin verdiğini hatırlatarak, bu tür kısıtlamaların kaldırılmasının Ukrayna’nın zaferini getirmeyeceğini ancak Rusya’nın lojistik ağını bozabileceğini ve komuta merkezleri ile silah depolarını hedef alabileceğini dile getirdi.
Bir Avrupalı diplomat, Ukrayna’nın Kursk oblastındaki son saldırısının, Rusya’nın nükleer silah kullanmayacağına dair Batı’ya bir mesaj olduğunu ileri sürdü. Bir Ukraynalı yetkili ise, ABD’nin uzun menzilli saldırılara karşı çıkışının, daha önce ‘kırmızı çizgiler’ üzerine yapılan tartışmalar gibi anlamsız hâle geldiğini belirtti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, 16 Eylül’de Başkan Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer arasındaki görüşmeyi değerlendirirken, Washington yönetiminin Ukrayna’nın Rusya içindeki hedeflere uzun menzilli saldırılar düzenlemesine henüz izin vermeyeceğini söylemişti.
Aynı gün The Times da İngiltere’nin, ABD’nin onayı olmadan Ukrayna’nın Rusya’nın derinliklerine Storm Shadow füzeleri ile saldırmasına izin vermeyeceğini yazdı. Fakat Washington’un, 22-23 Eylül tarihlerindeki BM Genel Kurulu sırasında bu füzelerin kullanımına onay verebileceği iddia edildi.
21 Eylül’de ise ABD ve İngiltere’nin, Ukrayna’nın Rusya’ya yönelik saldırılar için Storm Shadow füzelerini kullanmasına izin verebileceği ancak bu kararın kamuoyuna duyurulmayacağı öne sürüldü.
Şu anda Ukrayna’ya, Batı silahlarıyla sadece sınıra yakın Rus hedeflerine saldırma izni verilmiş durumda, bu da Ukrayna şehirlerine saldıran kilit havaalanlarını hedef almayı engelliyor. Bu nedenle Kiev, ABD’nin ve Batı’nın bu kısıtlamaları tamamen kaldırmasında ısrar ediyor.
Diplomasi
AB’nin Rusya’ya yeni yaptırım tehdidi havada kalabilir

AB’nin Rusya’nın Ukrayna’da ateşkese yanaşmaması durumunda Moskova’ya yönelik açıkladığı yeni kapsamlı yaptırımlar, ciddi siyasi engellerle karşılaşıyor ve uygulanabilmesi için ABD ile koordinasyon gerektiriyor. AB içinde özellikle Macaristan’ın tutumu ve ABD’nin eş zamanlı hareket edip etmeyeceğinin belirsizliği, yaptırımların etkinliğini sorgulatıyor.
Avrupa Birliği (AB) liderlerinin, Rusya’nın Ukrayna’da ateşi kesmeyi reddetmesi halinde Moskova’ya karşı uygulamakla tehdit ettiği yeni kapsamlı yaptırımlar, ciddi siyasi engellerle boğuşuyor ve hayata geçirilebilmesi için Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile eşgüdüm zorunluluğu taşıyor.
Reuters‘ın Avrupalı yetkililere ve diplomatlara dayandırdığı haberine göre, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi nedeniyle ekonomik kapasitesini sınırlamayı amaçlayan 16 yaptırım paketinin ardından, AB’nin 27 üye ülkesinin tamamının yeni kısıtlayıcı tedbirler üzerinde uzlaşmasını sağlamak giderek zorlaşıyor.
Moskova ile yakın ilişkilerini sürdüren Macaristan, bu süreçteki temel engellerden biri olarak öne çıkıyor.
Ajansa konuşan kaynaklar, Budapeşte’nin tutumunu ancak Washington’dan gelecek doğrudan baskının değiştirebileceğini, ancak mevcut durumda böyle baskının gözlenmediğini belirtiyor.
Ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupalılarla eş zamanlı hareket etmeye hazır olup olmadığı da henüz netlik kazanmış değil.
Reuters‘a konuşan diplomatlar, AB tarafından yeni yaptırımlara ilişkin yapılan sert açıklamaların, somut adımlarla desteklenmemesi halinde itibar kaybına yol açabileceğini vurguluyor.
Bir diplomat, durumu şöyle açıkladı: “Yaptırımları bir baskı aracı olarak masada tutuyorsunuz, ancak bunu gerçekleştirme imkanınız olmadan bir ültimatom verirseniz, bu ciddiyetsiz görünür.”
Aynı diplomat, AB düzeyinde temel kısıtlayıcı tedbirler konusunda bile birlik olmadığını da sözlerine ekledi. Başka bir üst düzey Avrupalı yetkili ise, “Tehlike şu ki, Moskova bu tür açıklamaları blöf olarak değerlendirebilir,” dedi.
