Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ‘Ukrayna’nın ruhani bağımsızlığını güçlendirme’ iddiasıyla ülke yönetiminin Ortodoks Kilisesi’ni fiilen yasaklamaya doğru ilerlediğini duyurdu.
Ukraynalıların çoğunluğu Ortodoks Hıristiyan olmakla birlikte kilise, Rus Ortodoks Kilisesi ile geleneksel bağları olan bir kol ve 2019’dan bu yana dünya Ortodoks hiyerarşisi tarafından tanınan bağımsız bir kilise olarak ikiye bölünmüş durumda.
Kiev patrikhanesine bağlı bağımsız kilisenin üye sayısı, Rusya ordusunun Şubat 2022’de Ukrayna’ya askeri müdahalede bulunmasından bu yana arttı. Ancak azınlık kilisesi nüfuzunu koruyor ve Ukraynalı liderler bu kiliseyi Moskova’yı desteklemek ve kamuoyunu zehirlemeye çalışmakla suçluyor.
Zelenskiy, yayınladığı video mesajda “Ukrayna’nın ruhani bağımsızlığını güçlendirecek bir kararla ilgili olarak az önce bir hazırlık toplantısı gerçekleştirdim,” dedi.
Ukrayna Devlet Başkanı, “Moskova’yı Ukraynalıların özgürlüğünü kısıtlamak için son fırsatlardan mahrum bırakmalıyız. Ve bunun için alınacak kararlar yüzde yüz etkili olmalıdır. Bunu sağlayacağız,” ifadelerini kullandı.
Parlamento geçen yıl ‘Ukrayna’ya karşı silahlı saldırıda bulunan bir devletteki nüfuz merkezlerine bağlı dini örgütlerin faaliyetlerini’ yasaklayan bir yasa tasarısına ilk onayı vermişti.
Ancak geçen ay nihai onayı almak üzere bir taslak sunma girişimi başarısız oldu ve mevzuat askıda kaldı.
Kilisedeki onlarca din adamı hakkında vatana ihanet suçlamaları da dahil olmak üzere kovuşturma başlatıldı. En az bir din adamı esir takasının bir parçası olarak Rusya’ya gönderildi.
Bazı Ukraynalı milletvekilleri de yasanın dini özgürlükleri kısıtladığı gerekçesiyle Ukrayna’nın en büyük Batılı destekçisi olan ABD’deki muhafazakâr Cumhuriyetçilerin muhalefetiyle karşılaşabileceğinden korktuklarını ifade ettiler.