AMERİKA

ABD, savaş gemileri için Japon tersanelerine yöneliyor

Yayınlanma

ABD Donanması, “evdeki” bakım işlerini azaltmak amacıyla savaş gemilerinin bakımı, onarımı ve revizyonu için Japonya’nın özel tersanelerinin kullanımını inceliyor.

Nikkei Asia, ABD’nin Japonya Büyükelçisi Rahm Emanuel’in Kongre üyeleriyle görüşerek ve büyükelçilik personelini Japon hükümetine ulaşmak için seferber ederek, özel Japon tersaneleri arayışına öncülük ettiğini öğrendi.

Nikkei Asia haberinde Japon gemi inşa endüstrisinin bu fikri memnuniyetle karşılayacağı kaydedildi. Nitekim, Japonya bir zamanlar dünyanın en önde gelen gemi inşa eden ülkelerinden biriydi ancak son zamanlarda pazar payını Çin ve Güney Kore’ye kaptırdı. Tersaneler maliyetten tasarruf etmek için birleşmek zorunda kaldı. ABD Donanması’ndan sürekli bir onarım işi akışı, endüstri için bir nimet olacaktır.

Geçmişte ABD Donanması, yardımcı gemiler ve ikmal yağlayıcıları gibi lojistik gemileri onarmak için Japonya, Hindistan ve Filipinler’deki tersaneleri kullandı. Ancak ABD’li bir yetkili Nikkei Asia’ya verdiği demeçte, yeni konseptte, bunun Japonya’ya ileri konuşlandırılmış muhripler, kruvazörler ve amfibi gemiler gibi savaş gemilerini içerecek şekilde temel bir şekilde genişletileceğini öngörüyor.

Donanma ayrıca, işgücü kıtlığı nedeniyle sıkışan Amerikan tersanelerinin üzerindeki yükü azaltmak için bölgeden geçen kıta ABD merkezli savaş gemilerinde kısa vadeli bakım yapılmasını öngörüyor.

Uçak gemileri ve denizaltılar gibi nükleer enerjiyle çalışan gemiler ise bu değerlendirmenin bir parçası değil.

ABD’li bir yetkili, ABD’nin, her iki ülkede de askeri gemilerin bakım ve üretim kapasitelerini genişletmek için Japon ve Amerikan tersaneleri arasındaki endüstriyel ortaklıkları keşfetmekle ilgilendiğini söyledi.

Filipinler ve Singapur da gündemde

Deniz Kuvvetleri Sekreteri Carlos Del Toro, şubat ayında Washington’daki Ulusal Basın Kulübü’nde yaptığı bir konuşmada, “Birleşik Devletler Donanmasının ileriye dönük onarım ve bakım yapabilme yeteneği kritiktir” demişti.

Geçen yaz Hindistan’da bir ABD Donanması gemisini tamir etmenin başarılı deneyimine dikkat çeken Del Toro, “Ayrıca Asya’daki diğer fırsatlara da bakıyoruz ve bunu yapabileceğimiz yerler belki de Filipinler ve Singapur’da. Ve bunun gibi başka yerler” ifadesini kullanmıştı.

ABD donanması onarım darboğazı yaşıyor

2024 mali yılı gemi bakım bütçesi 13,9 milyar dolar olan ABD Donanması ciddi bir onarım darboğazı yaşıyor.

Bu ay yayınlanan bir Hükümet Sorumluluk Ofisi raporu, Donanmanın ana direği yüzey gemisi olan Arleigh-Burke sınıfı muhribin 2021 mali yılında ortalama 26 günlük depo bakım gecikmesi yaşadığını ortaya koydu. Bu tür gecikmeler nedeniyle, Donanma gemileri daha az buharlama saati alıyor.

Amerikan yüzey savaş gemisi bakımının çoğu, iki özel sağlayıcı, General Dynamics National Steel and Shipbuilding Company ve BAE Systems Ship Repair tarafından yürütülüyor. Bir RAND Corporation raporuna göre, “Bu tedarikçilerden biri piyasadan çıkmaya karar verirse, Donanmanın alternatif sağlayıcılar bulması için zamana ihtiyacı olacaktır.”

Böyle bir alternatifin ise Japon tesisleri olabileceği düşünülüyor. Özellikle de Çin ile rekabette, ABD’nin gemilerini aktive edebilmesi için bu ihtiyacın karşılanması kritik olarak değerlendiriliyor.

Japon limanları askerileştiriliyor

Nisan 2019’da ABD Donanması, füze güdümlü muhrip USS Milius’u, Mitsubishi Heavy Industries’ Yokohama Dockyard and Machinery Works’teki kuru havuza sokarak, bir Japon tersanesinde savaş gemisini tamir etmeyi denemişti.

Ancak onarım sorunsuz ilerlerken, Japon aktivistler bu hareketi Yokosuka’ya ek olarak Yokohama Limanı’nı da askeri bir limana dönüştürme potansiyeline sahip olmakla eleştirerek protesto düzenlemişti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version