10 Mayıs 2025’te Kiev’de, “gönüllüler koalisyonu” olarak adlandırılan ülkelerin katıldığı bir zirve düzenlendi.
Toplantının ardından yapılan ortak çağrıda Moskova’dan, 12 Mayıs 2025’ten itibaren ön koşulsuz 30 günlük ateşkes ilan etmesi talep edildi. Zirve katılımcıları, aksi takdirde daha sert yaptırımlar uygulayacaklarını ve Ukrayna’ya askeri yardım hacmini artıracaklarını vaat etti.
Ancak, 10 Mayıs’ı 11 Mayıs 2025’e bağlayan gece Vladimir Putin bu girişimi reddetti.
Bunun yerine, 15 Mayıs 2025’te İstanbul’da Ukrayna ile doğrudan görüşmelere hazır olduğunu ifade etti.
Reuters‘ın işaret ettiğine göre, bu adım ABD Başkanı Trump tarafından desteklendi ve Amerikan tarafının Avrupa’nın baskı hattını destekleme konusundaki istekliliği hakkında şüpheler doğurdu.
Buna rağmen Almanya Şansölyesi Friedrich Merz, 13 Mayıs 2025’te AB’nin tutumunu bir kez daha teyit ederek, bu hafta içinde gerçek bir ilerleme kaydedilmemesi halinde Avrupa Birliği’nin yaptırım baskısını artıracağını söyledi. Merz’e göre, tedbirler Rusya ekonomisinin enerji ve finans sektörlerini etkileyebilir.
Diplomasi
Antalya’daki NATO zirvesinde gündem ‘yüzde 5’ harcama planı

NATO dışişleri bakanları, bugün Antalya’da başlayan toplantıda, askeri harcamaları gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 5’ine çıkarmaya yönelik yeni planları ilk kez ele alacak.
Buna göre, GSYİH’nin yüzde 3,5’i doğrudan silahlı kuvvetlere, yüzde 1,5’i ise altyapı savaş hazırlıklarına ayrılacak. Artış, altı hafta sonra Lahey’de yapılacak NATO zirvesinde kesin olarak karara bağlanabilir.
GSYİH’nın yüzde 5’i, örneğin Almanya için bugün 215 milyar avroya denk geliyor ki bu rakam, yaklaşık 489 milyar avroluk mevcut bütçenin yüzde 44’ünü oluşturuyor.
Silah ve altyapı harcamaları birleştiriliyor
Tüm NATO üyelerinin GSYİH’sinin yüzde 5’ini askeri harcamalara ayırma planı, haberlere göre NATO Genel Sekreteri Mark Rutte tarafından, Nisan sonunda Washington’daki görüşmelerden döndüğünden beri zorlanıyor.
Rutte’nin daha önce GSYİH’nın yüzde 3,5’i oranında bir miktarı tercih ettiği, fakat ABD Başkanı Donald Trump’ı ikna edemediği belirtiliyor. Rutte, GSYİH’nin yüzde 3,5’inin doğrudan silahlı kuvvetlere aktarılması, GSYİH’nin yüzde 1,5’inin ise altyapıyı savaşa hazır hale getirmek için kullanılması yönünde bir uzlaşma sağlayabildi.
Hollanda Başbakanı Dick Schoof, bu plan hakkında geçen cuma günü bilgi vermişti ve bu bilgi, başka kaynaklar tarafından da doğrulandı.
Yeni yüzde 5 hedefine sadece yedi yıl içinde, 2032’ye kadar ulaşılması hedefleniyor. 1,5’lik payın somut olarak nasıl şekilleneceği konusunda ise tartışmalar hâlâ sürüyor.
Bir dizi ülke, siber güvenlik veya dış sınırların güçlendirilmesi için yaptıkları harcamaları bu paydan düşmek istiyor.
Avrupa, savunma harcamalarını 1 trilyon avronun üzerine çıkaracak
Bununla birlikte, Avrupa’da askeri harcamalarda büyük bir artış yaşanacağı kesin.
Avrupa’daki NATO ülkeleri 2024 yılında silahlı kuvvetlerine 476 milyar dolar (428 milyar avro) harcadı ama GSYİH’nın yüzde 3,5’ine ulaşmak için bunu 805 milyar doların (725 milyar avro) çıkarmak zorunda kalacak.
Savaş hazırlıkları için altyapı harcamaları olan GSYİH’nin yüzde 1,5’i de eklendiğinde, toplam harcamalar GSYİH’nin yüzde 5’ine, yani 1,150 trilyon doların veya 1,035 trilyon avroya ulaşıyor.
Federal Almanya Cumhuriyeti, askeri bütçesini şu anki yaklaşık 52 milyar avrodan 150 milyar avroya çıkarmak zorunda kalacak; savaş hazırlıkları için yapılan toplam harcamalar ise 215 milyar avroya ulaşacak.
