ABD ve İngiltere, Ukrayna’nın Rusya topraklarını vurmak için Storm Shadow füzelerini kullanmasına izin vermeye hazırlanıyor, ancak bu kararı kamuoyuna açıklamayacaklar.
The Times gazetesinin, Batılı diplomatlara dayandırdığı bilgiye göre İngiliz ve Amerikalı yetkililer, uzun süre boyunca Ukrayna ordusunun Rusya’ya karşı saldırılarda Storm Shadow füzelerini kullanmasına onay verme ihtimalini tartıştı.
Bu kararın, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron’ın 11 Eylül’de Kiev’e yapacakları ziyaretinde alınması bekleniyordu.
O dönemde nihai bildirinin iki versiyonu hazırlanmıştı: Biri füzelerin kullanımı için resmi bir yetki verilmesini öngörürken, diğeri görüşmelerin devam ettiğini belirtiyordu. Gazete, nihayetinde üzerinde mutabakata varılamayan detaylar nedeniyle ikinci versiyonun tercih edildiğini yazdı.
Times‘ın kaynakları, Rusya topraklarındaki askeri tesisleri vurmak için Storm Shadow kullanma izninin BM Genel Kurulu sırasında verilebileceğini, fakat Rusya’nın saldırıya hazırlanmasını önlemek adına bunun kamuoyuna duyurulmadan yapılacağını kaydetti.
16 Eylül’de ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Başkan Joe Biden ile eski İngiltere Başbakanı Rishi Sunak arasındaki görüşmeyi özetlerken, ABD’nin Ukrayna’nın Rus tesislerini vurmak için uzun menzilli silahlar kullanmasına yönelik kısıtlamaları henüz kaldırmaya hazır olmadığını açıkladı.
Aynı gün The Times‘ın güvenilir kaynaklardan edindiği bilgiye göre, İngiltere, Ukrayna’nın ABD’nin onayı olmadan Storm Shadow kullanmasına izin vermeyecek.
Gazeteye konuşan yetkililer, Londra’nın bağımsız hareket etme niyetinde olmadığını, çünkü ABD’nin güdüm sistemlerinin isabetli atışlar için kilit rol oynadığını belirtti. Aynı zamanda kaynaklar, ABD’nin 22-23 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda bu füzelerin kullanımına onay vermesinin muhtemel olduğunu vurguladı.
İtalya Dışişleri Bakanı Tajani: Kiev’in Moskova’yı bombalamasına göz yumamayız
Diğer yandan İtalya Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Antonio Tajani, Ukrayna’nın Batı menşeili uzun menzilli silahlarla Rusya topraklarına düzenleyeceği saldırılara yönelik kısıtlamaların kaldırılmasını desteklemeyeceklerini belirtti.
Tajani, Avrupa Parlamentosu’ndan gelen çağrılara rağmen İtalya’nın tutumunun değişmeyeceğini vurguladı.
Bakan, “Çizgimiz aynı, Avrupa Parlamentosu’ndaki oylamanın yasal bir bağlayıcılığı yok. Amerikalılar da Batı silahlarının Rusya topraklarında kullanılmasına onay vermedi. Dokuzuncu askeri yardım paketinde Samp-T hava savunma sistemini göndereceğiz, ancak Kiev’in Moskova’yı bombalamasına göz yumamayız. Zelenskiy de bu konuda hiçbir zaman şikayetçi olmadı,” diye konuştu.
19 Eylül’de Avrupa Parlamentosu üyeleri, AB üyesi ülkelere Ukrayna’nın Rusya topraklarının derinliklerine yönelik saldırılarda kendisine tedarik edilen silahları kullanmasına ilişkin kısıtlamaları kaldırma çağrısında bulunan karar tasarısını kabul etmişti. 425 milletvekili belgenin lehinde oy kullanırken, 131’i aleyhte oy verdi, 63’ü ise çekimser kalmıştı.