ASYA

Yoon, Kuzey ile liberal değerlerde “birleşme sözü” verdi

Yayınlanma

Güney Kore Devlet Başkanı, Kuzey Kore’yi “baskıcı yönetim” diye nitelendirerek eleştirdi ve “özgür, birleşik” bir Kore yarımadasına ulaşma sözü verdi.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, 1919 yılında Kore’nin Japon sömürge yönetimine karşı ayaklanmasının yıldönümü olan 1 Mart Bağımsızlık Hareketi Günü’nde bir konuşma yaptı.

Yoon televizyonda yayınlanan konuşmasında “Şimdi özgür ve birleşik bir Kore yarımadasına doğru ilerlemeliyiz” dedi. “Kuzey Kore rejimi 26 milyon vatandaşını sefalet ve umutsuzluk bataklığına hapsederken yalnızca nükleer silahlara ve füzelere güveniyor” suçlaması yapan Yoon, “Birleşme, özgürlük ve insan hakları gibi evrensel değerleri genişletmek için tam da ihtiyaç duyulan şeydir” dedi ve ekledi: “Birleşme çabalarımız Kuzey Kore halkı için bir umut kaynağı ve bir ışık feneri haline gelmelidir.”

Yoon’un yorumları, Güney Kore’nin ABD ile bölgedeki askeri tatbikatlarını genişletirken Kuzey Kore’nin de füze denemelerini artırmasının ardından geldi.

Kore Yarımadasında gerginlik: Kuzey uydu fırlattı, Güney sınır gözetimini yeniden başlattı

 

1950-53 Kore savaşının sona ermesinden bu yana geçen 70 yılın büyük bir bölümünde birleşme, dünyanın en ağır tahkimatlı sınırıyla bölünmüş olan her iki Kore’nin liderleri için değerli bir hedefti. Ancak gözlemciler, ABD destekli liberal Güney ile komünist Kuzey’in yakın zamanda birleşme ihtimalinin son derece zayıf olduğunu söylüyor.

Kore lideri Kim’in dönemin Başkanı Donald Trump ile yürüttüğü yüksek riskli nükleer diplomasinin 2019’da çökmesinden bu yana Koreler arasındaki değişim programları atıl durumda.

Ocak ayında yaptığı bir konuşmada Kim, Güney Kore’yi “değişmez baş düşman” olarak pekiştirmek için anayasayı yeniden yazma sözü verdi. Yeni anayasanın, yeni bir savaş çıkması halinde Kuzey Kore’nin Güney’i ilhak edeceğini ve boyunduruk altına alacağını belirtmesi gerektiğini söyledi. Kim, birleşme hedefinden de vazgeçtiğini vurguladı.

Cuma günkü konuşma sırasında Yoon ise, “Bağımsızlık hareketinin ancak Kore yarımadasının kuzey ve güney yarısı nihayet birleştiğinde ve özgür olduğunda tamamlanacağını” vurguladı.

2022’de göreve geldiğinden beri Yoon, Güney Kore’nin ABD ile askeri ittifakını güçlendirmek ve Japonya ile tarihi anlaşmazlıkları çözmek için çalıştı ve Kuzey Kore’ye karşı daha güçlü bir Seul-Washington-Tokyo ortaklığı kurmayı hedefledi.

Yoon, “Şimdi Kore ve Japonya acı dolu geçmişin üstesinden gelmek için birlikte çalışıyor,” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version