AVRUPA

AB, Çin ile ilişkileri ‘riskten arındıracak’ ama ilişkiler sürecek

Yayınlanma

Avrupa Birliği liderleri Cuma günü bloğun Çin’e bağımlılığını azaltma taahhüdünde bulundu ve ‘riskten arınma’ ile iklim değişikliği gibi alanlarda işbirliği yapma arasında nasıl bir denge kurulacağını tartıştı.

Reuters’ta yer alan habere göre Letonya Başbakanı Krisjanis Karins, doğru tutumu bulmanın ‘bir milyon avroluk soru’ olduğunu söyledi ve riskten arınma stratejisinin AB’nin, Ukrayna savaşından sonra kestiği Rus gazına bağımlılığından aldığı acı dersi takip ettiğini savundu.

Cuma günkü AB zirvesinden önce yaptığı açıklamada, “Temel olarak söylediği şey, ticarette Çin’e bir şekilde aşırı bağımlı olup olmadığımızı değerlendirmek ve dünyada büyük bir değişiklik olması halinde ortada kalmamamız için bunu nasıl azaltabileceğimizdir,” dedi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, riskten arındırmanın esas olarak şirketlerin meselesi olduğunu ve çeşitlendirmenin birkaç yıl alacağını söyledi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, AB’nin COVID-19 salgını sırasında maske gibi koruyucu ekipmanlar ve şimdi de ilaç ve farmasötik hammaddeler için Çin’e bağımlı olduğunu vurguladı. Rutte, riskten arınmanın adım adım ilerleyen bir süreç olacağını söyledi.

Estonya Başbakanı Kaja Kallas ise, “Çin’i giderek daha fazla sistemik bir rakip olarak görüyoruz,” dedi.

AB liderleri Cuma günü ‘birleşik bir cephe’ oluşturmaya çalışsa da Çin’de büyük ticari çıkarları olan Fransa ve Almanya ile Çin’in yaptırım uyguladığı Litvanya gibi ülkeler arasında farklılıklar gizlenemiyor.

Zirvenin sonuç bildirgesinde Avrupa Birliği’nin kritik bağımlılıkları azaltacağı ve gerektiğinde riskleri azaltıp çeşitlendireceği belirtiliyor.

Çin’i, Rusya’ya Ukrayna’daki savaşı durdurması için baskı yapmaya çağıran ve Tayvan Boğazı’nda artan gerilimden duydukları endişeyi dile getiren AB ülkeleri, istikrarlı ilişkilere yönelik ortak çıkarlarını da vurguladılar.

Çok Okunanlar

Exit mobile version