DİPLOMASİ

Almanya, Fransa ve İngiltere’den Gazze’de ateşkes çağrısı

Yayınlanma

Almanya, Fransa ve İngiltere Gazze’de ‘sürdürülebilir ateşkes’ çağrılarını artırırken İsrail, Avrupalı müttefiklerinin artan baskısıyla karşı karşıya.

Pazar günü İsrail’in en yakın üç müttefikinden gelen çatışmalara ara verilmesi çağrıları, İsrailli protestocuların Başbakan Binyamin Netanyahu’yu kHamas ile yeni bir rehine serbest bırakma anlaşması için müzakere etmeye çağırdığı sırada geldi.

İsrail, ordusunun cumartesi günü beyaz bayrak sallayan ve Hamas’ın esaretinden kaçtığı tahmin edilen üç İsrailliyi vurarak öldürdüğünü itiraf etmesinin ardından 7 Ekim’de savaşın başlamasından bu yana en önemli gösterilerinden bazılarına sahne oldu.

İngiltere ve Almanya Dışişleri Bakanları David Cameron ve Annalena Baerbock ise Sunday Times gazetesinde yayınlanan ortak makalelerinde, “Sürdürülebilir bir barışa yol açacak sürdürülebilir bir ateşkese giden yolu açmak için elimizden geleni yapmalıyız. Ne kadar erken olursa o kadar iyi olur; ihtiyaç acil,” dedi.

Gazze’deki yıkımın boyutları geçen hafta BM Genel Kurulunda ezici bir çoğunlukla derhal ateşkes yapılması yönünde oy kullanılmasına yol açtı. Fakat Baerbock ve Cameron bunun doğru yol olduğuna inanmadıklarını vurguladılar.

Böyle bir yaklaşımın Hamas’ın ‘cani ideolojisini’ değiştirmeyeceğini ya da rehinelerin serbest bırakılmasına yol açmayacağını savunan bakanlar, “Sürdürülemez bir ateşkes, hızla daha fazla şiddete dönüşerek barış için gereken güvenin tesis edilmesini zorlaştıracaktır,” iddiasında bulundular.

Baerbock ve Cameron üç aşamalı bir süreç önerdi. “İsrail hükümeti teröristlerle siviller arasında yeterince ayrım yapmak için daha fazlasını yapmalı,” diyen bakanlar, ‘sıradan Filistinlilere’ daha fazla yardım ulaştırılması ve İsrail’in Batı Şeria’da Filistinlileri evlerinden zorla çıkaran ‘aşırılık yanlısı’ yerleşimcileri baskı altına alması gerektiğini vurguladılar.

Eli Cohen ateşkes çağrısını reddetti

İsrail’i ziyaret eden Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna da ‘yeni bir insani ateşkes’ çağrısında bulunarak bunun ‘kalıcı bir ateşkes’ olması gerektiğini söyledi.

Fransa’nın Gazze’deki durumdan ‘büyük endişe’ duyduğunu belirten Colonna, ‘çok fazla sivilin öldürüldüğünü’ sözlerine ekledi.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ise Gazze’de devam eden savaşta ateşkes çağrılarının ‘sorumsuzca’ ve ‘Hamas için bir hediye’ olduğunu söyledi ve bir önceki uzun süreli ateşkesin 7 Ekim’de bozulduğunu öne sürdü.

“Hamas’ın tüm rehineleri koşulsuz serbest bırakması ve teslim olması halinde derhal ateşkes sağlanabilir,” diyen Cohen, örgütün ortadan kaldırılmasında ‘tüm dünyanın çıkarı’ olduğunu öne sürdü.

Kuzeyde Lübnan sınırında Hizbullah ile devam eden çatışmalara da işaret eden Cohen, Fransa’nın Lübnan ile bir savaşı engellemede olumlu bir rol oynayabileceğini vurgulayarak, “İsrail’in kuzey sınırımızda yeni bir cephe açma niyeti yok, fakat vatandaşlarımızı korumak için ne gerekiyorsa yapacağız,” dedi.

İsrail’e tepki büyüyor: Hıristiyanlar öfkeli

Kudüs Latin Patrikhanesi, İsrailli bir keskin nişancının cumartesi günü Gazze’deki Katolik Kutsal Aile kilisesine sığınan iki Hıristiyan kadını vurarak öldürdüğünü söyledi. Patrikhane, yedi kişinin daha ‘yerleşke içindeki diğer kişileri korumaya çalışırken’ vurularak yaralandığını ekledi.

Gazze’nin yaklaşık 1.000 kişilik Hıristiyan cemaatinin çoğu savaşın başlamasından bu yana Kutsal Aile kilisesinde ve yakındaki Aziz Porphyrius Rum Ortodoks kilisesinde barınıyor.

Pazar günü Papa Francis cinayetlerle ilgili olarak, ”Silahsız siviller bombalamalara ve silahlı saldırılara maruz kalıyor. Bu saldırı, teröristlerin değil, ailelerin, çocukların, hasta ve engellilerin, rahibelerin bulunduğu Kutsal Aile cemaat kompleksinin içinde meydana geldi,” açıklamasını yaptı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version