AVRUPA

Almanya zorunlu askerliği yeniden getirmeyi düşünüyor

Yayınlanma

Almanya Savunma Bakanlığı, İskandinav ülkelerinden esinlenen yeni bir model üzerinde çalışırken, ülkenin silahlı kuvvetler komiseri 12 Mart Salı günü yaptığı açıklamada, Almanya’nın 2025 yılından itibaren zorunlu askerliğe geri dönmesi gerektiğini söyledi.

Almanya 2011 yılında erkek vatandaşları için zorunlu askerlik uygulamasını kaldırmıştı fakat Ukrayna savaşının ardından ülkenin savunma kapasitesini artırmaya çalışan hükümet, zorunlu askerlik uygulamasını yeniden gündeme getirdi.

Silahlı Kuvvetlerden Sorumlu Parlamento Komiseri, Bundeswehr’in personel açığıyla mücadele etmek için önümüzdeki dönem yeni bir zorunlu askerlik biçiminin uygulanabileceği umudunu dile getirdi.

Alman Silahlı Kuvvetleri AB vatandaşlarına da açılabilir

SPD’li Eva Högl silahlı kuvvetlerin durumuna ilişkin yıllık raporunu sunarken gazetecilere yaptığı açıklamada, “Zorunlu askerlik tartışmasının ivme kazanmasını memnuniyetle karşılıyorum. Eğer bu dönemin sonunda, bir sonraki dönemde [2025’te başlayacak] uygulanabilecek kaba bir konsept gibi bir şeye sahip olursak, çok memnun olurum,” dedi.

Komiserin yorumları, yıllık raporun Almanya’nın silahlı kuvvetlerinin yıllarca yetersiz finanse edilmesinin ardından askeri yapılanmasının yavaş ilerlediğini vurgulaması üzerine geldi.

Bundeswehr’in büyüklüğü bir önceki yıla kıyasla küçüldü ve raporda “Zeitenwende’nin [Almanya’nın silahlı kuvvetlerini yeniden inşa etme çabası, ‘dönüm noktası’] ikinci yılında bile personel, ekipman ve altyapıdaki önemli gelişmeler hâlâ çok uzakta,” denildi.

Högl, zorunlu askerlik konusunda bir tartışmaya ‘acilen ihtiyaç duyulduğunu’ ileri sürdü ve silahlı kuvvetlerin AB vatandaşlarına da açılabileceğini sözlerine ekledi.

Savunma Bakanı Pistorius 1 Nisan’a kadar süre verdi

Der Spiegel’in geçen hafta bildirdiğine göre, Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius’un, bakanlığına, ‘1 Nisan’a kadar ölçeklendirilebilir ve tehdit doğrultusunda kısa vadede bile bir bütün olarak ulusun dayanıklılığına katkıda bulunabilecek bir Alman askerlik hizmeti modeli için seçenekler sunması’ talimatını vermesiyle zorunlu askerlik konusunda ilk adımlar atılmaya başlandı.

Fakat Högl ve Pistorius, Almanya’nın liseden mezun erkeklerin zorunlu askerlik hizmetine tabi tutulduğu önceki modelinin modasının geçtiğini düşünüyor.

Pistorius geçen hafta İskandinavya’ya yaptığı bir gezide İsveç modeline ‘sıcak baktığını’ açıklamıştı. İsveç silahlı kuvvetleri, 2017 yılında zorunlu askerliği yeniden uygulamaya başladığından bu yana büyük bir yedek asker rezervine sahip oldu.

Beceri ve ilgi alanlarına ilişkin bir ankete dayanarak, 18 yaşındaki İsveçlilerin yaklaşık dörtte biri yıllık askeri muayeneye davet ediliyor. Daha küçük bir kısmına ise temel askeri eğitim teklif ediliyor.

FDP ve Yeşiller’den ihtiyatlı yaklaşım

Fakat Pistorius’un partisi SPD’nin koalisyon ortakları Yeşiller ve FDP bu konuya şüpheyle yaklaştığından, mevcut dönemde bu konuda önemli bir ilerleme kaydedilmesi şüpheli.

Partinin savunmadan sorumlu baş milletvekili Sara Nanni RND’ye yaptığı açıklamada, Yeşiller’in temelde bir konsept oluşturulmasından yana olduğunu fakat zorunlu askerliğin yanlış yol olduğunu düşündüklerini söyledi.

Parlamentonun savunma komisyonu başkanı FDP’li Marie-Agnes Strack-Zimmermann ise, Almanya’nın silahlı kuvvetlerinin acemilerden ziyade uzmanlara ihtiyaç duyduğunu, bunun da zorunlu askerliği faydalarına kıyasla çok maliyetli hale getireceğini iddia etti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version