DİPLOMASİ

AB, HTŞ’den Rusya ve İran’ı ülkeden çıkarmasını istiyor

Yayınlanma

Üst düzey Avrupalı diplomatlar pazartesi günü yaptıkları açıklamada, Avrupa Birliği ülkelerinin Suriye’nin yeni liderlerinden “tüm azınlık gruplarını kapsayan” ve “aşırıcılık, Rusya ve İran’ın yer almadığı barışçıl bir siyasi gelecek” için hazırlık yaptıklarına dair garanti istediklerini söyledi.

Associated Press’te (AP) yer alan haberde Şam’ın 8 Aralık’taki düşüşünün ardından “misilleme, intikam cinayetleri ya da mezhepsel şiddet olaylarına dair çok az haber geldiği” öne sürüldü. AP’ye göre “çoğu yağma ya da yıkım hızla kontrol altına alındı.”

Yeni liderliğin Suriye’nin nasıl yönetileceğine dair henüz net bir vizyon ortaya koymadığını öne süren AP, “Geçici hükümet, AB ve ABD’nin terör örgütü olarak kabul ettiği İslamcı militan grup Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) liderliğindeki eski muhalif güçler tarafından kuruldu,” dedi.

Haberde, AB’nin daha fazla bilgi edinmek için Şam’a bir elçi göndererek en azından geçici olarak yönetimde bulunanlarla görüşeceği belirtiliyor.

AB dış politika şefi Kaja Kallas, nirliğin “istikrarlı, barışçıl ve herkesi kapsayan bir hükümetin işbaşında olmasını” istediğini fakat Suriye’nin yeni yolunun netleşmesinin “aylar olmasa da muhtemelen haftalar alacağını” söyledi.

AB dışişleri bakanları toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamada Kallas, “Suriye iyimser, olumlu ancak oldukça belirsiz bir gelecekle karşı karşıya ve bunun doğru yönde ilerlediğinden emin olmalıyız. Bizim için mesele sadece sözler değil, eylemleri de görmek istiyoruz,” dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot, herhangi bir yaptırım kaldırılmadan ya da Suriye’ye AB kalkınma yardımı gönderilmeden önce “bir takım koşulların yerine getirilmesi gerektiğini” söyledi.

Bu koşullar arasında “Suriyeli tüm azınlık gruplarının temsil edilmesine olanak tanıyan bir siyasi geçiş, insan haklarına saygı, Suriye’deki kadınların hakları ve terörizm ve aşırıcılığın reddedilmesi” yer alıyor.

İspanyol mevkidaşı Jose Manuel Albares ise Suriye’nin yeni liderlerinin, destek gelmeden önce AB’nin saygı gösterilmesi gereken bazı “kırmızı çizgileri” olduğunu anlamaları gerektiğini söyledi.

Albares, “Suriye’nin toprak bütünlüğünü garanti altına almalı ve hiçbir yabancı müdahalenin olmadığından emin olmalıyız. Eğer bu sorular yeni yetkililer tarafından doğru bir şekilde ele alınırsa, o zaman yaptırımlar konusunda ikinci bir görüşme yapabiliriz,” dedi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Caspar Veldkamp ise gazetecilere yaptığı açıklamada, “Suriye’deki Rus askeri üsleriyle ilgili olarak Rusların çıkmasını istiyoruz,” ifadelerini kullandı.

Kallas, Suriye’nin yeni liderlerine yönelik bir mesajında, “Rusya ve İran sizin dostunuz değil, başınız sıkıştığında size yardım etmiyorlar. Esad rejimini terk ettiler ve bu, ellerinin başka yerlerde dolu olduğunu ve zayıfladıklarını gösteren çok açık bir mesajdır,” iddiasında bulundu.

Çok Okunanlar

Exit mobile version