DİPLOMASİ

Almanya ile Hindistan, 5 milyar avroluk denizaltı anlaşmasını müzakere ediyor

Yayınlanma

Hindistan ve Almanya, Yeni Delhi’nin Rus askeri teçhizatına olan bağımlılığını azaltmayı ve Berlin’in savunma sanayisini güçlendirmeyi amaçlayan milyarlarca dolarlık bir denizaltı anlaşması için görüşmeler yürütüyor.

Financial Times’ta (FT) yer alan habere göre, Alman Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS) ve Hindistanlı Mazagon Dock Shipbuilders’ın Çarşamba günü yaklaşık 5 milyar avro değerinde altı denizaltının ortak üretimine yönelik bir teklif planı üzerinde mutabakat zaptı imzalaması bekleniyor.

Hindistan’a dört günlük bir ziyarette bulunan Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, denizaltı anlaşmasının iki ülke için ‘amiral gemisi bir proje’ olabileceğini söyledi ancak sözleşme için teklif veren başka rakiplerin de olduğunu hatırlattı.

ThyssenKrupp’un denizcilik biriminin başkanı Oliver Burkhard, Hindistan gezisinde Pistorius’a eşlik eden bir grup üst düzey Alman savunma sektörü yöneticisi arasındaydı.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir kişiye göre anlaşma, hava tahrik sistemli altı dizel denizaltıyla ilgili ve bunların tamamı Hindistan’da üretilecek.

Hindistan Donanması şu anda 1980’lerde TKMS’nin selefi tarafından inşa edilen dört denizaltıya sahip. Denizaltılardan ikisi Almanya’nın Kiel kentinde inşa edilirken diğer ikisi bir teknoloji transferi anlaşması kapsamında Mumbai’de üretilmişti.

Savunma anlaşmasının, dünyanın en büyük silah ithalatçısı ama ‘yerlileştirme’ hamlesi kapsamında yerel savunma üretimini artırmaya çalışan Hindistan’da memnuniyetle karşılanacağı iddia ediliyor. İmalat alanında istihdam yaratmak, Narendra Modi hükümetinin ‘Make in India’ programı kapsamında öncelik verdiği bir konu.

Hindistan’ın şu andaki en büyük silah tedarikçisi Rusya. Rusya’yı Fransa ve ABD takip ediyor. Uzun yıllardır Çin ile sınır anlaşmazlığı yaşayan Yeni Delhi, savunma ithalatını çeşitlendirmek istiyor.

Almanya ve Hindistan 1980’lerden bu yana savunma alanında işbirliği yaparken, Pistorius iki ülke arasındaki bağları silah tedariki de dahil olmak üzere önemli ölçüde genişletmek istediğini söyledi.

“Hindistan, Avrupa ve Almanya için önemli, hatta en önemli stratejik ortaktır. Bu yüzden ona bu şekilde davranmalıyız,” diyen Pistorius, Salı günü Hintli mevkidaşı Rajnath Singh ile görüştü.

Pistorius, ülkenin Japonya ve Avustralya’ya uygulanan basitleştirilmiş Alman silah satış kurallarından faydalanması gerektiğini ve Hindistan’dan silah alımı söz konusu olduğunda Almanya’nın NATO ortaklarıyla eşit şartlara sahip olmasını önerdi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version