AVRUPA

Alman hükümeti, borç frenini bu yıl içinde kaldırmayı hedefliyor

Yayınlanma

Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner Perşembe günü yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin Almanya’nın enerji fiyatlarını istikrara kavuşturmak için oluşturduğu 200 milyar avroluk ‘enerji kalkanının’ yasallığını sorgulayan kararının ardından, Almanya’nın 2023 yılında olağanüstü hal ilan ederek anayasal borç frenini askıya alacağını duyurdu.

Mahkeme kararı, bir yıl içinde acil bir durumla gerekçelendirilen borcun sonraki yıllarda harcama yapmak için kullanılamayacağını savunarak, 2021’den itibaren kullanılmayan borcun bir iklim fonuna aktarılmasını anayasaya aykırı ilan etti. Dolayısıyla bu karar, 2022 yılında oluşturulan ve bir kısmı 2023 yılında enerji fiyatlarını dengelemek için kullanılan 200 milyar avroluk ‘enerji kalkanını’ da etkiliyor. Şu anda Alman bütçesinde 60 milyar avroluk bir açık oluştu.

Lindner, “Şansölye ve Şansölye Yardımcısı ile istişare halinde, önümüzdeki hafta bu yıl için bir ek bütçe sunacağım. Şimdi özellikle elektrik ve gaz fiyat frenleri için yapılan harcamaları anayasal olarak güvenli bir zemine oturtacağız,” diye ekledi.

Bunun için hükümetin parlamentoya 2023 yılı için, anayasal borç freninin ötesinde ek borçlanmaya izin veren bir acil durum ilan etmesini teklif edeceğini yazan Lindner, “Yeni borç alınmıyor, sadece krizin üstesinden gelmek için halihazırda kullanılan fonlar güvenli bir yasal zemine oturtuluyor,” diye ekledi.

2009’dan bu yana Almanya Anayasasında yer alan borç freni, normalde izin verilen yeni borcu yıllık GSYİH’nin %0,35’i ile sınırlandırıyor ve ekonomik zorluk dönemlerinde ek harcama yapılmasını öngörüyor. Berlin, Covid-19 pandemisi döneminde bu anayasal hükmü askıya almıştı.

FDP’li Maliye Bakanı, “2024 yılı ve önümüzdeki birkaç yıl hakkında ancak yasal olarak güvenli, anayasal olarak güvenli bir duruma sahip olduğumuzda konuşabiliriz,” dedi.

Ekonomistler ve sektör temsilcileri, çeşitli ‘Avrupa Ortak Çıkar Projeleri’nin (IPCEI) finansmanını ve Avrupa Çip Yasasının bir parçası olarak ilan edilen iki Çip fabrikası için sübvansiyonları içeren iklim fonundan yatırımların kesilmemesi konusunda uyarıda bulundu.

ThyssenKrupp Steel CEO’su ve Alman çelik endüstrisi birliği başkanı Bernhard Osburg Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, “Bunlar iyi hissettiren projeler değil, aslında ülkemizde sanayinin korunmasını ve iklim hedeflerine ulaşılmasını sağlayacak kilit kararlardır,” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version