Asya
ABD yaptırımları, Rusya’dan Çin’e petrol sevkiyatı maliyetlerini üç kat artırdı

ABD’nin 10 Ocak’ta Rusya’nın petrol sektörüne yönelik yeni yaptırımları, gölge filoyu hedef alarak Çin’e yapılan petrol sevkiyat maliyetlerini üç kat artırdı. Yeni yaptırımlar, Rusya’nın Pasifik ve Arktik projelerinden petrol taşıyan tankerlere yönelik ek zorluklar getirirken, bu durum hem sevkiyat maliyetlerini hem de bakım işlemlerini daha karmaşık hale getirdi.
ABD’nin Rusya’nın petrol sektörüne yönelik yeni yaptırımları, Çin’e yapılan petrol sevkiyatlarını ciddi ölçüde etkiledi.
Gölge filonun büyük ölçüde devre dışı kalması nedeniyle tanker navlun fiyatları üç kat artarak rekor seviyelere ulaştı.
ABD Hazine Bakanlığı’nın duyurusundan önce cuma günü 1,5 milyon dolar olan Primorskiy bölgesindeki Kozmino Limanı’ndan Çin’e ESPO türü petrol sevkiyatı için tanker kiralama fiyatları, pazartesi günü 5 ila 5,5 milyon dolara yükseldi. Bloomberg’e konuşan kaynaklar, fiyatların daha da artmasını beklediklerini belirtti.
Londra İşletme Okulu Dekanı Sergey Guriyev, Dojd televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “Petrol yaptırımlarının amacı, Rusya’nın petrol satışından elde ettiği gelirleri azaltmak. Yaptırımların daha sıkı cezaları, aracılara daha fazla para kazandırırken Putin’in askeri harcamalarına ve Kuzey Kore’den topçu mühimmatı satın almasına daha az kaynak kalmasına neden oluyor,” ifadelerini kullandı.
ABD’nin 10 Ocak’ta uygulamaya koyduğu yaptırımlar, Rusya’nın petrol ihracatında kullanılan 183 tankeri hedef aldı. Bu gemilerin 161’i daha önce Rus petrolünü taşımıştı.
Yaptırımlar özellikle Arktik ve Pasifik bölgelerindeki büyük projelerden petrol taşıyan tankerleri etkiledi.
Bu durum, Rus petrolünün Çin’e sevkiyatında ek zorluklara neden olabilir. Örneğin, bu tankerler yüklerini teslim etmeden önce başka gemilere aktarmak zorunda kalabilir ve bu durum maliyetleri daha da artırabilir.
Ayrıca, gemi bakım işlemlerinin genellikle Çin’de yapıldığı göz önüne alındığında, bakım faaliyetleri de bu yaptırımlardan olumsuz etkilenebilir.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerine göre, kara listeye alınan tankerler, 2024 yılında deniz yoluyla taşınan Rus petrolünün yaklaşık yüzde 22’sini oluşturuyordu.
Yaptırımlardan etkilenen şirketler arasında Gazprom Neft ve Surgutneftegaz da yer alıyor. Bu iki şirket, 2024 yılında Rusya’nın deniz yoluyla yapılan petrol ihracatının dörtte birinden fazlasını, yani günlük yaklaşık 970 bin varili karşıladı.
Reuters’e göre, yaptırımların ardından en az 65 tanker limanlara ulaşmak yerine denizde beklemek zorunda kaldı.
Bloomberg: Çin, ABD’nin yaptırımlarının ardından acil petrol alımlarına başladı