AVRUPA

Yeni bir Alman raporuna göre Çin, Almanya’ya “rüzgar türbinleri” ile “şantaj” yapabilir

Yayınlanma

POLITICO tarafından görüntülenen Alman hükümeti destekli bir analiz, Almanya’nın ülkedeki Çin rüzgâr türbinlerini kısıtlamadığı takdirde “siyasi sistemi ve sosyal uyumunun tehlikede olduğu” uyarısında bulunuyor.

Alman Savunma Bakanlığının hazırlattığı rapor, Pekin’in rüzgar çiftliklerine erişim izni verilmesi halinde projeleri kasıtlı olarak geciktirebileceğini, hassas verileri toplayabileceğini ve türbinleri uzaktan kapatabileceğini savunuyor. Rapor ayrıca ülkeye Çin türbinlerinin kullanıldığı mevcut bir rüzgar projesinin devam etmesini durdurmasını tavsiye ediyor.

Alman Savunma ve Stratejik Araştırmalar Enstitüsü adlı düşünce kuruluşu tarafından geçtiğimiz ay hazırlanan raporda, “Çinli üreticilerin sistemleri ya da bileşenleri kullanıldığında… siyasi durum göz önüne alındığında, böyle bir yavaşlama ya da hatta kesintinin Çin tarafından siyasi baskı aracı ya da hatta iktisadi savaş aracı olarak kasıtlı bir şekilde kullanılacağı bile varsayılabilir,” deniliyor.

Rapora göre bundan dolayı “enerji sektöründe planlama güvenliğinin olmaması ya da yetersiz olması nedeniyle hem siyasi sistemin hem de Alman sanayisinin iş modelinin ve sosyal uyumun istikrarsızlaşması göz ardı edilemez.”

Brüksel de, Avrupa Birliği projeleri için Avrupalı rakiplerini geride bırakmak amacıyla devlet sübvansiyonu aldıklarından şüphelendiği Çinli rüzgâr tedarikçilerini sıkıştırmaya başladı. Geçtiğimiz yıl AB’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, Bulgaristan, Fransa, Yunanistan, Romanya ve İspanya’da Pekin bağlantılı rüzgar projelerine yönelik bir soruşturma başlatmıştı.

Raporda, Çin ile ilişkilerin bozulması halinde Pekin’in yeni çiftliklerin faaliyete geçmesini planlama onayı ve işletmeye alma aşamaları arasında “en az dört ila beş yıl” geciktirebileceği ve Rusya ile “diğer yıkıcı çabaları” koordine edebileceği belirtiliyor.

Çalışmaya göre tehlikenin bir kısmı da üreticilerin türbinlere erişiminden kaynaklanıyor. Pekin’in tedarikçilerinin aktif türbinleri kontrol eden ve çiftliklere yerleştirilen yüzlerce radardan veri toplayan bilgisayar programlarına erişebilecekleri belirtiliyor.

Geçen yıl Almanya’nın elektriğinin üçte birini ve AB’nin enerjisinin beşte birini rüzgarın ürettiği düşünüldüğünde bunun önemli bir sorun olduğuna işaret ediliyor.

Rapor özetle bunun Çin’e “gelecekte önemli bir şantaj potansiyeli” vereceğini savunuyor.

Rapor, “kamu güvenliği” gerekçesiyle “Çin rüzgar türbinlerinin ilk kez kullanılmasının engellenmesi gerektiği” uyarısında bulunuyor, zira bu durum Pekin’in uzmanlığına güvenilmesi ve askeri açıdan önemli eğitim alanlarının yakınında “Alman kritik altyapısının temel unsurlarına” erişim sağlaması riskini taşıyor.

Bu arada rapor, Berlin’in Çinli firmaları savunma ya da kamu güvenliği gerekçeleriyle sözleşmelerden dışlamak için ulusal ihale yasası ve Denizde Rüzgar Enerjisi Yasası gibi yasal araçları araştırmasını öneriyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version