Almanya, Ukrayna’ya yeni ağır askeri teçhizat tedarik etmeyi durdurma kararı aldı. Berlin, Ukrayna’nın topraklarını geri almak için yakın zamanda bir karşı saldırı başlatamayacağına inanıyor. Ayrıca, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in Almanya’dan uzun menzilli füzeler ve NATO’ya hızlandırılmış kabul talebi karşılık bulmadı.
Bild gazetesine konuşan kaynaklara göre Almanya, Ukrayna’ya ağır askeri teçhizat göndermeyi artık planlamıyor.
Alman Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın yakın gelecekte topraklarını geri almak için bir karşı saldırı başlatamayacağını düşünüyor.
Gazetenin ulaştığı belgeye göre Bundeswehr, Kiev’e yeni ağır teçhizat göndermeyeceğini belirtiyor. Son sevkiyattan sonra, Alman ordusunun stoklarında yaklaşık 300 Leopard 2 tankı bulunmasına rağmen, yeni bir teslimat planlanmadı.
Aynı durum, piyade savaş araçları, zırhlı personel taşıyıcıları ve obüsler gibi diğer ekipmanlar için de geçerli.
Gazeteye göre, Berlin’in cuma günü açıkladığı yeni askeri yardım paketi, Kiev’e halihazırda vaat edilmiş ve geçen yıl finanse edilmişti.
Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklar, Ukrayna Devlet Başkanı Vlaidmir Zelenskiy’in 11 Ekim’de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı görüşmede, Rusya topraklarına saldırmak için uzun menzilli Taurus füzelerinin kullanılmasına izin verilmesini ve Ukrayna’nın NATO’ya hızlandırılmış kabul sürecinin desteklenmesini talep ettiğini açıkladı.
Ancak, Ukrayna liderinin bu talepleri Berlin’de soğuk karşılandı. Scholz, kesin bir “hayır” dememekle birlikte olumlu bir yanıt da vermedi.
Münih’teki Bundeswehr Üniversitesi’nden siyaset bilimci ve uluslararası siyaset profesörü Carlo Masala, Zelenskiy’in Avrupa turunun başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi.
Masala, “Zelenskiy, zafer planının iki önemli noktasında ilerleme kaydedemedi. Bu yüzden Ukrayna açısından Avrupa turu başarısız oldu,” değerlendirmesini yaptı.
Başka bir kaynak ise, ABD Başkanı Joe Biden’ın, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşa dair yorum yapmak istememesi nedeniyle, Almanya’ya Ramstein toplantısı için yapmayı planladığı ziyaretini iptal ettiğini söyledi. Resmi gerekçe ise geçtiğimiz cuma günü Florida kıyılarını vuran Milton Kasırgası olarak gösterilmişti.
Daha önce Bloomberg Almanya, Belçika, Danimarka ve Norveç’in yıl sonuna kadar Ukrayna’ya 1,4 milyar avro değerinde askeri yardım tahsis edeceğini yazmıştı.
Scholz, bu fonların Iris-T ve Skynex hava savunma sistemleri, Gepard tankları, obüsler, uçaksavar sistemleri, silahlı insansız hava araçları, radar ekipmanları ve top mermileri için kullanılacağını açıkladı.
Alman Şansölyesi ayrıca, G7 ülkelerinin Ukrayna’ya 50 milyar dolarlık kredi sağlamayı planladığını ve bu kredinin Rusya Merkez Bankası’nın dondurulmuş varlıklarının faizinden elde edilecek karla finanse edileceğini doğruladı.
Eylül ayı başında Scholz, Ukrayna’daki savaşın bir an önce sona ermesi ve Rusya ile barış görüşmelerinin başlatılması çağrısında bulunmuştu. Ayrıca, Rus temsilcilerin yıl sonuna kadar yapılması planlanan ikinci Ukrayna barış konferansına davet edilmesi gerektiğini vurgulamıştı.
İtalyan La Repubblica gazetesinin bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Alman Şansölyesi’nin Minsk anlaşmalarının ilkelerine dayanan bir barış planı geliştirdiği belirtildi.
Gazeteye göre bu girişim, “bazı Ukrayna topraklarının Rusya’ya devredilmesini” dışlamıyor. Ancak Kiev, daha önce defalarca toprak tavizi içeren barış alternatiflerini değerlendirmeyeceğini açıklamıştı.