AVRUPA

İngiltere, mültecileri yüzen göçmen kamplarına yerleştirmeye başladı

Yayınlanma

Britanya hükümeti, Pazartesi günü (7 Ağustos) bazı göçmenleri güney kıyısındaki büyük bir ‘yerleşim mavnasına’ taşımaya başladı.

Londra, insanları Britanya’ya gelmekten caydırmak için, göçmenleri kullanılmayan askeri alanlara ve Portland’daki gri, üç katlı Bibby Stockholm gibi 200’den fazla yatak odasında yaklaşık 500 kişiyi barındırabilen mavnalara taşıyor.

İngiltere’nin sığınmacıları Ruanda’ya gönderme planı mahkemelerden döndüğü için hâlâ Yüksek Mahkeme’nin konunun ‘yasallığı’ konusunda vereceği karar bekleniyor.

İçişleri Bakanlığı Sığınmacı Konaklama Direktörü Cheryl Avery gazetecilere yaptığı açıklamada Bibby Stockholm mavnasına on beş göçmenin bindiğini ve önümüzdeki haftalarda daha fazla sığınmacının getirileceğini söyledi.

Avery, “Bazı zorluklar yaşandı, bazı küçük yasal zorluklar… Konaklama tüm bireylere seçim yapılmaksızın sunuluyor, bu nedenle ileriye dönük olarak bunu nasıl yöneteceğimize bakıyoruz,” dedi.

Britanya’ya ulaşmak isteyen sığınmacılar, yolculuklarının son bölümünü Fransa’dan Manş Denizi’ni küçük sandallarla geçtikten sonra otellerde sonlandırıyor. Hükümet, otellerin günde 6 milyon sterlinden (7,6 milyon dolar) daha pahalıya mal olduğunu söylüyor.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada ise, “Vergi mükelleflerinin sırtından yasadışı göçmenleri barındırmak için otellerin kullanılmasını durduruyoruz. Bunun yerine, toplumlar için daha yönetilebilir, barındırılanların temel ihtiyaçlarını karşılayan ve yerel hizmetler üzerindeki etkiyi en aza indiren alternatif alanlar sağlıyoruz,” denildi.

İçişleri Bakanı Sarah Dines Sky News’e verdiği demeçte, mavnanın İngiltere’nin ‘lüks değil, uygun konaklama’ sağlayacağı mesajını verdiğini söyledi. Avery, göçmenlerin iltica sürecinden geçerken üç ila dokuz ay boyunca mavnada barındırılmalarının beklendiğini söyledi.

Öte yandan yüzen göçmen kampının gerilim yaratabileceği düşünülüyor. Yerel yetkililer Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, Portland Limanı çevresindeki bazı kişi ve işletmelere gönderilen ve mavnadaki sığınmacılara destek vermeleri halinde hedef alınabileceklerini öne süren mektupları araştırdıklarını söyledi. İçişleri Bakanlığından bir sözcü, “Bakımımız altındaki sığınmacıların refahı son derece önemlidir. Sahada barındırılan bireylerin ve daha geniş anlamda toplumun güvenliğini sağlamak üzere yerel polis ve sahadaki ortaklarımızla yakın işbirliği içinde çalışmaya devam ediyoruz,” dedi.

Hükümet, Bibby Stockholm’ün sadece bekar erkekleri barındıracağını, ‘temel ve işlevsel’ konaklama imkanlarının yanı sıra sağlık hizmetleri, yemek hizmetleri ve gemide güvenlik sağlayacağını söyledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version