AVRUPA

AB koyun ve keçilerde salgınla karşı karşıya

Yayınlanma

Güneydoğu Avrupa’daki hükümetler, geçen ay Romanya’da başladığı iddia edilen ve Bulgaristan ile Balkanlara yayılma tehdidi bulunan koyun ve keçi hastalığı salgınını kontrol altına almak için çabalıyor.

Yerel basına göre Bulgar yetkililer araçları dezenfekte ediyor ve pazartesi gününden itibaren ülkeye giren tüm hayvanlar için negatif PCR testleri talep ediyor.

Yunanistan Tarım Bakanlığına göre, salgının halihazırda büyük hasara yol açtığı Yunanistan’da yetkililer, Peste des Petits Ruminants (PPR) olarak bilinen virüsün ilk kez 11 Temmuz’da tespit edilmesinin ardından hayvan çiftliklerini karantinaya aldı ve 10.000’den fazla koyunu önleyici olarak itlaf etti.

Yunan Hayvancılık Derneği (SEK) Başkan Vekili Hristos Tsopanos POLITICO’ya yaptığı açıklamada, “Şu anda piyasada herhangi bir sıkıntı yok. Yunanistan’ın 140 milyon keçi ve koyunu var, AB’de lider konumunda ve on binlercesinin itlaf edilmiş olması durumu hızla değiştirmiyor,” dedi.

Tsopanos, hayvanlarını kaybeden çiftçiler için bir sorun olduğunu fakat bunların “hızlı bir şekilde tazmin edilmelerini umduğunu” söyledi.

Hem koyun hem de keçi sütünden yapılan bir Yunan peyniri olan Feta’nın tedariki büyük bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Yunanistan yılda 140.000 tondan fazla Feta peyniri üretiyor. Bunun yüzde 65’i ihraç ediliyor ve ülke 2023 yılında 730 milyon avro değerinde rekor bir peynir elde etti.

Tsopanos, “Fabrikalar normal çalışıyor ve Feta stokları var,” dedi.

Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanı Kostas Tsiaras bir basın toplantısı sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Feta ihracatının herhangi bir tehlike altında olmadığını ancak en popüler peynirler için yurtiçi fiyat artışlarının göz ardı edilemeyeceğini söyledi.

PPR, enfekte hayvanların yüzde 70’ine kadarını öldürebiliyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütüne göre ilk kez 1942’de Fildişi Sahili’nde rapor edildiğinden bu yana Afrika ve Orta Doğu’nun bazı bölgelerinde çiftlik hayvanlarını periyodik olarak yok etti ve yıllık 2,1 milyar dolara varan kayıplara neden oldu.

Fakat PPR, Avrupa Birliği’ne ilk kez 2018 yılında Türkiye’den Bulgaristan’a yayılarak ulaştı. O dönemde yetkililer yaklaşık 2.000 hayvanı imha etmiş ve birkaç köyü kapatarak salgını başarıyla durdurmuştu. 

Yunan tarım bakanı yaptığı açıklamada, mevcut enfeksiyon salgınının Romanya’dan Yunanistan’ın orta Teselya bölgesine getirilen canlı hayvanlardan kaynaklandığını söyledi. Tarım bölgesi eylül ayında fırtına ve sel felaketine maruz kalmış, bu da çiftçiliğe geniş çaplı zarar vermiş ve yüz binlerce hayvanın boğulmasına neden olmuştu.

PPR’nin Teselya’ya ulaşmasının ardından Yunan medyası Yunanistan genelinde yaklaşık 37 salgının tespit edildiğini ve yetkililerin vebanın yayılmasını engellemek için hareket ve kesim zorunluluğu getirdiğini bildirdi. Eleştirmenler, yetersiz sağlık kontrollerinin enfekte hayvanların ülkeye girişine izin verdiğini iddia etti ve savcılar soruşturma başlattı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version