Bizi Takip Edin

AMERİKA

ABD 2024’te Asya-Pasifik’e yeni füze rampası konuşlandıracak

Yayınlanma

ABD ordusu önümüzdeki yıl Asya-Pasifik bölgesine 2.500 kilometreye kadar menzile sahip silahları ateşleyebilen yeni bir kara konuşlu füze rampası konuşlandırmayı planladığını doğruladı.

Sözcü Albay Rob Phillips salı günü The Japan Times’a verdiği demeçte, ABD Ordusu Pasifik Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Charles Flynn’in daha önce yaptığı açıklamalara işaret ederek, “Typhon” Stratejik Orta Menzilli Ateşleme (SMRF) sistemini 2024 yılında bölgeye konuşlandırmayı planladıklarını söyledi.

Flynn geçtiğimiz ay Halifax Uluslararası Güvenlik Forumu’nda gazetecilere yaptığı açıklamada SM-6 füzeleri ve Tomahawk seyir füzelerini kullanan ve bunları karadan fırlatılmak üzere modifiye eden sistemin önümüzdeki yıl konuşlandırılacağını söylemişti. Tomahawk’ların 1,250 km ila 2,500 km arasında bir menzile sahip olduğu düşünülürken, SM-6’nın maksimum 240 km menzili bulunuyor.

Flynn, “Nerede ve ne zaman konuşlandırılacağını söylemeyeceğim ama sadece bölgede konuşlandıracağımızı söyleyeceğim” dedi.

ABD Ordusu bu yılın başlarında Tomahawk ve SM-6 füzeleri ile dört adet treyler tabanlı fırlatıcıya ve diğer destekleyici ekipmanlara sahip olan sistemin testlerini ‘başarılı’ bir şekilde gerçekleştirdiklerini açıklamıştı. ABD ordusunun yüksek manevra kabiliyetine sahip hipersonik silahlara karşı tek gerçek savunması olduğunu söylediği SM-6 füzeleri kullanıldığında, sistem savunma amaçlı olarak da kullanılabilir.

Japonya’da konuşlandırılması zor

The Japan Times’a göre sistemin Japonya’da konuşlandırılması pek olası görünmüyor; çünkü kamuoyunun anlayışını sağlamada zorluklar yaşanıyor. İtirazlara göre, sistemin ülkede konuşlandırılması, sahaları Çin’in kendi cephaneliğinin hedefi haline getirecektir ve Tokyo’nun Tomahawk’lar ve yerli yapım füzeler içeren sözde karşı saldırı kabiliyeti planları var.

Silahların Asya’ya konuşlandırılması Soğuk Savaş’tan bu yana bir ilk olacak. Haberde, potansiyel olarak geniş bir askeri üsse ev sahipliği yapan ABD toprağı Guam’a konuşlandırılabileceği söyleniyor. Öte yandan Çin’in, Japonya’daki ve Pasifik’teki ABD askeri üslerini vurabilecek güçte füze stoğu oluşturmaya devam ettiği belirtiliyor.

Çin’in artan etkisine karşı…

ABD ile dönemin Sovyetler Birliği arasında 1987 yılında imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması (INF) uyarınca, 500 km ile 5,500 km (310 mil ile 3,400 mil) arasında yol alabilen konvansiyonel ve nükleer tüm kara konuşlu füzeler yasaklanmıştı.

Ancak ABD, Rusların anlaşmayı ihlal eden füzeleri gizlice test ettiğini ve sahaya sürdüğünü iddia ederek 2019 yılında INF’den çekildi.

Pentagon’un Çin ordusuyla ilgili son yıllık raporuna göre, INF Anlaşması’nın bir parçası olmayan Pekin’in 1.000 km ila 5.500 km menzilli 1.500 füzeye sahip olduğu tahmin ediliyor.

Sistemin Guam’a konuşlandırılması ya da muhtemelen ABD’nin Asyalı müttefiklerine ya da yakınlarına rotasyonel, daha kısa süreli konuşlandırmaların bir parçası olarak konuşlandırılması, Güney Çin Denizi’nde askeri gücünü artıran Çin’e karşı ‘caydırıcılığı artırma’ olarak yorumlanıyor.

Nitekim Typhon programında yer alan bir ordu yetkilisi geçen yıl ocak ayında bir düşünce kuruluşu etkinliğinde yaptığı konuşmada sistemin “bir Tomahawk ve bir SM-6’dan çok daha fazla füze” ateşleme kapasitesine sahip olduğunu belirtti.

Sonuç olarak, ABD Ordusu’nun Hızlı Yetenekler ve Kritik Teknolojiler ofisinin o zamanki direktörü Korgeneral Neil Thurgood, programın “servisimiz genelinde, muhtemelen müttefik ve ortak ülkelerimizle birlikte çok yaygınlaşacağını, çünkü çok fazla (türde) silahı ateşleyebildiğini” söyledi.

AMERİKA

LinkedIn kurucusu Hoffman, Harris’ten FTC şefi Khan’ı kovmasını istedi

Yayınlanma

LinkedIn’in kurucusu milyarder Reid Hoffman birkaç gün önce Kamala Harris’in seçim kampanyasına 10 milyon dolar bağışladı ve çok daha fazlasını vaat etti.

