Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, cephe hattındaki gelişmelerin savaşı en geç 2025’te sona erdirebileceğini belirtti. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasil Bodnar, bu yıl sonuna kadar yeni bir barış zirvesi planladıklarını ve Moskova’nın da katılımını istediklerini açıkladı.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, cephe hattındaki gelişmelerin savaşı en geç 2025’te sona erdirebilecek adımlar atılması için “bir fırsat yarattığını” söyledi.
Zelenskiy, “Ekim, kasım ve aralık aylarında, durumu barış ve sürdürülebilir istikrara doğru ilerletme şansımız var. Savaş alanındaki gelişmeler, savaşı en geç 2025’e kadar sona erdirmek için kararlı adımlar atma fırsatı sunuyor,” dedi.
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasil Bodnar, Kiev’in yıl sonuna kadar yeni bir barış zirvesi düzenlemeyi planladığını ve Moskova’nın da katılmasının istendiğini açıkladı.
Ancak Bodnar, bu zirvede Rusya ile doğrudan görüşme yapılmayacağını vurguladı.
Dubrovnik’teki Ukrayna-Güneydoğu Avrupa zirvesinde konuşan Büyükelçi, “Bu zirvenin en önemli hedeflerinden biri, Ukrayna’da adil bir barışa ulaşmak. Ukrayna ve Rusya’nın karşı karşıya oturduğu ve Ukrayna’nın Rusya’nın taleplerini dinlediği bir formatı kabul etmiyoruz,” ifadelerini kullandı.
Bodnar’a göre, uluslararası toplum ve Kiev, Ukrayna’da barışın sağlanması için atılacak adımların bir listesini hazırlayacak ve ardından bu temel üzerinden Rusya’dan ne gibi taleplerde bulunulabileceği tartışılacak.
Bodnar, savaş sırasında hem Rusya hem de Ukrayna ile ilişkileri nedeniyle Türkiye’nin böyle bir zirvenin önemli katılımcılarından biri olacağını söyledi.
Ukraynalı diplomat, “Bu doğrudan bir ikili görüşme olmayacak; muhtemelen üçüncü tarafların da dahil olacağı bir format üzerinden müzakereler yürütülecek. Zirvenin yıl sonundan önce yapılmasını umuyoruz,” diye ekledi.
Reuters, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Dubrovnik’teki zirveye katılmayı planladığını bildirdi. Bir Türk diplomatik kaynak, Fidan’ın orada Ankara’nın çatışmanın “adil ve sürdürülebilir” bir çözümü için barış görüşmelerinin her iki tarafı da kapsaması gerektiği yönündeki tutumunu yineleyeceğini belirtti.
Ukrayna Devlet Başkanı ile Batılı liderler arasındaki görüşmelere aşina olan bazı yetkililer, geçtiğimiz günlerde Bloomberg’e, Zelenskiy’in Rusya ile müzakere şartlarını konuşmaya ve savaşı sona erdirmeye hazır olduğunu söylemişti.
Bu yetkililerden birine göre, Zelenskiy’in sunduğu “zafer planı” Washington’da soğuk karşılandı. Amerikalı yetkililer, Kiev’den gelecek yıl için askeri teçhizat, sanayi kalkınma yardımı ve mali destek gibi konularda ihtiyaçlarını belirten bir yol haritası talep etti.
Ukrayna Devlet Başkanı, yardımcılarını planın detayları üzerinde çalışmak üzere Washington’a gönderdi. Gazeteye göre, Batılı müttefikler savaşı sona erdirecek somut bir plan için Kiev üzerindeki baskıyı artırdı.
Kiev, Zelenskiy’in önerdiği ve 1991 sınırlarına geri dönülmesini içeren “barış formülü” üzerinde ısrar ediyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise haziran ayı ortasında “çatışmayı sona erdirme” planını sundu. Bu plan, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Rusya tarafından ele geçirilen Ukrayna bölgelerinden çekilmesini, Kiev’in bu bölgeler ve Kırım üzerindeki kontrolü kaybettiğini kabul etmesini, Ukrayna’nın NATO’ya katılmaktan vazgeçmesini, ülkenin nükleer silahlardan arındırılmış statüsünün pekiştirilmesini ve Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımların kaldırılmasını içeriyordu. Kiev, bu planı kabul edilemez bularak derhal reddetti.