Diplomasi
ABD, Medinskiy’nin Ukrayna müzakerelerinden çekilmesini istiyor

ABD’li yetkililer, Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinskiy’nin Ukrayna ile barış müzakerelerindeki “sertlik yanlısı” tutumu nedeniyle görevden alınmasını talep etti. Bloomberg’in diplomatik kaynaklara dayandırdığı iddiasına göre, Medinskiy’nin geçmişteki ve son görüşmelerdeki uzlaşmaz tavrı, barış sürecinde ilerleme kaydedilmesini engelliyor.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kiev ile Moskova arasındaki barış görüşmelerinde Rusya adına “sertlik yanlısı” isimlerin yer almasına karşı çıkarak, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yardımcısı Vladimir Medinskiy’nin müzakere heyetinden çekilmesini talep etti.
Bloomberg‘in diplomatik temaslar hakkında bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı habere göre Washington, Medinskiy’nin tutumunun barış sürecini tıkadığını düşünüyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 16 Mayıs’ta İstanbul’da Ukrayna tarafıyla yapılan görüşmede Medinskiy’yi Rus müzakere heyetinin başına atamıştı.
Ukrayna heyetine ise Savunma Bakanı Rüstem Umerov başkanlık etmişti. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus heyetinin yapısını öğrendikten sonra bunu “sahte” olarak nitelendirirken, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Rusya’dan gelen heyetin düşük seviyesinin “bir atılım olasılığına işaret etmediğini” vurgulamıştı.
Medinskiy, Ukrayna’daki askeri müdahaleyi ele alan okul tarih kitabının yayımlanmasından sorumlu eski kültür bakanı olarak da biliniyor. Rus heyetlerine 2022’de İstanbul’da yapılan Ukrayna müzakerelerinde de başkanlık etmişti.
‘Sonsuza kadar savaşmaya hazırız’
The Economist‘in kaynaklarına göre Medinskiy, 16 Mayıs’taki görüşmeler sırasında, Ukrayna’nın taviz vermemesi hâlinde Rusya’nın “sonsuza kadar savaşmaya hazır olduğunu” açıkça belirtti.
Medinskiy, “Savaş istemiyoruz ama bir yıl, iki yıl, üç yıl, ne kadar sürerse sürsün savaşmaya hazırız. İsveç’le 21 yıl savaştık,” dediği ifade edildi.
Rus müzakereciler, derhal koşulsuz ateşkesi reddederek Kiev’den birliklerini dört oblasttan (Lugansk, Donetsk, Zaporojye ve Herson) çekmesini talep etti.
Bu tür açıklamaların ardından görüşmeler, iki saatten az sürerek sona erdi. Toplantının tek yapıcı sonucu, “1000’e 1000” esasına göre esir takası anlaşması ve gelecekteki olası ateşkes için kendi taslaklarını sunarak müzakerelere devam etme konusunda prensip anlaşması oldu.
2022’deki başarısız görüşmeler
Medinskiy, 2022’de Belarus ve İstanbul’da Ukrayna ile savaşı sona erdirme girişimleri sırasında da Rus müzakere grubuna başkanlık etmişti.
Bloomberg‘e göre bu müzakereler, Moskova’nın Ukrayna’nın boyun eğmesini içeren protokol taslağıyla ilgili karşılıklı suçlamalar nedeniyle başarısız olmuştu, ancak dönemin İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın sürpriz Kiev ziyareti sonrası görüşmelerin askıya alındığı biliniyor.
Mart 2022’de Ukrayna, savaşın durdurulması karşılığında güvenlik garantileriyle birlikte bağlantısız ve nükleer olmayan bir ülke statüsünü kabul etmiş, Kırım’ın aidiyeti meselesini ise 10-15 yıl içinde diplomatik yollarla çözmeyi önermişti.
Ancak Welt gazetesinin yazdığına göre, nisan ayında Rusya savaşın sona ermesi için yeni koşullar öne sürdü: Rusçanın Ukrayna’da ikinci resmi dil yapılması, karşılıklı yaptırımların kaldırılması ve uluslararası mahkemelerdeki davaların durdurulması. Ukrayna ordusunun sayısının ve yapısının azaltılması konusu da tartışmalıydı. Sonuç olarak müzakereler tıkanmıştı.
Geçen haftalarda Medinskiy, Belarus televizyon kanalı ONT‘ye verdiği mülakatta, müzakerelerin durmasından Ukrayna tarafının sorumlu olduğunu dile getirmişti.
“Biz kendi açımızdan diyaloğu sürdürmeye hazırız. Ancak bir kez daha vurguluyorum: Barış görüşmelerinin devamı için top Ukrayna tarafında. Müzakerelerin dondurulması tamamen Ukrayna’nın girişimidir,” diyen Medinskiy, Zelenskiy’nin iki ülke devlet başkanlarının üst düzey görüşmeler için bir araya gelme girişiminin anlamsız olduğunu, zira devlet başkanlarının barış anlaşmasının nihai versiyonunu imzalamak için bir araya gelmesi gerektiğini kaydetmişti.