Alman ekonomisi gelecekte yeniden büyüme kaydetmesi halinde, GSYİH ile birlikte savunma harcamalarının payı da daha da artacak.
Karşılaştırma yapmak gerekirse, federal bütçe taslağı, eğitim ve araştırma için 22 milyar avrodan biraz fazla, sağlık için ise 16,5 milyar avro öngörüyor.
Dahası, emekli maaşları ve sosyal yardımları da içeren iş ve sosyal hizmetler bütçe kalemi, Alman devlet bütçesinin en büyük kalemi olmasına rağmen, GSYİH’nin yüzde 4,2’sinden azını oluşturuyor.
Almanya borç konusunda rahat olsa da güney Avrupa diken üstünde
Bu planın, borçla finanse edilecek benzeri görülmemiş bir silahlanma yarışının ne gibi sonuçları olacağı tamamen belirsiz.
Federal Meclis, yeni federal hükümetin göreve başlamasından önce, altyapı (askeri altyapı dahil) harcamalarında 500 milyar avroya kadar ve Alman Silahlı Kuvvetleri (Bundeswehr) harcamalarında anayasal borç freninin üzerinden atlanmasına izin verdi.
Almanya şu anda silahlanma harcamaları nedeniyle hızla artan borçlarını karşılayabilirken, Fransa, İtalya ve İspanya gibi güney Avrupa ülkeleri, halihazırda yüksek borç seviyeleri nedeniyle yeni bir borç krizine girme korkusu yaşıyor.
Dolayısıyla Avrupa ekonomisinin bir silahlanma borcu krizinde tamamen çökmesi artık düşünülemez değil.
Diplomasi
Lula, Putin’i İstanbul müzakerelerine katılması için ikna etmeye çalışacak

Brezilya Devlet Başkanı Luis Inácio Lula da Silva, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i İstanbul’da 15 Mayıs’ta yapılması planlanan Ukrayna konulu müzakerelere katılmaya ikna etmek amacıyla Moskova’yı ziyaret etmeyi planladığını açıkladı. Lula da Silva, daha önce Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin ateşkesle ilgili mesajını Putin’e ilettiğini ve Brezilya’nın arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu belirtmişti.
Brezilya Devlet Başkanı Luis Inácio Lula da Silva, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i İstanbul’da yapılması planlanan Ukrayna konulu müzakerelere bizzat katılmaya ikna etmek amacıyla Moskova’yı ziyaret etmeyi düşündüğünü belirtti.
CNN Brazil‘in aktardığına göre Lula da Silva, 08-10 Mayıs tarihlerinde Moskova’ya gerçekleştirdiği son ziyareti sırasında Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin, Putin’e ateşkes olasılığını sorması yönünde bir talep ilettiğini de sözlerine ekledi.
Lula da Silva, Ukraynalı mevkidaşının bu mesajını ilk fırsatta Rusya Devlet Başkanı’na ilettiğini ifade etti.
Brezilya Devlet Başkanı’nın yardımcısı Celso Amorim, 11 Mayıs’ta yaptığı açıklamada Brezilya’nın Ukrayna ve Rusya arasında gerçekleşebilecek müzakerelerde arabuluculuk rolü üstlenmeye hazır olduğunu bildirmişti.
Amorim, Lula da Silva’nın Moskova ziyareti esnasında bu konuyu Vladimir Putin’e de aktardığını dile getirmişti.
Moskova ile Kiev arasındaki müzakerelerin 15 Mayıs’ta İstanbul’da yapılması planlanıyor. Rusya’nın müzakere heyetinde kimlerin yer alacağı henüz açıklanmadı.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna heyetine kendisinin başkanlık edeceğini daha önce duyurmuştu.
Söz konusu toplantıya, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio başkanlığındaki Amerikan heyetinin de iştirak edeceği bilgisi paylaşıldı.
-
Görüş2 hafta önce
Hindistan ve Pakistan savaşır mı?
-
Rusya1 hafta önce
Rusya’da havaalanlarında toplu uçuş ertelemeleri
-
Dünya Basını2 hafta önce
The Ekonomist: Afrika’dan Göç Dünyayı Değiştirecek
-
Görüş7 gün önce
Kim kazandı?
-
Dünya Basını1 hafta önce
Güçlü Amerikan Tanrıları, Trump ve Uzun Yirminci Yüzyılın Sonu
-
Asya1 hafta önce
Cammu ve Keşmir: Yarım asırlık çatışmanın tarihi
-
Görüş6 gün önce
Hindistan-Pakistan savaşı henüz başlamadı
-
Söyleşi1 hafta önce
Alexander Rahr: Bu hükümetin dört yıl dayanması beni şaşırtır