AMERİKA

ABD’nin yeni hedefi, Güney Kore ve Japonya’yı ‘çip cephesi’ne katmak

Yayınlanma

Washington yönetimi, Çin’e karşı açtığı yarı iletkenler ve çip cephesini genişletmek için Asya ve Avrupa’da müttefik arayışında.

ABD, Çin’e yarı iletkenler ihracatına kısıtlama getirmek için Güney Kore, Hollanda ve Japonya ile ortaklık kurmak istiyor.

Bunun için tüm tarafların anlaşması gerektiğini söyleyen ABD’nin Japonya Büyükelçisi Rahm Emanuel, Japonya ile birlikte Güney Kore ve Hollanda’nın işbirliğinin öneminin altını çizdi.

Emanuel, çip endüstrisini kısıtlama anlaşması üzerine çalışmaların sürdüğünü söyledi. Elçi, bu sürecin uzun sürebileceğini de sözlerine ekledi ve anlaşmanın ikili değil, çoklu olması gerektiğini belirtti.

Bloomberg geçtiğimiz ay Hollanda ve Japonya’nın prensipte ABD’nin çip yasaklarına ortak olacağını duyurmuştu. Tokyo, bu türden bir anlaşmada sona gelinip gelinmediğine diar yorum yapmaktan kaçındı.

Güney Kore Ticaret Bakanlığı Sözcüsü ise Seul yönetiminin şu anda ABD ile çip ihracatına kısıtlama getirmeye yönelik bir tartışmanın içerisinde bulunmadığını söyledi.

Hollanda’nın ASML şirketi ile Güney Kore’nin Samsung ve SK Hynix şirketleri dünyanın en önemli gelişmiş çip üreticilerinden. Japonya da küresel çip endüstrisinin tedarik zincirlerinde kritik bir rol oynuyor.

Washington ziyaretine başlayan Japonya Ticaret Bakanı Yasutoshi Nishimura ise ‘kritik teknolojilerin kötücül aktörler tarafından kötüye kullanımına’ karşı açıklama yaparak ABD’nin çip kısıtlamalarına ortak olacaklarının sinyalini verdi.

Bakan, Çin’e yüksek teknoloji ihracatını kısıtlamada ABD ile işbirliğini güçlendireceklerini söyledi.

Nishimura, ABD ile ortak teknoloji geliştirmek ve tedarik zinciri işbirliğine girmek istediklerini de belirtti.

Japon bakan, ‘uluslararası işbirliği temelinde sıkı ihracat kontrolü uygulayacaklarını’ vurguladı. 

Ukrayna savaşı başladıktan sonra Japonya’nın ‘başka ülkelere, özellikle de yalnızca tek bir ülkeye aşırı derecede bel bağlanmaması gerektiğini’ öğrendiğini söyleyen Nishimura, Japonya’nın ekonomik güvenliğini sağlamanın aciliyet taşıdığını savundu.

ABD ve Japonya’nın yarı iletkenler, biyoteknoloji ve gelişmekte olan diğer önemli teknolojilerde küresel inovasyon için güçlerini birleştirmesi gerektiğini kaydeden bakan, “Bunu yapmak için, daha önce görülmedik ölçeklerde cüretli yatırımlar yapmalıyız,” dedi.

Nishimura, IBM ile Japon devlet çip üreticisi Rapidus’un güçlerini birleştirerek 2 nanometrelik çip üretmeyi hedeflemesini de selamladı ve bunun ‘ABD-Japonya yarı iletkenler işbirliği’nin bir sembolü olduğunu söyledi.

Japon bakan, kuantum bilimi ve teknolojisi ile yapay zeka alanlarındaki karşılıklı yüksek teknoloji işbirliğini de genişletme çağrısı yaptı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version