DİPLOMASİ

AB ve Mercosur ticaret anlaşmasını sonuçlandırmaya yakın

Yayınlanma

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen bu hafta Mercosur zirvesi için Uruguay’a uçarken AB ve Güney Amerika ülkeleri uzun süredir ertelenen ticaret anlaşmasını tamamlamaya çok yakın.

Financial Times’a (FT) konuşan iki yetkili von der Leyen’in, çiftçiler ve çevre üzerindeki potansiyel etkisine saldıran Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un şiddetli muhalefetine rağmen anlaşmayı sonuçlandırmak amacıyla önümüzdeki 48 saat içinde Montevideo’ya gideceğini söyledi.

Brüksel, Çin rekabeti ve ABD başkanı seçilen Donald Trump’ın gümrük vergileri tehdidiyle mücadele eden otomobil üreticileri ve diğer sanayi şirketleri için yeni pazarlar açmaya kararlı. 

Fakat hükümeti düştükten sonra kriz yaşayan Fransa, diğer üye ülkeleri Mercosur ticaret bloğuyla yirmi yılı aşkın bir süredir müzakere edilen anlaşmaya karşı çıkmaya çağırıyor.

Brezilya, Arjantin, Uruguay, Paraguay ve Bolivya’dan oluşan Mercosur da kırılgan bir yapıya sahip fakat Trump’ın Beyaz Saray’a gelmesiyle birlikte AB’ye daha fazla sığır eti ve tarım ürünü satmak istiyor.

Arjantin ve Uruguay gibi büyük soya fasulyesi ve et üreticileri de ticaret politikasında giderek daha iddialı hale gelen Çin’e çok fazla güvenmekten kaçınmak istiyor.

Brüksel’in hesaplamalarına göre anlaşma 780 milyon kişilik bir pazar yaratacak ve Avrupa’daki işletmeleri gümrük vergilerinden yılda 4 milyar avrodan fazla tasarruf ettirecek. AB şirketlerinin Mercosur beşlisinde 330 milyar avroluk yatırımı bulunuyor.

Yetkililer Leyen’in perşembe ve cuma günü yapılacak olan zirveye gideceğini söyledi. Yetkililerden biri, “Montevideo’ya uçup hiçbir şey göstermeden geri dönmez,” dedi.

Uruguay Katolik Üniversitesi Uluslararası İşletme Enstitüsü Direktörü Ignacio Bartesaghi, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva’nın, Avrupa’da anlaşmaya yönelik siyasi destek şüpheli kalsa bile, von der Leyen’in zirvede teknik müzakerelerin tamamlandığını duyurması için baskı yapabileceğini söyledi.

Bartesaghi, Lula’nın Mercosur içinde Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei’nin yol açtığı gerilimi yatıştırmaya çalıştığını ve “bir tür başarıyı açıklamak istediğini” söyledi. 

Mercosur ülkelerinden birinden bir bakan da Leyen’in zirveye katılmasının beklendiğini söyledi ve bir anlaşmanın sonuçlandırılması için “müzakerelerin sürdüğünü” sözlerine ekledi. Bakan, “Bu her şeyden çok AB’ye bağlı,” dedi.

Polonya Başbakanı Donald Tusk kısa bir süre önce anlaşmaya mevcut haliyle karşı olduğunu söylemişti. Avusturya da anlaşmayı engellemeye çalışacağını taahhüt etmiş ve Hollanda parlamentosu da anlaşmayı kınayan bir karar almıştı.

Bununla birlikte anlaşmanın onaylanmasını engelleyecek yeterli oyu toplayabilmek için İtalya gibi bir başka büyük üye devletin de muhalifler safına katılması gerekecek.

Almanya, İspanya ve diğer pek çok üye ülke anlaşma için yoğun çaba sarf etti.

Anlaşma ilk olarak Brezilya’nın eski lideri Jair Bolsonaro’nun seçilmesiyle sekteye uğramıştı. AB, ormanların korunması ve iklim değişikliğiyle mücadele konusunda bağlayıcı taahhütler içeren bir deklarasyonda ısrar ediyor.

Geçen yıl Lula’nın iktidara geri dönmesiyle görüşmeler hızlanmıştı, fakat Lula elektrikli araç üreticileri de dahil olmak üzere Brezilya sanayisi için daha fazla koruma istiyor.

Nihai anlaşmanın içeriği henüz belli değil.

Çok Okunanlar

Exit mobile version