Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) anketine göre, Avro bölgesi bankaları işletmelerin kredi talebinin beklenenden daha keskin bir düşüşle 20 yılın en düşük seviyesine gerilediğini bildirdi.
AMB’nin üç ayda bir yaptığı ve hane halklarının ipotek ve diğer kredilere olan talebinde düşüş olduğunu bildiren banka anketi, merkez bankasının faiz artışını durdurmayı düşünmesi yönündeki çağrılara katkıda bulunabilir.
Ankete göre, ikinci çeyrekte daha fazla banka kredi standartlarını sıkılaştırdı. Bankalar, üçüncü çeyrekte yavaşlayarak da olsa devam etmesini bekledikleri kredi talebindeki düşüşten artan faiz oranlarını ve azalan yatırım finansmanı ihtiyaçlarını sorumlu tuttu.
Öte yandan S&P Global tarafından derlenen Avro bölgesi için Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Haziran ayındaki 49,9’dan Temmuz ayında sekiz ayın en düşük seviyesi olan 48,9’a geriledi.
Bu rakam, büyümeyi daralmadan ayıran 50 sınırının altında. Reuters anketinde 49,7 gibi mütevazı bir düşüş öngörülüyordu ama anket, beklentilerin de altında kaldı.
Avro bölgesinin en büyük iki ekonomisi olan Almanya ve Fransa’daki daralmanın diğer ülkelere oranla geniş tabanlı olduğu anlaşılıyor. Ankete göre, Avro bölgesindeki ticari faaliyetler Temmuz ayında beklenenden çok daha fazla daralırken, bloğun baskın hizmet sektöründeki talep azaldı ve fabrika üretimi COVID-19’un ilk ortaya çıkışından bu yana en hızlı şekilde düştü.
Anket ayrıca AMB’nin faiz oranlarını artırmaya devam etmesinin tüketiciler üzerinde olumsuz etki yaratmaya başladığını ve hizmet sektörüne zarar verdiğini gösterdi.
Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da faaliyet Temmuz ayında daralarak ikinci yarıda resesyon olasılığını artırdı. Fransa’da hem hizmet hem de imalat sektörlerinin beklenenden daha kötü performans göstermesiyle gerileme Temmuz ayına da yayıldı.
Avro bölgesi dışında kalan Britanya’da özel sektör, artan faiz oranları ve hâlâ yüksek olan enflasyon karşısında durgunlaşan iş siparişleri nedeniyle Temmuz ayında son altı ayın en zayıf hızında büyüyor.
Avro bölgesi hizmetler PMI endeksi 52,0’dan 51,1’e gerileyerek Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine indi ve Reuters anketinin 51,5’lik tahmininin altında kaldı.
Bloğun imalat sektörünü kapsayan PMI, 43,4’ten 42,7’ye düştü. Reuters anketi hafif bir artışla 43,5’e yükseleceğini tahmin ediyordu.
Düşüş, üreticilerin birikmiş işlerini azaltmasına ve fiyatlarını düşürmesine rağmen gerçekleşti. Fabrikalar, malzeme talebindeki düşüş ve arzdaki iyileşme nedeniyle girdi maliyetlerindeki keskin düşüşten faydalandı.