ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Pekin’in renminbiyi dolar karşısında 16 yılın en düşük seviyelerinden geri çekme çabalarını genişletmesiyle birlikte Çin’in ekonomik yavaşlamayla mücadele etmek için “politika alanına” sahip olduğunu söyledi.
Çin’in duraksayan ekonomisi, cumartesi günü Hindistan’da başlayacak olan G20 zirvesi öncesinde küresel ekonomiye ilişkin endişeleri artırıyor.
Yeni Delhi’de konuşan Yellen, Çin’deki yavaşlamanın “Amerika Birleşik Devletleri üzerinde çok önemli bir doğrudan etkisi” olmasını beklemediğini, ancak Doğu Asya’daki ülkelerin etkilenme olasılığının daha yüksek olduğunu söyledi.
Yellen gazetecilere verdiği demeçte “Çin’in büyümesinin zaman içinde yavaşlayacağını düşünüyoruz. Bununla birlikte, Çin’in bu zorlukların üstesinden gelmek için oldukça fazla politika alanı var, bu yüzden durumu izliyoruz” dedi.
Çin şu ana kadar büyük ölçekli mali teşviklerden kaçındı, ancak güveni yeniden tesis etme çabalarının bir parçası olarak gösterge borç verme oranlarını düşürdü.
Bu yıl dolar karşısında yüzde 6’dan fazla değer kaybeden renminbi üzerindeki aşağı yönlü baskı arttı. Çin’in ihracatında dördüncü ayda da düşüş olduğunu gösteren verilerin ardından döviz kuru perşembe günü en son 2007 yılında görülen seviyelere ulaştı.
Para birimindeki düşüşün ardından merkez bankası cuma günü renminbinin dolar karşısındaki işlem bandını beklenmedik bir şekilde yüksek bir seviyede belirledi. Döviz stratejistleri ve ekonomistler, bunun üst düzey yetkililerin renminbi zayıflığından artan rahatsızlığını yansıttığını söyledi.
Çin Halk Bankası’nın hamlesine rağmen renminbi cuma günü dolar karşısında yüzde 0,2 kadar düşerek 7,3469 Rmb’ye geriledi.
Çin ekonomisini canlandırmak için uygulanan parasal genişleme, Çin devlet tahvillerinin faiz oranlarını ABD Hazine tahvillerine göre düşürdü ve bu yıl ülkenin kara borç piyasasından 20 milyar dolardan fazla yabancı çıkışına neden oldu. Bu da döviz kuru üzerinde aşağı yönlü baskı yarattı.
Goldman Sachs’ın baş Çin ekonomisti Hui Shan Financial Times’a verdiği demeçte, “Bu çok dinamik bir dans. Ekonomik büyümedeki yavaşlama, faiz oranlarını ABD’dekine eşdeğer bir seviyeye yükseltme seçeneği olmadığı anlamına geldiğinden, merkez bankası öncelikle para birimindeki düşüşü yönetmeyi hedefliyordu. Çoğu yatırımcı hala [renminbinin] değer kaybetmeye devam edeceğini bekliyor” dedi.
Döviz stratejistleri, Pekin büyük bir mali teşvik başlatmadıkça ya da dolardaki geniş çaplı ralli azalmaya başlamadıkça, Çin’in para birimi için bir geri dönüş şansının çok az olduğunu söylüyor.