Yeni bir Abu Dabi yatırım şirketi, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) yapay zekanın geliştirilmesinde küresel bir güç merkezi olma hedefi doğrultusunda, OpenAI’ın iddialı çip girişimini desteklemek için görüşmeler yürütüyor.
Financial Times’ın (FT) görüşmeler hakkında bilgi sahibi iki kişiden aktardığına göre, devlet tarafından finanse edilen MGX, OpenAI ile bir finansman anlaşması konusunda görüşmeler yapıyor. ABD’li startup’ın CEO’su Sam Altman, Nvidia tarafından üretilen son teknoloji çiplere olan bağımlılığını azaltmak için bir yarı iletken girişimi başlatmaya çalışıyor.
Altman ve diğerlerinin yapay zeka altyapısı kurmanın maliyetine ilişkin tahminleri, önümüzdeki yıllarda yüz milyarlarca dolardan 7 trilyon dolara kadar değişiyor.
Bu tür rakamlar, geleneksel teknoloji girişim sermayedarlarının boyunu aştığı için şirketi ulus devletlere yaklaşmaya yöneltiyor. Financial Times bu ay OpenAI’ın Singapur destekli Temasek ile de bir finansman anlaşması için görüşmeler yürüttüğünü bildirdi.
Bu hafta faaliyete geçen yapay zeka odaklı bir fon olan MGX’in başkanlığını BAE’nin ulusal güvenlik danışmanı Şeyh Tahnoon bin Zayed al-Nahyan yürütüyor.
Elon Musk da Emirliklerde iş yapmakla ilgileniyor
Fon hakkında bilgi sahibi bir kişi, “Abu Dabi’yi dünyanın dört bir yanındaki küresel ortaklarla birlikte bu yapay zeka stratejisinin merkezine koyacak bir yapı oluşturmayı düşünüyorlar,” dedi.
BAE’nin yapay zeka bakanı Omar Sultan Al Olama FT’ye verdiği demeçte, OpenAI’a rakip olmak amacıyla yapay zeka modelleri geliştiren xAI şirketini kuran Tesla’nın başkanı Elon Musk’ın da Körfez ülkesiyle ortaklıklarla ilgilendiğini söyledi.
“Onun [Musk’ın] burada [yapay zeka ile ilgili] bir şeyler yaptığını görüyorum,” diyen Olama, milyarderle ilk kez 2017’de tanıştığını ve o zamandan beri birçok kez görüştüğünü sözlerine ekledi. Olama, “Burada bir şeyler yapmasının çok uzak bir ihtimal olduğunu düşünmüyorum. Onun ve diğerlerinin burada ne yapacağını ekonomi belirleyecek,” ifadelerini kullandı.
BAE, Nvidia’nın GPU’larını ‘biriktiriyor’
BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid el-Nahyan’ın kardeşi olan Şeyh Tahnoon, iki devlet varlık fonunun yanı sıra özel işletmeleri de içeren 1,5 milyon dolarlık geniş bir imparatorluğu yönetiyor.
Abu Dabi’nin varlık fonu Mubadala tarafından desteklenen ve OpenAI, Microsoft ve Cerebras ile ortaklıkları bulunan BAE merkezli yapay zeka odaklı şirketler grubu G42’nin başkanlığını da yürütüyor.
Şeyh Tahnoon yaptığı açıklamada, G42 ve Mubadala ile ortaklaşa MGX’i kurarak Abu Dabi’nin yapay zeka için ‘ulusal bir şampiyon’ oluşturduğunu ve bunun ‘BAE’nin en iyi teknoloji yetenekleri, yatırımcılar ve girişimciler için bir ev ve ekosistem olarak rolünü daha da ilerleteceğini’ söyledi.
Körfez ülkesi, 2017 yılında dünyanın ilk yapay zeka bakanını atayarak ve iki yıl sonra dünyanın ilk yapay zeka odaklı lisansüstü üniversitesini açarak yeni gelişen endüstride erken bir hamle yaptı. Altman geçen yıl Abu Dabi’deki bir etkinlikte, BAE’nin ‘havalı olmadan önce de yapay zekâ hakkında konuştuğunu’ söyledi.
Olama, ülkenin ayrıca büyük dil modellerine güç sağlamak için kullanılan yarı iletkenler olan pahalı Nvidia grafik işlem birimleri (GPU’lar) ‘biriktirdiğini’ de sözlerine ekledi.
Yapay zeka bakanı, “Sahip olduğumuz hedeflere ve gittiğimiz yöne uymak için stokları sürekli olarak artırmamız gerekiyor. BAE’den bu alana sürekli bir yatırım akışı olacak,” dedi.
BAE, Çin’e karşı ABD’ye öncelik verecek
Ne var ki BAE’nin planları ABD ile Çin arasındaki ticari gerilimleri de aşmayı gerektirdi. Washington özellikle G42 ve ABD tarafından kara listeye alınan Huawei gibi Çinli şirketlerle olan bağları konusunda endişelerini dile getirdi.
Beyaz Saray’a göre geçen haziran ayında Washington’ı ziyaret eden Şeyh Tahnoon, burada ‘güvenilir teknoloji ekosistemleri oluşturmanın önemi’ gibi konuları ele aldı. Yönetimin düşüncelerine aşina olan kişiler, bu ziyaretin ardından BAE’nin ABD’li teknoloji ortaklarına erişime öncelik verme yönünde stratejik bir karar aldığını söyledi.
G42 o zamandan beri Çin’deki ortaklarıyla ilişkisini kesti ve ülkedeki yatırımlarını sattı.
Olama, BAE’nin yapay zeka ile ilgili herhangi bir girişimde ABD’yi Çin’e tercih etmek gibi siyasi bir karar vermediğini savundu ve “BAE’nin sadece bir ortakla çalışacağız gibi bir gündemi yok. Her zaman ekonomiktir. Yapay zekanın tartışmalı olmayan, uzun vadede bize yardımcı olabilecek, sorumlu ve mümkünse Emirlikler tarafından yönetilen yollarla uygulanmasını sağlamak istiyoruz. Olmazsa da küresel olarak en iyi ortakla çalıştığımızdan emin olmak istiyoruz,” dedi.