AMERİKA

ABD, 37 Çinli ve Rus şirketi ‘kara liste’ye ekledi

Yayınlanma

Biden yönetimi Pekin ile gerginliği artıracak adımlar atmaya devam ediyor. Washington, Çin’in en büyük genetik şirketi BGI ve bulut bilişim şirketi Inspur’un birimleri de dahil olmak üzere 28 Çinli şirketi ticaret kara listesine ekledi.

Hedeflenen şirketler arasında, Çin Bilimler Akademisi kökenli bir çip üreticisi olan Loongson Technology ve halihazırda çip tasarlayan bir şirket olan Suzhou Centec Communications da var. Centec, Çin’de Huawei’nin hakim olduğu bir pazar olan 5G ağ ekipmanı ve üstün bilgi işlem teknolojisini destekleyen veri merkezleri için çipler tasarlıyor.

37 kurumu kapsayan listede Çinli şirketler dışında Rus şirketler de yer alıyor. Ayrıca, Belarus’ta bir şirket olan DMT Trading ve Tayvan’da bulunan Neotec Semiconductor’ın da “Rusya’nın savunma sanayisini güçlendirmesine yardım ettiği” gerekçesiyle kara listeye alındığı kaydedildi.

ABD Ticaret Bakanlığı perşembe günü yaptığı açıklamada, “Rusya ordusuna katkıda bulunmak, Çin ordusunu desteklemek ve Myanmar ve Çin’deki insan hakları ihlallerine yardım etmek veya bunlara dahil olmak gibi faaliyetler” gerekçesiyle 37 kuruluşu ticaret kara listesine eklediğini söyledi.

Bakan Yardımcısı Thea Kendler, “ABD için ulusal güvenlik veya dış politika endişesi oluşturan varlıkları belirlediğimizde, işlemlerini inceleyebilmemiz için bunları Varlık Listesine ekliyoruz” dedi.

Açıklamada, “Bu kuruluşların genetik verilerin toplanması ve analizi ile ilgili eylemleri, Çin’in askeri programlarının yönünü değiştirme konusunda önemli bir risk oluşturuyor” ifadesine yer verildi.

‘Çinli şirketlere karşı kararlılık devam edecek’

Çinli kuruluşların listeye eklenmesi, hedef şirketlerin tedarikçilerden ABD malları sevkiyatı almasını zorlaştırıyor.

Konuyla ilgili konuşan ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Matthew Axelrod, “Düşmanlarımızın teknolojiyi insan hakları ihlalleri ve diğer baskı eylemleri işlemek için kötüye kullanmasına izin veremeyiz” dedi ve Çinli şirketlere yönelik yaptırımları ‘kararlılıkla’ sürdüreceklerini vurguladı: “Kötü aktörlerin teknolojimizi hortumlamasını engellemeye kararlıyız. Bu tehdide karşı mücadele etmek için tüm araçlara sahip bir yaklaşım benimseyeceğiz.”

Büyük Çinli şirketlerin listeye eklenmesinin, iki ülke arasındaki gerginliği daha da yükseltmesi bekleniyor.

Geçen ay, balon krizinin ardından ABD Ticaret Bakanlığı, 6 Çinli şirketi ihracat kontrol listesine almıştı.

Pekin, ABD’nin uzun zamandır ihracat kontrol tedbirlerini, başka ülkelerin şirketleri üzerinde baskı kurmak ve olağan ekonomik ve ticari ilişkileri sekteye uğratmak için kötüye kullandığını vurgulayarak, Washington’ı Çinli şirketler üzerindeki “temelsiz baskılarına” son vermeye çağırmıştı. Çin ayrıca, ülke şirketlerinin meşru haklarını ve çıkarlarını korumak için gereken önlemleri alacağını ifade etmişti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version