DİPLOMASİ

ABD, Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore’ye karşı yaptırımları izlemek için üçlü ekip kurdu

Yayınlanma

Amerika Birleşik Devletleri, Güney Kore ve Japonya çarşamba günü, Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımların uygulanmasını izlemek üzere, Birleşmiş Milletler dışında, yeni bir çok uluslu ekibin kurulduğunu duyurdu.

Çok Taraflı Yaptırımları İzleme Ekibi adı verilen mekanizma, Rusya’nın mart ayında, son 15 yıldır Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımların uygulanmasını denetleyen bir BM uzmanlar panelinin yıllık olarak yenilenmesini reddetmesinin ardından hayata geçirildi. Çin oylamada çekimser kaldı.

Güney Koreli bir yetkili, ekibin yaptırımların uygulanmasına ilişkin düzenli raporlar yayınlamak da dahil olmak üzere BM panelinin çalışmalarını sürdürmeyi amaçladığını ve aralarında İngiltere, Fransa ve Almanya’nın da bulunduğu sekiz ülkenin daha katılımını içereceğini söyledi.

Panelin açılışı ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Kurt Campbell, Güney Kore Dışişleri Bakan Birinci Yardımcısı Kim Hong-kyun ve Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Masataka Okano’nun yanı sıra sekiz ülkenin büyükelçileri tarafından Seul’de düzenlenen ortak basın toplantısında yapıldı.

Kim basın toplantısında şunları söyledi: “BM panelinin yerini alabilecek etkili bir izleme sisteminin nasıl oluşturulacağı konusunda pek çok tartışma yapıldı, ancak bu süreçte bile Kuzey Kore’nin yaptırımları ihlal ettiği vakalar yaşanmaya devam etti, bu nedenle daha fazla gecikmememiz ve boşluğu hızla doldurmamız gerektiğini düşündük.”

Kim, müttefiklerin BM planını yeniden yürürlüğe koymanın yollarını aramaya devam ederken, ekibin yaptırımların uygulanmasını sağlamaya yardımcı olmak isteyen tüm ülkelere açık olduğunu da sözlerine ekledi.

Campbell, Rusya’nın vetosunda BM panelinin daha önce Ukrayna’daki savaşı için Kuzey Kore’den yasadışı askeri teçhizat ve mühimmat tedarik ettiğine dair raporunun etkili olduğunu savundu.

Campbell, “Bunun Kuzey Kore’nin bir dizi provokatif eylemde attığı adımları takip etme ve hesap sorma konusunda büyük bir çaba olma potansiyeli gerçek. Dolayısıyla bu doğru yönde atılmış büyük bir adım” dedi.

Washington ve Seul, Kuzey Kore ve Rusya’nın askeri ittifakına karşı çıkıyor. Moskova ve Pyongyang silah transferlerini reddetmekle birlikte askeri bağları güçlendirme sözü verdiler ve haziran ayındaki bir zirvede karşılıklı savunma anlaşması imzaladılar.

Çok Okunanlar

Exit mobile version