AVRUPA

Almanya, zorunlu askerlik için yeni model sunuyor 

Yayınlanma

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, aylar süren bekleyişin ardından 12 Haziran Çarşamba günü Almanya için yeni bir askerlik modeli açıkladı ve 2025 yılından itibaren yılda 5.000 asker almayı planladıklarını duyurdu.

Almanya, şu anda 180.000 civarında olan ordu mevcudunu 203.000’e çıkarmak istiyor.

Bakanın tercih ettiği model, 18 yaşındaki gençlerin alışkanlıkları ve orduya olan ilgileriyle ilgili dijital anketleri doldurmalarını öngörüyor. 

Pistorius Berlin’de gazetecilere verdiği demeçte, belirtilen tercihlere dayanarak, katılımcıların yaklaşık 40.000 ila 50.000’inin sağlık muayenesine davet edileceğini ve bunlardan 5.000’inin en az altı aylık temel askerlik hizmeti için askere alınmasını beklediğini söyledi.  

100 bin yedek asker planı

Bu sayıya gönüllü olarak temel hizmete katılan yıllık 10.000 kişi de eklenecek. Buna ek olarak ordu, 100.000’e kadar personeli aktif yedek asker olmaya ikna etmek için eski askerlere ulaşmaya başlayacak. 

Pistorius, “Yasa yaz tatilinden önce yürürlüğe girmeli ki 2025 yılı bitmeden ilk kapasiteleri kullanabilelim,” dedi.  

Pistorius, zorunlu unsurların anketi doldurmak ve seçildikleri takdirde tıbbi eğitime katılmakla sınırlı olduğunun altını çizdi. 

Alman bakan, “Fakat bu zorunluluğun neredeyse hiçbir etkisi yok çünkü davet ettiğimiz herkesin anketlerinde gönüllü olarak gelmek istediklerini belirttiklerini varsayıyoruz,” diye vurguladı. 

Pistorius, sürecin “askerlik hizmeti için en motive olanların (…) seçilmesini” sağlayacağının altını çizerek, bunun İsveç’teki benzer bir modelden esinlendiğini sözlerine ekledi. 

Zorunlu hizmetle ilgili tartışmalar 

Pistorius’un kendi partisi SPD, liberal FDP ve Yeşiller, 2011 yılında kaldırılan zorunlu hizmetin geri getirilmesine şüpheyle yaklaşıyor.

SPD’li Şansölye Olaf Scholz daha önce ordunun büyüklüğünü artırma görevini “ihmal edilebilir” bulduğunun sinyalini vererek tam teşekküllü bir zorunlu askerliğin gereksiz olduğunu belirtmiş, bu da Pistorius’un fikirlerine bir darbe olarak yorumlanmıştı.

SPD’nin parlamento grubu çarşamba günü “Pistorius’un silahlı kuvvetlerin sayısını artırma planlarını” desteklediğini ifade ederken, “zorunlu askerlik” teriminden açıkça kaçındı. 

Yasal olarak sadece erkeklerin zorunlu kısımlara uymakla yükümlü olması nedeniyle cinsiyet eşitliği açısından da sorunların devam ettiği düşünülüyor.

Pistorius’un gelecekte değiştirmeye açık olduğunu söylediği ülkenin temel yasasına göre kadınlar zorunlu hizmetin dışında tutuluyor. 

Çok Okunanlar

Exit mobile version