Dün CNN’e konuşan Hoffman Harris’ten istediklerini sıraladı. Milyarder, Harris’in Biden’ın gümrük vergisi ve antitröst rejimlerini sona erdirmesi ve Federal Ticaret Komisyonu (FTC) Başkanı Lina Khan’ı kovması gerektiğini söyledi.

Bu görüntünün ardından Reid Hoffman’ın Harris için bir “Silikon Vadisi bağış toplama turu” planlandığı haberi geldi.

Lever’ın haberine göre Hoffman, şu anda FTC tarafından dava edilen ve soruşturulan Microsoft’un yönetim kurulunda yer alıyor.

Öte yandan Hoffman siyasette belirleyici bir isim olmak istiyor. Hoffman Harris’in, büyük şirketlerin istediklerini yapabilmeleri için ticaret ve antitröst yoluyla işçileri koruyan Biden politikalarından kurtulmasını istiyor. Harris’in bu talepleri karşılayacağını vaat etmesi halinde kampanyasına finansman sağlayacak.

Dün New York Times’ta (NYT) yayınlanan bir yazıya göre, Başkan yardımcısı olarak Harris yapay zekanın düzenlenmesine destek verdiğini dile getirdi.

Fakat başkan yardımcısı ile özel olarak görüşen bir bağışçıya göre, Khan’ın antitröst yetkilerini genişletme konusundaki görüşüne şüpheyle yaklaştığını ifade etti.

Hoffman Uber, Google, Microsoft, AirBNB, Amazon, Apple ve benzeri şirketlerin yükselişini analiz ettiği kitabında, ucuz sermaye ve yasaları çiğneme yoluyla tekelleşmenin “sosyal açıdan faydalı olduğunu” ve bu tür firmaların birleşme ve satın alma stratejileri ve rakipleri engelleyen etkileri nedeniyle “takdir edilmesi” gerektiğini savunmuştu.

Okumaya Devam Et

AMERİKA

Barack ve Michelle Obama’dan Kamala Harris’e destek

Yayınlanma

Barack ve Michelle Obama, Demokratların başkan adaylığı için Kamala Harris’i destekleyerek başkan yardımcısının Donald Trump’a karşı Beyaz Saray için yürüttüğü yeni kampanyada partiyi birleştirme çabalarını tamamlamış oldu.

Eski başkan ve first lady cuma günü Harris’i telefonla arayarak desteklerini ifade ettikleri bir video ile tartışmaları sona erdirdiler.

Barack Obama videoda, “Michelle ve ben seni desteklemekten ve bu seçimlerde seni Oval Ofis’e taşımak için elimizden gelen her şeyi yapmaktan daha fazla gurur duyamayacağımızı söylemek için aradık,” dedi.

Kamala Harris’in adaylığı garanti değil

Michelle Obama ise Harris ile “gurur duyduğunu” söyledi ve kasım ayındaki seçimlerin “tarihi bir seçim olacağını” belirtti.

Obamaların desteği önemli çünkü Biden’ın çekilmesinin ardından eski başkan ve ailesinin aday olarak Michelle Obama’yı göstermek istediği konuşuluyordu.

Obamalar Harris’in kampanyası konusunda cuma gününe kadar sessiz kalmışlardı. Harris’i desteklemek için daha fazla beklemiş olsalardı, başkan yardımcısının kampanyasına duydukları güven konusunda şüphe uyandırmaya başlayabilirlerdi.

Axios: Biden, Harris’in Trump’ı yenebileceğine inanmıyor

Perşembe günü Trump’ın kampanyası, aralarında eski başkan Obama’nın da bulunduğu bazı Demokratların “daha ‘iyi’ birini beklediklerini” iddia eden bir açıklama yayınladı.

Barack Obama, Başkan Joe Biden’ın haziran ayında Trump’la girdiği ve birçok Demokrat açısından “felaketle sonuçlanan” münazaranın hemen ardından Biden’ı açıkça desteklemiş olsa da daha sonra sessizliğe büründü.

Bu sessizlik pek çok Demokrat tarafından Başkanın Cumhuriyetçi rakibini yenebileceğine dair güvenini kaybettiği şeklinde değerlendirildi.

Biden çekilecek mi?

Bunun yanı sıra Michelle Obama’nın Biden ailesi ile olan ilişkisinin bozulduğu, Başkana yönelik “çekil” baskısında da Barack Obama’nın payının bulunduğu öne sürülüyordu.

Okumaya Devam Et

AMERİKA

ABD ekonomisi ikinci çeyrekte %2,8 büyüdü

Yayınlanma

ABD Ticaret Bakanlığı perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte yıllık %2,8 oranında büyüdüğünü, bu oranın tüketici harcamalarının artması ve işletmelerin stoklarını artırmasıyla ekonomistlerin beklediğinden daha yüksek olduğunu söyledi.

Ekonomistler geçtiğimiz çeyrekte yıllık bazda %1,9’luk bir büyüme bekliyorlardı. Ekonomi yılın ilk üç ayında %1,4 oranında büyümüştü.

Perşembe günkü verilerde yakından izlenen ve stoklar, ticaret ve hükümet harcamalarını dışarıda bırakan bir talep göstergesi, yani özel yurtiçi alıcılara nihai hizmetler, %2,6 arttı.

Tüketici harcamaları %2,3 artarak ilk çeyrekteki %1,5’lik büyümeyi geride bıraktı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English