Çin’e iki günlük bir resmi ziyaret yapan Rusya Başbakanı Mihail Mişustin çarşamba günü Pekin’de Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir araya geldi. Çin lideri, iki ulusun ‘potansiyel’ yeni ekonomik, ticaret ve yatırım bağlantılarını keşfetmeleri gerektiğini vurguladı.
Xi, konuk Rusya Başbakanı Mişustin’e yaptığı açıklamada, Pekin’in Moskova’nın temel çıkarlarını ilgilendiren meselelere sağlam destek sağlamaya devam edeceğini söyledi.
Çin Devlet Başkanı, Birleşmiş Milletler, Şangay İşbirliği Örgütü ve G20 gibi çok taraflı platformlarda işbirliğini güçlendirmenin yanı sıra Çin ve Rusya’nın “potansiyel” yeni ekonomik, ticari ve yatırım bağlantılarını keşfetmesi gerektiğini söyledi.
Devlet ajansı Xinhua’nın aktardığına göre, Xi, “İki tarafın, Çin-Rusya işbirliğinin güçlü ivmesinden yararlanmaya, çeşitli alanlarda işbirliğini yükseltmeye … ve yeni dönemde iki ülke arasındaki kapsamlı stratejik işbirliği ortaklığının içeriğini sürekli zenginleştirmeye devam edeceğini umuyoruz” ifadesini kullandı.
“Çin, daha büyük bir bölgesel pazar geliştirmek ve kurmak, daha istikrarlı ve sağlam bir küresel tedarik zinciri sağlamak için Rusya ve Avrasya Ekonomik Birliği ülkeleri ile Kuşak Yol Girişimi’ni teşvik etmek ve birleştirmek için çalışmaya hazır. Bu, bölgedeki ülkelere gerçek ve somut faydalar sağlayabilir” dedi.
Mişustin’in ise buna yanıt olarak, Rusya’nın “dünyada çok kutupluluğu teşvik etmek ve uluslararası hukuka dayalı uluslararası düzeni sağlamlaştırmak için Çin ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu” söylediği kaydedildi.
Ödemelerin yüzde 70’i ruble ve yuan cinsinden
Çin Başbakanı Li Qiang, Xi ile görüşmesi öncesinde çarşamba günü erken saatlerde, Rus mevkidaşını Büyük Halk Salonu’nda düzenlenen törenle karşıladı.
Görüşmede Mişustin, iki komşu arasındaki ikili ilişkilerin “tüm zamanların en yüksek
seviyesinde” olduğunu söyledi. Rus haber ajansı Sputnik’e göre, Rusya başbakanı Rusya ile Çin arasındaki uluslararası ödemelerin yüzde 70’inin zaten ruble ve yuan cinsinden yapıldığını belirtti.
Mişustin’in ayrıca Pekin ile “artan uluslararası değişkenlik ve Batı’dan gelen yasadışı yaptırım baskısının ortaya çıkardığı yeni zorlukları” ele almak için ortak çaba çağrısında bulunduğu bildirildi.
Mishustin salı günü de Şangay’ı ziyaret etti ve bir forumda bin 300’den fazla iş temsilcisi ve diplomata Çin ve Rusya’nın özellikle enerji ve tarım, dijital ve yüksek teknoloji endüstrisi gibi alanlarda işbirliğini genişleteceğini söyledi.
Rusya’nın Çin’e enerji ihracatının bu yıl yüzde 40 artacağı tahmin edilirken, Mişustin ikili ticaret konusunda 2023’ün sonuna kadar 200 milyar ABD dolarına ulaşmasını beklediğini belirtti.
Ukrayna gündemi
Ocak 2020’de göreve başlayan Mişustin, Rusya’nın 15 ay önce başlayan Ukrayna müdahalesinden bu yana Çin’i ziyaret eden en üst düzey Moskova yetkilisi.
Ancak, Xi ve Mişustin’in Ukrayna’daki savaşı tartışıp tartışmadığına dair ayrıntı paylaşılmadı.
Ziyaret, Rusya’nın Batı liderliğindeki yaptırımlardan kaynaklanan ekonomik izolasyonu dengelemek için Çin ile ticari bağlarını güçlendirmeye çalıştığı bir dönemde gerçekleşti.
Pekin, Rusya ile ticaretinin “üçüncü tarafların çıkarımlarına veya zorlamalarına tabi tutulmaması” gerektiğinde ısrar ederek, Rusya’ya karşı “tek taraflı yaptırımlar” olarak adlandırdığı şeye katılmayı reddetti.
Ayrıca Çin’in Avrasya işlerinden sorumlu özel temsilcisi Li Hui de Ukrayna’da siyasi çözüm çabaları için Avrupa turunda. Önce Ukrayna’ya ardından Avrupa’ya geçen Li’nin en son Rusya’ya gitmesi bekleniyor.