AVRUPA

Yüksek Mahkeme: Sunak hükümetinin Ruanda iltica planı hukuka aykırı

Yayınlanma

Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi, Rishi Sunak hükümetine büyük bir darbe vurarak, hükümetin sığınmacıları Ruanda’ya sınır dışı etme politikasının hukuka aykırı olduğuna oybirliğiyle karar verdi.

Yüksek Mahkeme Başkanı Lord Robert Reed, Ruanda’ya gönderilen sığınmacıların, talepleri uygun bir şekilde değerlendirilmeden menşe ülkelerine geri gönderilme riski altında olacaklarını söyledi.

Yüksek Mahkeme kararında, “Davacıların Ruanda’ya gönderilmelerinin onları geri gönderme nedeniyle gerçek bir kötü muamele riskine maruz bırakacağına inanmak için önemli gerekçeler var,” dedi.

Ruanda ile yapılan anlaşma, birbirini takip eden Muhafazakâr hükümetlerin politikası olageldi ve Sunak’ın ‘tekneleri durdurma’ (Manş Denizini geçen küçük göçmen botları) ve ‘düzensiz göçü’ azaltma çabasının merkezi bir parçası.

İngiltere’de görevden alınan Braverman’dan Sunak’a sert sözler

Bu hafta Sunak tarafından İçişleri Bakanlığı görevinden alınan Suella Braverman, Ruanda politikasının en önemli savunucularından biriydi. Muhafazakâr Parti içindeki diğer sağcı ekip gibi o da Yüksek Mahkeme’den olumsuz bir karar çıkması halinde İngiltere’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden (AİHS) ayrılması çağrısında bulundu.

Fakat Yargıç Reed, AİHS’nin mahkemenin kararının tek yasal dayanağı olmadığını vurgulayarak, İngiltere’nin diğer anlaşmalar ve iç hukukla bağlı olduğunu söyledi.

Mahkeme, BM mülteci komiserliği UNHCR’ın kanıtlarına dayanarak, Ruanda’ya gönderilen sığınmacıların menşe ülkelerine gönderilmeleri konusunda gerçek riskler bulunduğunu tespit eden temyiz mahkemesinin daha önceki kararını onadı. Mahkeme bu durumun BM’nin mültecilerle ilgili sözleşmesini ‘potansiyel olarak ihlal ettiğini’ belirtti. 

Reed, “Geri gönderme riskini ortadan kaldırmak için gereken değişiklikler gelecekte yapılabilir, fakat bunların şu anda yürürlükte olduğu gösterilmemiştir,” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version