AVRUPA

Almanya şimdilik resesyonun kıyısından döndü

Yayınlanma

Almanya, 2023’ün sonunda ve talebin düşmesiyle bir bütün olarak yıl boyunca üretimin daralmasına rağmen, teknik olarak resesyondan kaçınmaya devam ediyor.

Pazartesi günü yapılan ön tahmine göre, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) ekim ve aralık ayları arasında %0,3 düştü. Fakat önceki üç ayın -%0,1’den %0’a revize edilmesiyle, Avrupa’nın en büyük ekonomisi üst üste iki çeyrek daralmadan kurtuldu.

Bununla birlikte, Alman GSYİH’si 12 ayın tamamında %0,3 küçüldü. Bu, dünyanın dört bir yanındaki benzer ekonomilerle tezat oluşturuyor ve ülkenin endüstriyel bir güç merkezi olarak geleceği hakkında soruları gündeme getiriyor.

Almanya, ekonomistler tarafından, büyük ölçüde yüksek enerji maliyetleri, artan faiz oranları ve bastırılmış dış talepten sarsılan imalat sektörü nedeniyle, geçen yıl ekonomisi gerileyen dünyanın tek büyük gelişmiş ülkesi olarak seçilmişti.

İstatistik ofisi, 2023’te üretimdeki ağırlığın imalat, devlet harcamaları ve özel tüketim olduğunu ve bunların hepsinin düştüğünü söyledi.

Doğalgaz fiyatları, zirveden keskin bir şekilde düşerken, Covid-19 pandemisi öncesine göre daha yüksek kalmaya devam ediyor. Kimya endüstrisi en çok etkilenen sektörler arasında yer alırken, iktisadi durgunluğa BASF ve Lanxess gibi tekeller yatırımları rafa kaldırarak ve işçileri işten çıkararak yanıt verdi.

Alman ekonomisi: Avrupa’nın iktisadi motoru dağılıyor mu?

İflaslar arttı

Alman şirketlerinin, 2023’te iflaslardaki keskin artışın ardından, işletmelerin yüksek enerji maliyetlerinden etkilenmesi ve pandemi yardımının sona ermesi nedeniyle bu yıl daha yüksek bir oranda iflas etmesi bekleniyor.

Yeniden yapılandırma uzmanları, koronavirüs pandemisinden sonra devlet yardımı ve iflasların alışılmadık derecede düşük seviyelere düşmesine neden olan iflas başvurusunda bulunma yükümlülüğünün askıya alınmasıyla ayakta kalan birçok ‘zombi’ şirketin şimdi çökmekte olduğu konusunda uyarıyor.

Bu yılın başından bu yana, müşterileri arasında Şansölye Olaf Scholz’un da bulunduğu mağaza zinciri Galeria Karstadt Kaufhof ve Hamburg merkezli çanta üreticisi Bree de dahil olmak üzere birçok tanınmış Alman şirketi iflas başvurusunda bulundu.

Almanya’nın iktisadi durgunluğu, yüksek faiz oranları, artan ücretler, yüksek enerji fiyatları ve hükümet bütçesi sıkışıklığı nedeniyle zor durumdaki şirketlerin sayısı artıyor. Uzmanlar, iflasların bu yıl yüzde 10 ila yüzde 30 arasında artmasını ve pandemi öncesi seviyelerin üzerine çıkmasını bekliyor.

Financial Times’ta (FT) yer alan habere göre, bu şirketlerden biri de 85 yaşındaki ahşap oyuncakçı Haba. Şirket sözcüsü Ilka Kunzelmann’a göre, Haba’nın çevrimiçi çocuk giyim operasyonundaki BT sistemlerindeki ‘yanlış kararlardan’ kaynaklanan teslimat hataları, şirketin artan enerji ve ahşap maliyetinden dolayı zaten katlandığı ağır yükü artırdı. 

Sonuç olarak, Almanya’nın merkezindeki bir kaplıca kasabası olan Bad Rodach’ta bulunan aile şirketi iflas etti ve çevrimiçi giyim kolunu kapatıp okul mobilyaları üreten bir fabrikasını satarak 1.500 çalışanının yaklaşık üçte birini işten çıkardı.

Halle Ekonomik Araştırmalar Enstitüsünün iflas araştırmaları başkanı Steffen Müller, takip ettiği Alman iflaslarının aylık oranının geçen yazdan bu yana ilk kez pandemi öncesi ortalamanın üzerine çıktığını söyledi. Aralık ayında, son yedi yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Federal istatistik ofisi tarafından geçen hafta yayınlanan rakamlar, bölge mahkemelerinde iflas başvurusunda bulunan şirket sayısının ekim ayına kadar olan 10 ayda 2022’nin aynı dönemine kıyasla yüzde 24’ten fazla arttığını gösterdi.

Almanya’da sanayisizleşme tartışmaları üzerine bir değerlendirme

Faizlerin yükselmesi startup’ları vurdu

Yatırım ve finansman maliyetlerindeki artış da daha genç, daha savunmasız şirketleri vurdu.

Veri sağlayıcısı Startupdetector’a göre, geçen yıl yaklaşık 300 Alman startup’ı iflas başvurusunda bulundu ve bu 2022’ye göre %65’’ik bir artış.

Bunlar arasında güneş enerjisiyle çalışan otomobil şirketi Sono Motors, çevrimiçi marka aracısı Social Chain ve dolandırıcılıkla mücadele yazılımı üreticisi Fraugster vardı.

Geçen yıl iflas eden büyük şirketlerin çoğu moda perakendecileri, nakliye sağlayıcıları, emlak şirketleri ve otomobil tedarikçileriydi. Ayrıca, daha yüksek ücret ve enerji maliyetlerini sağlık sigortası sistemine yansıtmak için mücadele eden Alman bakım evleri ve klinikleri arasında çok sayıda iflas yaşandı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version