Alman Sanayi Federasyonu (BDI) yaptığı basın açıklamasında, federal hükümeti alışılmadık derecede sert bir şekilde eleştirdi.
BDI Başkanı Siegfried Russwurm salı günü Berlin’de yaptığı açıklamada, Alman siyasetinin kendisini bir ‘karmaşıklık tuzağına’ düşürdüğünü söyledi.
Bunun ‘güvene mal olacağını’ ve hem şirketler hem de vatandaşlar arasında ‘belirsizliğe yol açacağını’ savunan Russwurm, özel bir örnek olarak enerji politikasına işaret etti ve “Yeni yedek elektrik santrallerinin inşası, iş modelleri ve finansman belirsiz olduğu için ayağa kalkmadığı sürece, Almanya kömürle çalışan elektrik santrallerinin devam eden işletimine bağımlı kalacaktır,” dedi.
Almanya’nın karbonsuzlaştırma için en iddialı stratejilerden birine sahip bir ülke olarak, nihayetinde kömürle çalışan elektrik santrallerinin devam eden işletimine bağımlı kalmasını ‘tuhaf ve utanç verici’ olarak nitelendiren BDI başkanı, şu anda buna alternatif bulunmadığına işaret etti.
Russwurm, 2023’te enerji geçişinde ve yeni santrallerin yapımında onay prosedürlerini hızlandırmaya yönelik alınan kararların doğru olduğunu savunurken, tüm bunlara rağmen bu kararın ‘bir kerelik’ olduğunu ve ‘hiçbir şekilde yeterli olmadığını’ öne sürdü.
Russwurm, ‘uzun zamandır harekete geçilmesi gereken temel konulardan’ biri olarak, enerji geçişi için hidrojen kapasiteli yedek enerji santrallerinin inşası stratejisini hatırlattı.