Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) diğer birçok sağcı partiden kopan Almanya için Alternatif (AfD), 10 Temmuz Çarşamba günü AP’de kendi parlamento grubunu kurmayı başardı.
AfD’nin Marine Le Pen’in Ulusal Birlik’i (RN) ile aynı grupta yer alma şansının olmadığını fark etmesinin ardından Alman delegasyonu yeni müttefikler aramaya başladı ve “Egemen Uluslar Avrupa’sı” (ESN) grubunu kurmayı başardı.
Yeni grubun AfD’li eş başkanı René Aust kurucu toplantının ardından yaptığı açıklamada, “Güçlerimizi birleştirdik çünkü kararlı eylem ve planlı bir yaklaşımla Avrupa’nın siyasi geleceği üzerinde belirleyici bir etki yaratma hedefinde birleştik. [Bu yol] güçlü, birleşik ve geleceğe yönelik bir anavatan Avrupa’sına dair ortak vizyonumuzu gerçekleştirmek için gereklidir,” dedi.
Grupta yer alan partiler ve vekiller
Yeni grupta AfD’den 14 kişilik delegasyonun yanı sıra diğer yedi ülkeden daha küçük delegasyonlar yer alıyor ve toplam AP üyesi sayısı 25’e ulaşıyor ki bu da grubun resmen bir AP grubu olarak tanınması için yeterli.
Fakat AfD’nin kendileriyle birlikte çalışmaya istekli benzer düşünen partiler bulması biraz zaman aldı.
Fransa’daki ulusal seçimler, AfD’nin de içinde yer almadığı Viktor Orban öncülüğünde kurulan Avrupa için Vatanseverler grubunun oluşumunu geciktirerek koalisyon kurma sürecini daha da yavaşlatırken, bazı sağcı partiler de kendilerine en faydalı olacak grup için müzakereye başlayarak onay sürecini daha da yavaşlattı.
Uzun müzakerelerin ardından “Egemen Milletler Avrupa’sı” grubu şu şekilde ortaya çıktı: Grubun başını 14 üye ile AfD çekerken, onu Polonya’dan Konfederasyon ve Bulgaristan’dan milliyetçi Yeniden Doğuş Partisi üçer üye ile takip ediyor. Çek SPD, Litvanya Halk ve Adalet Birliği, Slovakya’dan Republika, bir Macar milletvekili ve Fransız Recônquete’’nin kalan tek üyesinin her birinin birer milletvekili var. İspanya’dan Se Acabo La Fiesta (SALF) da gruba katılacaktı fakat son anda katılmaktan vazgeçti.
Grubun AfD’li eş başkanına, Konfederasyon’dan Stanislaw Tyszka eşlik edecek.
Yeni grubun “ne kadar sağa gideceği” konusunda AfD, sağcı partilerden yeni bir parlamento grubu oluşturma kararı konusunda kendi içinde bölünmüştü, çünkü bazıları daha aşırı milliyetçi görüşlerle yakın bir ilişki kurmaktan korkuyordu.
AfD’nin eş başkanı Alice Weidel daha önce partisinin olası bir grubunda “hiçbir Yahudi karşıtının” yer almamasını şart koşmuştu.
Gruba katılmak için daha önce aday olan SOS Romanya, Alman delegasyonunun potansiyel ortaklarını daha yakından incelemeye karar vermesinin ardından seçilemedi.
Aynı durum, ulusal parlamentoda Hanuka menorasını (şamdan) söndüren ve Yahudiliği “şeytani bir tarikat” olarak nitelendiren yeni seçilmiş milletvekili Grzegorz Braun ve Holokost hakkında aşağılayıcı ifadeler kullanan Slovak Cumhuriyeti’nden Milan Mazurek için de geçerli. Her ikisi de “Egemenlikçiler”in bir parçası değil, fakat delegasyonlarından başkaları da onlara katıldı.
Farklı yapılarına rağmen, ESN’nin sekiz partisi göç yönetimi, Yeşil Mutabakat, “ilericilik” ve Ukrayna’ya askeri yardıma karşı şiddetli bir muhalefetle bir araya geliyor.
Buna ek olarak, hepsi de ülkelerin siyasi ve iktisadi bir birlik inşa etmek üzere yetkilerinin bir kısmını uluslarüstü kurumlara devrettiği Avrupa entegrasyonu projesine karşı çıkıyor. Başlıkta “egemenlik” teriminin öne çıkmasının nedeni de bu.
Hedef “Anavatanlar Avrupa’sı”
Aust ve Tyszka yaptıkları ortak açıklamada, “Bir araya geldik çünkü kararlı eylem ve stratejik planlama yoluyla Avrupa’nın siyasi geleceği üzerinde önemli bir etkiye sahip olma hedefini paylaşıyoruz,” dediler.
Bunun ancak “kolektif olarak başarılabileceğini” kaydeden ikili, “Etki her zaman örgütlenme ve stratejik hareket etme cesaretine sahip olanlar tarafından kullanılmıştır,” dedi.
AfD’li ve Konfederasyon’lu eş başkanlar, bu yolu “güçlü, birleşik ve ileriye dönük bir Anavatanlar Avrupası ortak vizyonunu gerçekleştirmek için gerekli olduğu için” seçtiklerini kaydettiler.