AVRUPA

Alman hükümetinden ‘doğu’ çıkarması

Yayınlanma

Almanya’da bir süredir iç anlaşmazlıklar yüzünden sarsılan koalisyon hükümeti, Doğu Avrupa’ya çıkarma yaptı.

SPD’li Şansölye Olaf Scholz, Bükreş’te Rumen ve Moldovalı mevkidaşları ile görüşürken, Yeşil Şansölye Yardımcısı Robert Habeck de Kiev’e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Romanya ziyaretinin de ana gündeminin Ukrayna olduğunu söylemek mümkün. Scholz’ün Bükreş’e ulaşmasından bir gün önce, Alman silah şirketi Rheinmetall, Romanya’nın kuzeyinde Ukrayna sınırına yakın Satu Mare’de bir bölgede bakım ve lojistik üssü kuracağını duyurmuştu. Bu tesis, Ukrayna’da kullanılan silahlara hizmet verecek.

Alman silah sanayisine kıyak

Şirket sözcüsü, “Hizmet merkezi, Ukrayna’da kullanılan batı savaş sistemlerinin operasyonel hazırlığının sürdürülmesinde ve lojistik desteğin mevcudiyetinin sağlanmasında merkezi bir rol oynamalıdır,” demişti.

Bakım merkezinde motorlu obüsler, Leopard 2 ve Challenger tankları, Marder piyade savaş araçları, Fuchs zırhlı nakliye araçları ve askeri kamyonlara hizmet verilecek.

Rhienmetall, Haziran 2022’de de Litvanya’da Baltık ülkelerine hizmet verecek bir bakım tesisi kurmuştu.

Rheinmetall’in servis merkezi için neden özellikle Romanya’nın seçildiği sorusuna Scholz, diğer Avrupa ülkelerinin de Rus güçlerine karşı kullanılan tank ve obüs gibi silahların onarımı için bakım merkezleri açacağını söyledi.

Gündemde Moldova da var

Olaf Scholz, Romanya’nın Ukraynalı sığınmacıları ülkeye almakta gösterdiği istekliliği de övdü ve “Almanya, kararlı bir şekilde Romanya’nın yanındadır,” dedi.

Bükreş’te Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in yanı sıra Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu ile de görüşen Scholz, bu küçük Karadeniz ülkesinin AB üyeliğine verdikleri desteği tekrarladı.

Üç liderin görüşmelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada “Moldova Avrupa ailemizin bir parçasıdır. Moldova tek başına değil, büyük bir uluslararası destek alıyor,” dedi.

NATO’ya Karadeniz çağrısı

Iohannis ise NATO’yu Karadeniz’deki varlığını artırmaya çağırdı. Rumen lider, “Moldova, sınırındaki savaşın ve Rusya tarafından istikrarı bozmaya yönelik son derece şiddetli girişimlerin ilk hattında yer alıyor,” dedi.

Moldovalı lider Saia Mandu ise “Bazıları Moldova’nın düşmesini ve böylece Ukrayna ve Avrupa Birliğinin zayıflamasını istedi. Moldova dimdik ayakta duruyor,” ifadelerini kullandı.

Moldova’da Romanya yanlısı hareketler, ülkenin Romanya ile birleşmesini savunuyor. Transdinyester ise Moldova’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmiş durumda. Moldova yönetim, Rusya’yı ülkenin içine karıştırmakla suçluyor.

İktisadi olarak da zor durumda olan Moldova için AB ülkeleri üç bağışçılar konferansı düzenlemiş ve 1 milyar avronun üzerinde para toplanmıştı.

Ziyaretinde Scholz ayrıca Romanya’nın Schengen bölgesine dahil edilmesi için desteğini de tekrar etti. Romanya, Avusturya’nın sınır ve düzensiz göç konusundaki endişeleri nedeniyle Schengen konusunda veto yemişti.

Alman sanayisi Ukrayna’ya da göz dikti

Almanya Şansölye Yardımcısı Robert Habeck ise küçük bir Alman ekonomi temsilcisi delegasyonu ile Ukrayna’ya gitti.

Seyahatin gündemi, Ukrayna’nın yeniden inşası ve enerji alanında işbirliğiydi. Habeck, Ukrayna’nın ‘gelecekte ekonomik açıdan güçlü bir ortak’ olacağını söyledi.

Habeck’e eşlik eden Alman Sanayi Federasyonu (BDI) Başkanı Siegfried Russwurm seyahati, ‘Alman sanayisinin de yanlarında olduğuna dair bir sinyal’ olarak tanımladı. Russwurm ayrıca Ukrayna’da halen birçok Alman şirketin aktif olduğunu da belirtti.

Dünya Bankası, Ukrayna’nın yeniden inşası için en az 411 milyar dolara ihtiyaç duyacağını tahmin ediyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version