ASYA

ABD, Güney Kore ve Japonya’dan denizaltı tatbikatı

Yayınlanma

ABD, Güney Kore ve Japonya, Kore Yarımadası açıklarında ortak deniz tatbikatları başlattı. Pyongyang “benzeri görülmemiş bir karşılık” sözü verdi.

Güney Kore Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, iki günlük denizaltısavar ve kurtarma tatbikatlarının pazartesi günü Güney Kore’nin Jeju Adası açıklarında uluslararası sularda başladığını ve ABD’nin USS Nimitz uçak gemisi grubuna ait gemileri de kapsadığını söyledi.

Açıklamada, “Bu denizaltı savaş tatbikatı, Kuzey Kore’nin artan su altı tehditlerine ve denizaltından fırlatılan balistik füzelere karşı Güney Kore, ABD ve Japonya’nın yanıt verme yeteneklerini geliştirmek için hazırlandı” denildi.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC), tatbikatlara benzeri görülmemiş bir yanıt sözü verdi.

Bu “yanıt”ın aynı zamanda Pyongyang’ın geçen ay test ettiği ve Güney Kore ordusunun “radyoaktif tsunami” oluşturabileceğini söylediği yeni bir insansız denizaltı aracının kullanımını içerebileceği düşünülüyor.

KDHC, ABD ve “kukla devlet” müttefiklerini, tatbikatlarla “kendilerini ciddi bir tehlikeye yaklaştırdıkları” konusunda uyardı ve nükleer cephaneliğinin “savaş manyaklarının pervasız hareketlerini caydırmak için her an kullanılmaya hazır” olduğunu söyledi.

Kore Merkezi Haber Ajansı’nda tatbikatla ilgili yapılan açıklamada, “Talihsiz bir felaketten gerçekten kaçınmak için iki kez düşünmeli ve düşüncesizce yaptıklarının bedelini ağır bir şekilde ödemek zorunda kalacaklarını unutmamalılar” denildi.

Tatbikatlar yarımadada gerilimi yükseltiyor

Japonya, Güney Kore ve ABD, en son eylül sonu-ekim başında bir ABD Donanması uçak gemisi grubunun eşliğinde yarımada açıklarında ortak deniz eğitimi düzenlemişti. KDHC ise, ekim ayında Japonya üzerinden 4.600 kilometre (2.860 mil) mesafe kat eden bir Hwasong-12 orta menzilli balistik füze ateşleyerek yanıt vermişti. Bu, KDHC’nin fırlattığı en uzak menzilli füze olarak kayıtlara geçmişti.

Güney Kore ve ABD geçen ay da  son beş yılın en büyük ortak askeri tatbikatını gerçekleştirmişti. Tatbikat öncesi, KDHC yanıt olarak denizaltından iki “stratejik seyir füzesi” fırlatmıştı.

KDHC’ye karşı bariz güç gösterilerinde bulunan ABD, son zamanlarda Kore Yarımadası’na B-1B ve B-52H stratejik bombardıman uçakları ve nükleer enerjiyle çalışan denizaltı da dahil olmak üzere yüksek ölçekli askeri varlıklar konuşlandırdı.

Pekin ise, ortak tatbikatların bölünmüş yarımadadaki gerilimi tırmandırdığını vurguladı. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, pazartesi günü Pekin’de düzenlediği olağan basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte, “İlgili taraflar diyaloğun yeniden başlaması için elverişli koşullar yaratmalı” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version